Ontdek Spanje » De stad Ronda en zijn bezienswaardigheden


Ontdek en Beleef de stad Ronda en zijn bezienswaardigheden

Ontdek en beleef de stad Ronda. Ontdek en beleef Ronda en zijn bezienswaardigheden, vakantietips, reisinformatie, weer, klimaat, openbaar vervoer, monumenten, gebouwen, leuke informatieve informatie en nog veel meer voor een heerlijke stedentrip naar RondaDe Stad Ronda

Ronda ligt in het noordwestelijke deel van de provincie Malaga een bergachtig gebied in centraal Andalusië, tussen twee bergen die dicht bij elkaar staan en daardoor een prachtige atmosfeer op roepen, zo'n vijftig kilometer landinwaarts van de Costa del Sol op ongeveer 750 meter boven zeeniveau. De rivier Guadalevín splitst het stadje in tweeën en heeft een diepe kloof uitgesneden, bekend als Tajo de Ronda, waaroverheen drie beroemde bruggen van Ronda zijn gebouwd; de Puente Romano ("Romeinse brug", ook bekend als Puente San Miguel), de Puente Viejo en de beroemde Puente Nuevo ("Nieuwe brug"). Ten oosten van Ronda ligt het park Sierra de las Nieves ("Sneeuwgebergte") en in het westen ligt de Sierra de Grazalema.. Ronda ligt zo'n vijftig kilometer landinwaarts van de Costa del Sol op ongeveer 750 meter boven zeeniveau


Geschiedenis

De oorsprong van de stad Ronda is Keltisch, hoewel er oudere prehistorische resten in de omgeving zijn gevonden, met name in de Cueva de la Pileta. Na de Kelten bevolkten de Feniciërs en de Grieken het gebied rond Ronda. Later noemden de Romeinen de plaats Arunda, omdat het stadje uitkeek over de omgeving en zo rondom een strategisch uitzicht had. In die tijd begon ook de handel in Ronda op te bloeien. Tijdens de Moorse overheersing werd Ronda uitgeroepen tot hoofdstad van de provincie Andalusí de Takurunna en later werd het de hoofdstad van het zelfstandige Taifa van Ronda, geleid door de Berberse stam Banu Ifran. 

Het merendeel van de belangrijke historische bouwwerken stamt uit deze tijd. Het kwam later in handen van de Marokkaanse Almohaden-dynastie, die de Arabische baden van Ronda bouwde. In de periode voor de Reconquista maakte Ronda deel uit van de Nasriden-dynastie binnen het koninkrijk Granada. In 1485 werd Ronda door de christenen op de Moren terugveroverd en in 1572 werd de Koninklijke Ruiterschool Real Maestranza de Caballería de Ronda opgericht. Hier werden de paarden en ruiters getraind die ingezet werden in diverse oorlogen.

De bruggen van Ronda

Rond de 18e eeuw begint de moderne tijd voor Ronda. In deze periode worden de belangrijkste gebouwen van de stad gebouwd.

In 1616 werd een brug met een enkele boog (de Puente Viejo) over de Tajo gebouwd, die de eerder ingestorte Arabische brug verving. De bouw van de huidige Puente Nuevo werd begonnen in 1751 door Martín de Aldehuela en duurde 42 jaar.

De brug geldt als hét symbool en trekpleister van Ronda en onder de brug werd een gevangenis gebouwd. De Puente Nuevo is een van de meest gefotografeerde bouwwerken in Spanje. Het verhaal gaat dat De Aldehuela ofwel van zijn eigen brug viel bij het graaien naar zijn afgewaaide hoed, ofwel zelfmoord pleegde door van zijn voltooide levenswerk te springen. Hij stierf echter in Málaga in 1802 een natuurlijke dood.

Kerken

Een van de kerken van Ronda is de Santa Maria la Mayor. In deze kerk staat het beroemde Mariabeeld Nuestra Señora de la Paz (Onze-Lieve-Vrouwe-van-de-Vrede). Andere kerken zijn de Sint-Cecilia en de kerk van Padre Jesús.

Stierenvechten

Vanaf de achttiende eeuw begon het stierenvechten steeds belangrijker te worden in de omgeving en in 1784 werd in Ronda een Plaza de Toros gebouwd, de oudst nog bestaande stierenvechtenarena van Spanje. De beroemde torero Pedro Romero werd in Ronda geboren en won aldaar veel gevechten. Thans worden er nog maar 4 stierengevechten per jaar gehouden in het Plaza de Toros (alle in september), voor de rest van het jaar is het een museum.

 

Twintigste eeuw

Zowel Ernest Hemingway als Orson Welles woonden jarenlang in Ronda en beschreven de schoonheid van het gebied. In Hemingways For Whom the Bell Tolls worden de moorden door de fascisten tijdens de Spaanse Burgeroorlog beschreven. Tegenstanders van het falangistische regime werden van de kliffen van El Tajo afgegooid. De Belgische groep EUS nam er hun plaat The Ideal Crash op.

Buiten de stad Ronda is het Race Resort Ascari gelegen, een racebaan opgezet door de Nederlander Klaas Zwart.

Ronda nu

Ronda is nu een bruisende provinciestad waar mensen uit de hele regio naar toe komen voor hun inkopen en voorzieningen. 

Vandaag de dag is Ronda een toeristische trekpleister, hier komen elke dag busladingen met toeristen aan uit omringende steden zoals Malaga, Sevilla, etc.etc.

 

Bezienswaardigheden van Ronda

Plaza de Toros
De Plaza de Toros in Ronda is een van de oudste en een van de meest gewaardeerde van de stierenvechtarena's. De Plaza de Toros in Ronda, Málaga is een van de oudste operationele arena's in Spanje. De arena heeft een diameter van 66 meter, omgeven door een passage door twee ringen van steen. Er zijn twee lagen van zitplaatsen, elk met vijf rijen verhoogd en 136 pijlers met 68 bogen. De Royal Box heeft een schuin dak bedekt met Arabische tegels. De bouw van de arena begon in 1779 en eindigde in 1785. Het staat op de westelijke rand van Ronda, ongeveer twee blokken van Puente Nuevo en de kloof El Tajo. Het ontwerp wordt toegeschreven aan de architect Martin de Aldehuela.

 

Arco de Felipe V

De boog van Felipe V is gebouwd om de oude Arabische poort te vervangen. Het instorten van de eerste nieuwe brug in 1741 veroorzaakte een toename van de mensen die de stad wilde bezoeken vanaf de oostzijde en met deze poort wilde men de toegang verbeteren. De poort staat, volgens Arabische traditie, in een haarspeldbocht om zo een aanval te paard af te weren. De poort is gebouwd in 1742 gedurende de regeringsperiode van Felipe V.

Puente Árabe

De Arabische brug wordt ook wel de Romeinse brug genoemd, alhoewel hij gebouwd is in het tijdperk van de Arabieren. Via deze 12 meter hoge brug en een toren die nu niet meer bestaat, kon men aan de oostkant van Ronda de stad binnen.

 

Jardines de Cuenca

Deze spectaculaire tuinen vindt u aan de rand van de wallen van Ronda, vlakbij de oude brug. Zij vormen terrassen op verschillende niveau's. Van hieruit heeft u een van de beste uitzichten over Ronda.

 

La Ciudad

Het is de oudste wijk van Ronda. Het beschikt over een museum, de Santa Maria kerk en een moskee gebouwd in de periode van de Moorse overheersing.

 

Overige bezienswaardigheden van Ronda

Andere bezienswaardigheden in Ronda zijn de Baños Árabes (het Arabische badhuis), Iglesia de Santa María la Mayor (de kathedraal Santa Maria), Casa del Rey Moro (het huis van de Moorse koning), Convento de Santo Domingo (het klooster van Santo Domingo), Fuente de los 8 Caños (fontein met 8 waterstralen), Iglesia de la Merced (de kerk van Merced), Palacio de Mondragón (het paleis van Mondragón, het was het paleis van een Marokkaanse koning) en de Murallas de Ronda (de wallen aan de rand Ronda).- Spanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt -