De leukste en mooiste overdekten Markten in Barcelona

Overdekte markthallen in Barcelona

Markten in Barcelona - De bekendste overdekte markten in Barcelona zijn Mercat de la Boqueria - Mercat de la Concepció - Mercat Santa Caterina. Deze overdekte markten kunnen zeker tot bezienswaardigheden worden beschouwt.


De leukste en beste overdekten Markten in Barcelona

Een van de populairste overdekte markten in Barcelona is "Mercat de la Boqueria" De markthal aan de Rambla de Sant Josep trekt elk jaar vele toeristen. Behalve de bekende "Mercat de la Boqueria" zijn er nog diversen andere overdekte markten in Barcelona te vinden. Hieronder een overzicht van de leukste markthallen van Barcelona. Op de vers markten in Barcelona vind u verse vis, schaal- en schelpdieren, een afdeling met verse groenten en fruit vlees en gevogelte. Heerlijke kazen, worsten en hammen, noten en gedroogde vruchten, brood etc.etc. Op de markt is alles vers en van een goede tot zeer goede kwaliteit.

De bekendste overdekte markten in Barcelona zijn Mercat de la Boqueria - Mercat de la Concepció - Mercat Santa Caterina

Het is een geweldig belevenis om deze markthallen te bezoeken. Deze overdekte markten kunnen zeker tot bezienswaardigheden worden beschouwt.

 

De Mercat de la Boqueria
De kleurrijkste versmarkt in hartje Barcelona

De Mercat de la Boqueria (officieel: Mercat de Sant Josep) is de grootste versmarkt van Spanje gelegen aan de Rambla de Sant Joseph van de stad Barcelona. De markt heeft internationale faam en wordt dagelijks bezocht door zeer veel toeristen en lokale klanten.

La Boquería in Barcelona, de grootste versmarkt van Spanje Wie in Barcelona gezellig over de Ramblas heeft geslenterd is vast ook al eens binnengelopen in de oudste en grootste versmarkt van de stad. Het is bijna onmogelijk om er zomaar voorbij te wandelen. Om die reden is de markthal een echte trekpleister voor toeristen van over de hele wereld die de stad van Gaudi komen bezoeken.

 

Geschiedenis
De markt ontstond in de 13e eeuw als straatmarkt op de Rambla, hetgeen is gebleken uit oude documenten. Vanaf 1217 is bekend dat men tafels plaatste voor de verkoop van vlees bij de stadspoort Boqueria. Vanaf december 1470 werd hier de varkensmarkt gehouden. In die tijd begonnen ook verkopers van andere goederen hun goederen bij deze stadspoort of in de buurt daarvan te verkopen. De markt werd in die tijd Mercat Bornet genoemd of (tot 1794) Mercat de la Palla ("stromarkt"). De open ruimte waarop de markt plaatsvond was aanvankelijk omringd door een zuilengang en zou ook een overdakking moeten krijgen. De markt had echter geen officiële status en bestond uit de verlenging van de markt die plaatsvond op de Plaça Nova en die zich uitstrekte tot de Plaça del Pi. Later besloot men echter de markt af te scheiden en bouwde men een vismarkt naast de Rambla de Sant Josep, waar ook kraampjes voor slagers en gevogelteverkopers werden geplaatst.

Pas in 1826 werd de straatmarkt enigszins gereguleerd en in 1835 werd het besluit genomen om het Sant Josefklooster af te breken en er een plein aan te leggen, als onderdeel van het onteigeningsbeleid van kerkelijke gebouwen van de stad Barcelona voor het vrijmaken van de nodige ruimte voor de snelgroeiende stad. Het plein leek op de Plaça Reial. Een jaar later, in 1836, werd het plan opgesteld om op dit plein een markt te bouwen, waarvan de werkzaamheden begonnen op 19 maart 1840, onder leiding van architect Mas Vilà. Nog in hetzelfde jaar werd de Boqueriamarkt hier geopend, maar tot 1846 werden wijzigingen in het plan aangebracht en uitgevoerd. In 1848 werd nog een vismarkt achter de Palau de la Virreina ingericht. In 1856 kreeg de markt uiteindelijk haar officiële status. Eind 19e eeuw werd begonnen met het bouwen van de huidige ijzeren overkapping over de markt, die echter pas in 1914 gereed kwam. Drie jaar eerder werd een nieuwe vismarkt geopend.

 

La Boqueria is een typische ontmoetingsplaats voor de bewoners van de stad. Veel mensen halen er hun dagelijkse boodschappen, en drinken ondertussen samen met vrienden een drankje bij hun favoriete bar. Je vindt er meer dan driehonderd kramen met een grote verscheidenheid aan artikelen. Van de meest traditionele Catalaanse producten tot de meest bijzondere kruiden en specerijen.

De markt is dagelijks geopend van 8:00-20:30 uur. Alleen op zondag kun je er niet terecht. Je hebt dus eigenlijk geen excuus om de markt niet te bezoeken. Vergeet niet je fototoestel mee te nemen, want er zijn zoveel leuke plaatjes te schieten.

Mercado de La Boqueria
Les Rambles, 91, 08001 Barcelona, Spanje
 
 

Mercat de la Concepció

Mercat de la Concepció ligt in de wijk Eixample, namelijk in de Carrer Aragó.
Deze markt werd geopend in 1888 en is ontworpen door de architect Antoni Rovira i Trias. Mercat de la Concepció heeft haar naam te danken aan een nabijgelegen kerk. Vanaf het midden van de achttiende eeuw werden hier al markten in de open lucht gehouden. In 1998 werd markthalle volledig gerenoveerd.

Je vindt er ondermeer vis, vlees, groenten en fruit maar ook een enorme keuze aan bloemen, planten, zaden en electronica. De markt is alle dagen open behalve zondag

Praktische informatie:
Adres:
Carrer d'Aragó, 315,
08009 Barcelona, Spanje

Openingstijden:
Maandag van 8:00 tot 15:00 uur.
Dinsdag t/m vrijdag van 8:00 tot 20:00 uur.
Zaterdag van 8:00 tot 15:00 uur.

Metro: Girona (L4) en Verdaguer (L4 en L5


Mercat Santa Caterina

Mercat Santa Caterina deze in het oude centrum van Barcelona gelegen versmarkt,  in Ciutat Vella, vlakbij de kathedraal.
Deze markt werd in 1848 geopend en staat op de plaats van het klooster Santa Caterina  Achter Mercat Santa Caterina is een stukje ruïne gelaten van het oude klooster.
In 2005 is het gehele pand gerenoveerd. De originele staat uit 1848 is daarbij behouden gebleven.
Het opvallendste aan Mercat Santa Caterinais is de dakconstructie in gekleurde keramiek met een golvende vorm. Het mozaïek op het dak, met afbeeldingen van fruit en groenten, is van Toni Cornella. Er werden 200.000 zeshoekige tegels van 15 cm in 67diversen kleuren gebruikt.

De markt is gevestigd aan Carrer Francesc Cambo 16.
Je kunt hier het beste komen met metrolijn L4 (geel), metrohalte Jaume I.
De markt is geopend op maandag van 07.30h-14.00h, op dinsdag en woensdag van 07:30h-15:30h, op donderdag en vrijdag van 07:30h-20:30h en op zaterdag van 07.30h-15.30h. Op zondag is de markt gesloten.
 
Praktische informatie:
Adres:
Avinguda de Francesc Cambó, 16
08003 Barcelona,

Openingstijden:
maandag van 7:30 tot 14:00 uur.
Dinsdag, woensdag en zaterdag van 7:30 tot 15:30 uur.
Donderdag en vrijdag van 7:30 tot 20:30 uur.

Metro: Jaume I (L4)

Mercat de Sant Antoni is de belangrijkste overdekte markthal van Barcelona

Mercat de Sant Antoni 

De Mercat de Sant Antoni is de belangrijkste overdekte markthal van Barcelona en werd reeds op 24 september in 1882 geopend.

Vanaf oktober 2009  tot en met 23 mei 2018 was de Mercat de Sant Antoni gesloten voor publiek wegens restauratie en verbouwing werkzaamheden

Zoals vaker in Spanje, liepen de restauratiewerkzaamheden flinke uit. Dit had te maken met dat hier archeologische vondsten uit de Romeinse tijd.

Op een oppervlakte van meer dan 53.000 m2 vindt u hier 235 “marktkramen” of verkoopruimtes waarvan er 52 gericht zijn op de verkoop van verse producten (vlees, vis groente en fruit), 105 voor kleding en schoeisel en 78 voor boeken.

In totaal zijn er vijf verdiepingen waarbij er vier onder de grond te vinden zijn en uitgegraven werden. Op de eerste kelderverdieping (om het zo maar te noemen) zal naast de overblijfselen van een Romeinse muur een speciale ruimte zijn voor de wijkbewoners. Deze ruimte zal echter, net zoals de nieuw gym- en fitnesszaal, pas geopend worden in de herfst van 2018. Er is ook ruimte voor een supermarkt op een van de verdiepingen en daarnaast een grote ondergrondse parkeerruimte.

 

Praktische info:

Mercat de Sant Antoni, gebouwd in 1872-1882 door architect Antoni Rovira i Trias,

Adres: Ronda Sant Antoni, 18

Openingstijden:

Maandag t/m Donderdag van 7:00 tot 14:30 uur 

en van 17:00 tot 20:30 uur.

Vrijdag en zaterdag van 7:00 tot 20:30 uur.

Metro: Sant Antoni (L2)


Andere bekende markthallen zijn:

Mercat del Ninot
Deze markt stamt van 1894. De echte naam luidt El Porvenir.  Mercat del Ninot was een heel populair café.


Praktische info:
Adres:

Carrer Mallorca, 135


Openingstijden:

Maandag t/m vrijdag

van 8:00 tot 21:00 uur.
Zaterdag van 8:00 tot 15:00 uur.


Metro: Hospital Clínic (L5)

Mercado de la Barceloneta
Deze markt ligt in het havengebied van Barcelona, daarom worden er op deze markt vooral veel vissen etc verkocht.

Praktische info:
Adres:

Carrer Dosrius, Barceloneta

Openingstijden:

Maandag 7:00-15:00
Dinsdag, woensdag en donderdag 7:00-15:00 en 17:00-20:30

Vrijdag 7:00-20:30

Zaterdag 7:00-15:00