Ontdek Spanje » Cádiz


Reisimpressies van de stad Cádiz

De stad Cádiz ligt in het zuiden van Andalusië aan de Golf van Cádiz. Cádiz stad, lijkt veel  op de hoofdstad van Cuba. Hierdoor wordt Cádiz ook wel 'Klein Havana' genoemd of: 'Havana van Europa'. Havana is tevens de zusterstad van Cádiz. De stad ligt aan de costa de la Luz.Cádiz, deze prachtige havenstad met zijn bezienswaardigheden ligt op een schiereiland wat door drie zijden omgeven is door water. Ontdek en beleef de stad Cádiz met leuke tips, informatie, bezienswaardigheden en nog veel meer leuke informatie voor een heerlijke vakantie in Cádiz.

De havenstad Cádiz

In het zuidwesten van Spanje ligt Cádiz. Hoewel het een havenstad is, ligt het niet aan de Middellandse zee. Het ligt namelijk aan de golf van Cádiz, wat eigenlijk grenst aan de Atlantische oceaan. Het is een goed beschutte haven. Het is een haven die gebruikt wordt door vissers, veerboten en marineschepen. Het feit dat de stad voor veel mensen doet denken aan Havana, de Cubaanse hoofdstad, komt door het feit dat het beide een malecón heeft, een boulevard. Die van Cádiz lijkt sterk op Havana's malecón.


Boek je hotel en huurauto vlug, goed en goedkoop

Zoek je hotel in Cádiz, Spanje

Hier vind je de beste accommodaties in Cádiz, hier vind je van goedkope overnachtingen in een hostel tot 5 sterren hotels in Cádiz Reserveer hier een overnachting vlug, goed en voordelig tegen de laagste tarieven en de beste aanbiedingen! Vergelijk en  reserveer voor de beste prijs .. Boek nu en betaal Later!

Booking.com

Huur een auto in Cádiz zonder zorgen

Met een huurauto van Sunny Cars hoef je je nergens druk om te maken. Je huurauto is namelijk standaard optimaal verzekerd. Dus ook tegen schade aan glasbanden-bodem-dak en diefstal. Gaat er toch iets mis? Geen paniek. Tenzij je het zelf wel heel bont gemaakt hebt, betalen we het eigen risico gewoon aan je terug.


Bij de stad ligt een van de grootste scheepswerven van Spanje. Industrie is deels gefocust op scheepsbouw en reparatie van schepen. Dit is zo omdat Cádiz op een smalle landtong ligt, en overal wordt omgeven door water.

Qua transport is Cádiz niet zo goed. Er is namelijk slechts 1 toegangsweg, richting het oosten. Er wordt nu voorzichtig gesproken om ook in noordwestelijke richting een toegangsweg te bouwen, dit zou een viaduct moeten worden. Tot de dag dat dit gebeurt, zijn er veel file's in en rond Cádiz. 

Geschiedenis van Cádiz

Cádiz is gesticht in het jaar 1104 voor Christus. De Feniciërs zagen het belang in van de natuurlijk beschutte haven en maakten er een belangrijke handelsstad van. Zo'n 600 jaar later namen de Carthagers de stad over. Later namen de Romeinen het over. Julius Cesar bekleedde zijn eerste ambt in Cádiz. Het heette destijds Gades.

Toen de Visgoten het Romeinse Rijk overnamen, werd de stad in het proces verwoest. De Moren, die de Visgoten uiteindelijk verdreven, zagen ook het belang van de stad in en maakte het weer een grote speler. De stad floreerde als nooit tevoren onder het Moorse volk (een Islamitisch volk uit noord-Afrika). 

Nadat de katholieke koningen het Iberisch schiereiland veroverden, raakte Cádiz in verval. Dit duurde zo'n 200 jaar. Toen Amerika eenmaal werd ontdekt had Cádiz een tijd lang een monopolie op de scheepsvaart naar Amerika. Christoffel Columbus vertrok voor zijn tweede reis naar Amerika, in 1493, zelfs vanuit Cádiz. Door de strategische ligging zagen ook de vijanden van Spanje hoe belangrijk de stad was. In 1596 werd de stad veroverd door een Engels-Nederlandse vloot. De Spanjaarden weigerden losgeld te betalen waardoor de stad grotendeels werd platgebrand. Meer dan 200 jaar later belegerde Napoleon de stad tevergeefs. 

Tegenwoordig telt de stad bijna 130.000 inwoners en is het een van de oudste steden van Europa. Cadiz is zeker een mooie Andalusische stad maar heeft niet de allure van Sevilla, Granada of Málaga. Toch heeft het mooie bezienswaardigheden. Zoals bijvoorbeeld de Kathedraal. Dit imposante gebouw is in barok en het neoclassicisme gebouwd (1722-1838). In de prachtige kathedraal ligt de bekende componist Manuel de Falla (1870-1946) begraven, de beroemdste zoon van de stad Cádiz. Aan het mooie Plaza de la Catedral, vind je verschillende leuke en gezellige terrassen. Net zoals in veel steden is ook een kerk in Cádiz gebouwd op de funderingen van een Arabische moskee uit de Moorse tijd. Het gaat om de kerk Santa Cruz.

Bezienswaardigheden in Cádiz

  • In Gotische stijl vind je een kerk in de oude volkswijk Pópulo. Aan de achterkant is een Romeins theater. Andere monumenten zijn het Hospital de Mujeres in barokke stijl en het Oratorio de San Felipe Neri ook in barok. Beiden komen uit de 18e eeuw.
  • In het Oratorio de San Felipe Neri bevindt zich het beroemde schilderij van Murillo uit 1680. Hier werd ook de eerste Spaanse constitutie in 1812 getekend.
  • La Torre de Tavira in barokke stijl is de officiële uitkijktoren over de haven van Cádiz. Tegenwoordig worden er tentoonstellingen gehouden en het beschikt over een systeem met spiegels boven in de toren waardoor u op een eenvoudige manier de hele stad kunt bekijken!
  • Het plein Plaza de Mina, omringd met mooie gebouwen in koloniale stijl, is het pleintje waar vele gaditanos zich treffen voor een praatje. De wijk La Viña, een traditionele Spaanse wijk, dit is de plaats om naar de beroemde carnaval van Cadiz te kijken. Hier kunnen de gaditanos stoom afblazen het behoort dan ook tot de opwindendste van Spanje. Hier kun je ook heerlijk eten en van een wijntje genieten en zien hoe het dagelijkse leven van de Spanjaarden uit zuid Spanje verloopt!
  • Het strand bij de wijk La Viña is het bekendste strand van Cadiz, In de James Bond film 'Die another Day' heeft het een grote rol gespeeld.


Playa de la Caleta

Door de mooie ligging van Cádiz heeft de stad natuurlijk prachtige stranden. Een van de mooiste stranden is playa de la Caleta. Dit strand ligt aan de rand van de oude stad. In de buurt van het strand kun je winkelen op de boulevard en je hebt uitzicht op de oude stad, en ook nog op twee forten! Dit zijn de forten van San Sebastián en die van Santa Catalina. 
Adres: Avenida de Duque de Nájera en Calle San Félix 15

Meer lezen: Strand La Caleta

Plaza Topete – Freiduria Las Flores

Plaza Topete wordt ook wel Plaza de las Flores genoemd. Dit omdat er zo veel bloemenstalletjes te vinden zijn. Dit is ook het juiste plein om Freiduria Las Flores te eten; verse gefrituurde vis.

Stadspark Parque Genovés

In het oude centrum van Cádiz ligt vlakbij de zee een mooi stadspark met de naam Genovés. Prachtige bomen met mooie vormen, en een hoop fonteintjes. Een oase van rust in de toch wel vrij drukke stad. 


Plaza San Juan de Dios – Het stadhuis van Cádiz

Het stadhuis van Cádiz ligt vlakbij een mooi plein. Het plein heet Plaza San Juan de Dios en ligt in het oude centrum van de stad. Het plein wordt omringd door mooie hoge palmbomen. Ook zijn er natuurlijk de nodige cafés en restaurants. Het stadhuis, wat aan het plein staat, is heel oud. Hoewel de bouw in 1799 begon, werd de bouw pas afgerond in 1861. In 1936 was op deze plek voor het eerst de Andalusische vlag te zien!

Torre Tavira

Omdat Cádiz een echte havenstad was, was er ook een reële dreiging vanuit de zee. Er konden namelijk buitenlandse vloten komen om de stad te veroveren, of te overvallen. Dit is in de geschiedenis meerdere malen gebeurt. Door deze dreiging heeft de stad een groot aantal miradores, uitkijktorens. De torens werden ook gebruikt door de kooplui die de schepen in de haven van Cádiz in de gaten konden houden. Vroeger had Cádiz 160 van dit soort torens. Tegenwoordig zijn het er nog 126. De hoogste is 45 meter hoog en heet Torre Tavira. Er is een prachtig uitzicht vanaf deze toren!

Adres: Calle Marqués del Real Tesoro 10

Website: Torre Tavira Cádiz

Carnaval van Cádiz

Het carnaval is erg groot in Cádiz. De stad staat helemaal op zijn kop en er wordt gelachen, gedanst en gezongen. Gewoon op straat! Los Carnavales de Cádiz is op die van Tenerife na, een van de bekendste carnavals in Spanje. In plaats van het dragen van maskers worden hier de gezichten beschilderd. 

Een beetje geschiedenis

Al sinds de 15e eeuw wordt het carnaval al gevierd in Cádiz. Dit omdat het dus een havenstad was, en daardoor veel handel dreef met andere steden. Genua, Venetië zijn hier voorbeelden van. Het nam hierdoor cultuur en tradities uit deze plekken over.

Op 16 februari 1980 vond een voor Cádiz belangrijke gebeurtenis plaats. De Spaanse regering riep het carnaval van Cádiz uit tot een Fiesta de Interés Turístico Internacional. Een cultureel evenement van grote waarde voor het toerisme dus. Dit is de reden dat het carnaval sinds dat moment harder is gaan groeien! Vandaag de dag hoort carnaval echt bij Cádiz.


CADIZ HOP-ON HOP-OFF TOUR - 24U TICKET

Ooit was het een startpunt voor schepen die naar de Nieuwe Wereld zeilden. De 3.000 jaar oude stad Cádiz staat nu bekend om de pittoreske, Moorse charme van het oude centrale kwartier.

Elke stad beschikt tegenwoordig wel over een hop on hop off bus, zo ook de stad  Cádiz. Het is een handige, vlugge en leuke manier om alle toeristische bezienswaardigheden vlug te bekijken, wat zeker bij een stedentrip interessant is . De route duurt ongeveer één uur. Tickets kun je kopen bij het beginpunt van de route Avenida del Puerto of via deze website. Je mag 24 uur lang overal in en uitstappen wanneer je wilt en zo vaak je wilt en dat inclusief uitleg in het Spaans, Chinees, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Arabisch, Portugees, Russisch. Het is dus ook een handige manier van openbaar vervoer!

Alleen bus: De prijs € 20,00 

kinderen van 6 - 10 jaar voor € 9,00

Meer informatie vind je op deze website.

Het dichtstbijzijnde vliegveld is Jerez de la Frontera Airport

Vergelijk vlug en goed de beste tickets en boek ook nog eens met de laagste prijsgarantie en thuiswinkel Waarborg. Lid van ANVR en SGR.

Winkelen & Shoppen in Cadiz

Het winkelcentrum van de stad Cádiz  ligt tussen de winkelstraten straten calle San Francisco,calle Columela, calle Compañia en Calle Pelota. Hier vind je alles van internationale ketens en klassieke winkels tot en met boetiekjes. Het is een gezellig voetgangersgebied.

Ook interessant in Cádiz