Ontdek Spanje » De Spaanse costa's » Costa de la Luz

De spaanse costa de la Luz

De Spaanse Costa de la Luz - De costa de la Luz is de kust van het licht. Deze kust loopt van de Portugese grens tot en met Tarifa, in het zuidwesten van Spanje. Daar gaat de kust verder in de costa del sol. Ontdek wat deze kust bijzonder maakt, ontdek wat een vakantie aan de costa de la Luz betekent! Ontdek de kust met fijne zandstranden, omringd met mooie bossen. Landinwaarts vind je begroeide berghellingen met witte dorpjes.

De beste vakanties boek je met onderstaande reisorganisaties! Klik op het logo en word direct doorverwezen naar de beste aanbiedingen!
De Costa de la Luz

De kust van het licht is het Spaanse kust-deel aan de atlantische oceaan. Isla Cristina, Punta Umbria met Huelva, Jerez de la Frontera, Cádiz, San Fernando en Tarifa horen bij deze kust. Waarom heet dit de kust van het licht? Vanwege het felle zonlicht dat hand in hand gaat met de costa de la luz! Meer dan 3.000 zonuren per jaar, daar kunnen weinig regio's aan tippen. Dat in combinatie met witte zandstranden en een atlantische oceaan zorgt voor een perfecte vakantie. De Spanjaarden weten dit te vinden, de buitenlandse toeristen in mindere mate! De costa de la luz voelt nog echt aan als Andalusië.

Natuurparken

Ook aan de costa de la luz, vind je nationaal park Doñana. Het lijkt qua vogels en belangrijkheid wel op de waddenzee. Je vindt er ook veel Nederlandse vogels, en veel andere Europese vogels die hier overwinteren. Sommigen komen langs parque nacional de Doñana om uit te rusten op weg naar Afrika. Het nationale park is zo gevarieerd doordat de rivier Guadalquivir hier uitkomt op de atlantische oceaan. Deze rivier stroomt ook door Sevilla en Córdoba en is erg belangrijk. Het natuurgebied dat zich heeft gevormd in de monding van de rivier is enorm belangrijk.

Een ander kleiner natuurgebied ligt in de baai van Cádiz. Zo heet het ook: Parque natural Bahia de Cádiz. Ook is er een pijnbomenbos bij het plaatsje Barbate, ten zuiden van Cádiz. Hier grazen oerrunderen, het is het territorium van een aantal met uitsterven bedreigde diersoorten.

Geen massatoerisme

Omdat er geen steden zoals Torremolinos, Benidorm en Salou zijn, is er aan de costa de la luz geen massatoerisme. Badplaatsen zijn er wel, maar de kust mag niet worden volgebouwd met hotels en appartementen. Zo blijft de identiteit van de costa de la luz zoals hij is. Dit zorgt er wel voor dat het toerisme dat er wel is, de natuur respecteert. Het wordt hierdoor eigenlijk een mooiere vakantie!


All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Cabo Trafalgar

Cabo Trafalgar is een grote rots met een oude vuurtoren. Bij het water aan dit strand vond in het jaar 1805 een zeeslag plaats. De Engelsen versloegen de Spanjaarden en de Fransen. Het staat bekend als de slag bij Trafalgar. Het zorgde ervoor dat de Engelsen, en niet de Fransen hun wereldheerschappij konden uitbreiden. De commonwealth wordt dan ook vaak toegeschreven aan deze slag.

Cádiz

Cádiz is een van de oudste steden in Europa. Het heeft een belangrijke rol gespeeld in de wereldgeschiedenis. Het was de stad die aan de basis stond van de ontdekking van Amerika door Columbus. Het was de stad waaruit veel expedities richting Amerika vertrokken, de Spaanse Armada vertrok vanuit Cádiz. Je kunt de oude bezienswaardigheden zoals kerken pleinen en gebouwen combineren met de mooie stranden die in de buurt van de stad liggen.

Cádiz is behalve een monumentale stad ook een stad waar men heerlijk kan eten. Wat verder landinwaarts in het plaatsje Jerez de la Frontera kan men drinken van de heerlijke wijnen in een van de vele te bezoeken bodega’s die een bezienswaardigheid op zich vormen. Ten noorden van Cádiz ligt de plaats Chipiona. Dit is een plaats die omringd is door wijngaarden. Naast het uitgestrekte strand en de uitgebreide carnavalsfeesten is deze plaats bekend vanwege het Heiligdom van Nuestra Señora Regla.

Tarifa

Tarifa is de meest zuidelijke plaats op het Europese vasteland. De sfeer in Tarifa is niet typisch Spaans, het voelt bijna Afrikaans aan. Het is een hotspot voor kitesurfers over de hele wereld, de omstandigheden zijn hier ideaal. Tarifa beschikt over 3 grote stranden, samen 20 kilometer lang!

Heulva

Huelva heeft nog altijd de karakteristieke sfeer van een kustplaats weten te behouden. In deze plaats vindt men vele overblijfselen uit de tijd van de Moren zoals de kathedraal met bijzondere voorgevel, zeeboulevard de las Palmeras en de witgekalkte kapel van Virgen de la cinta, de beschermheilige van de stad. Deze kapel staat op het hooggelegen deel van de stad en van hieruit heeft men een schitterend uitzicht op Huelva en het natuurgebied Marismas del Odiel. Het plaatsje Isla Cristina is de laatste plaats in de Costa de La Luz voor de Portugese grens.


Vergelijk gratis goedkope vliegtickets


Flora en Fauna

Aan de Costa de la Luz vinden we veel natuurlijk schoon vanwege het feit dat de regering natuurgebieden beschermt en strenge bouwvoorschriften hanteert. De meest bekende is natuurpark Coto de Doñana. Dichtbij één van de belangrijkste duingebieden van Europa vinden met uitsterven bedreigde diersoorten de gewenste bescherming. In de lente vormen de duizenden boven het moerasland rondvliegende vogels een indrukwekkend schouwspel. Bij het gebergte Grazalema, dat tot natuurpark verklaard is, kan men de pinsapo bewonderen, een zilverspar die als een ware relikwie wordt beschouwd aangezien deze boomsoort een overblijfsel is van de laatste Alpijnse ijstijd.

Uitgaan

Uitgaan aan de costa de la Luz is niet erg groot. Hoewel je natuurlijk wel kunt uitgaan in steden zoals Cádiz en ook Tarifa, staat deze kust niet bekend om het goede uitgaan. Ondanks dit zijn er natuurlijk wel barretjes te vinden in elk dorpje waar je tot 's avonds laat buiten een drankje kunt drinken.

Feesten

De belangrijkste elementen van de feesten zijn stieren, paarden, wijn en muziek. Zo kennen vele dorpen hier hun eigen feesten met historische achtergrond. Er worden aan de Costa de la Luz in Cádiz 3 feesten gevierd die van Internationaal Toeristisch Belang zijn verklaard; carnaval van Cádiz, de paardenjaarmarkt van Jerez de la Frontera samen met de paardenraces op het strand van Sanlúcar de Barra-meda en de Paasweek. In Huelva wordt de beroemdste bedevaart gehouden die rond Pinksteren plaatsvindt.

Wijn, visgerechten en ham

Wijn, olie, worstsoorten en niet te vergeten de verschillende soorten ham maar bovenal ook schel- en schaaldieren, vissoep en gefrituurde vis zoals calamares komen hier vooral voor op de menukaarten. Men wordt aangeraden om de tapa’s te proberen in één van de talrijke eetgelegenheden. Landinwaarts vinden we vooral stoofpotten en dikke groentesoep. Maar ook gerechten met Joodse en Arabische invloeden zoals kleine kruimelige cakes en amandel-honing snoepjes.