Reisimpressies van Dénia aan de Costa Blanca

Ontdek Dénia met leuke vakantietips & informatie! In de provincie Alicante aan de Costa Blanca ligt het prachtige dorpje Dénia. Het is een Spaanse gemeente, vissersplaats en badplaats. Dénia is zeker een van de mooiste dorpjes aan de Costa Blanca.Dénia is een oud dorp

Hoewel het er in eerste instantie niet op lijkt, is Dénia een van de oudste dorpjes aan de costa Blanca. Al in de prehistorie woonden hier mensen. Ook later woonden hier mensen, de eerste beschaving op het Iberisch schiereiland woonde hier al. Bijna 2.500 jaar geleden was het een Griekse kolonie en ook de Romeinen vestigden zich hier. Toen heette het Dianum, hier kun je de naam Dénia al een klein beetje uit afleiden. Toen de Moren het eenmaal voor het zeggen hadden heette het Deniyya, ook dat lijkt al op Dénia.

De moren bouwden het kasteel

De Moren bouwden het eerste kasteel, wat later een van de bezienswaardigheden van Dénia werd. Ook de Fransen bouwden het kasteel uit, dit was in de tijd van Napoleon (rond het jaar 1800). 

Klimaat in Dénia

Vandaag de dag is Dénia niet zo belangrijk meer als in de Romeinse tijd. Het is een toeristische plaats die leeft op goede zomers. Gelukkig zijn de temperaturen in de regio Alicante dikwijls erg goed! Ook in de winter schijnt de zon nog steeds waardoor Dénia wordt gezien als een goede plek om te overwinteren in Spanje.

Het kasteel van Dénia en de haven

Op het oog springend is het kasteel van Dénia. Het heeft een strategische plek, hoger dan de stad zelf. Ook de haven van Dénia is zeker de moeite waard. Vanuit hier kun je leuke tochtjes maken over de Middellandse Zee, of een veerboot nemen naar de Balearen.

Geniet van het centrum van de stad

Wat kun je dus doen in Dénia? De stad verkennen. Het is een oude stad dus het heeft genoeg kleine straatjes waar je de Spaanse sfeer zo kunt opnemen. Geniet van het zonnetje in combinatie met wat tapas, een biertje 's middags, gekleurde huisjes en muziek op straat. De Spanjaarden weten hoe ze van het leven moeten genieten, vandaar ook de hoge levensverwachting. Dit kun je nadoen als overwinteraar.

Ook heeft Dénia net als vele andere steden in Spanje een plaza de la Constitución. Hieraan staat het gemeentehuis (ayuntamiento) en een mooie kerk, Iglesia de la Asunción.

Stranden bij Dénia

Natuurlijk kun je in Dénia ook van het strand genieten. Brede stranden en mooie plekken om te snorkelen of duiken. Een van de betere stranden van Dénia is Playa Punta Negra. Ook playa las Deveses wordt gezien als een mooi strand. Het is een beetje afgelegen maar daardoor wel rustiger en je kunt hier heel goede watersporten beoefenen. Wil jej windsurfen of kitesurfen, ga dan naar Playa l'Almadrava. Playa Els Molins ligt dan weer dichtbij het centrum van de stad waardoor de stedentrippers hier vaak te vinden zijn.- Spanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt -