Ontdek Spanje » De Spaanse kust » Costa de Ponent

De Spaanse Costa de Ponent

De Spaanse Costa de Ponent is een kust die onder de costa Brava ligt. Het is ook wel de costa del Maresme met het gebied rond Barcelona en costa del Garraf erbij. Ontdek op deze pagina de unieke tips die wij hebben voor de costa de Ponent!

Costa de Ponent

(Costa del Maresme + Barcelona + Costa del Garraf )

Officieel heet het gebied onder de costa brava ook wel de costa del Maresme. Deze kust vormt samen met het gebied rond Barcelona en de costa del Garraf (van Castelldefels tot Vilanova i la Geltrú) de costa de Ponent. Vaak verwarren mensen dit gebied met de costa brava, echter is dat niet goed want de costa de Ponent is zeker wel uniek.

Een andere benaming is costa de llevant, dit is echter het zuidelijke deel van de costa Maresme.Costa Maresme

De costa Maresme is ongeveer 50 kilometer lang en loopt van Tordera (vlakbij Blanes) tot Montgat (iets ten noorden van de stad Barcelona). De hoofdstad van dit gebied is Mataró. Het is een kust in Catalonië en is een grillige kust. Daarmee wordt bedoeld: rotspartijen en hoogteverschillen bij de kust door dit grillige karakter. Het zijn namelijk eigenlijk bergketens die stijl aflopen tot in de middellandse zee. Hierdoor zijn er zowel bergsporten als watersporten te ontdekken! Toch zijn er genoeg stranden te ontdekken. Ook zijn er mooie natuurgebieden met veel flora en fauna. Ten slotte is dit gebied altijd onderhevig geweest aan mensen wat tot mooie bezienswaardigheden in dit kustgebied resulteert.

De costa Maresme wordt ook wel de groentetuin van Spanje genoemd. Er worden veel groenten verbouwd zoals bonen, aardbijen en kersen.

Snelle links (hoef je niet te scrollen)

Blanes

Mataró

Barcelona

Sitges

Vilanova i la Geltrú

Coma-ruga

Blanes

Blanes staat bekend vanwege het uitgaan. Onder Nederlandse jongeren is dit al jaren een van de topbestemmingen om bijvoorbeeld op examenreis te gaan. Discotheca Arena, Gotcha, Holland Beachhouse, Essencia en club Long Beach: 's nachts verandert Blanes in een uitgaansgebied van jewelste. Long Beach staat overigens bekend voor de €5 cocktails.

Er rijdt ook een trein naar Barcelona. Behalve uitgaan kun je er ook twee grote botanische tuinen bezoeken en natuurlijk op de stranden liggen. Want uitgaan en stranden bezoeken is wat veel Nederlandse jongeren doen.

Malgrat de Mar en Santa Susanna

Malgrat de Mar en Santa Susanna liggen tussen Blanes en Pineda de Mar. Het zijn twee kustplaatsen met goede restaurants en wat minder toerisme dan in bijvoorbeeld Blanes.

Pineda de Mar

Pineda de Mar is een mooie badplaats, iets ten zuiden van Blanes en iets ten noorden van Calella. Het is uiteraard een vissersdorpje en je kunt er een leuke vakantie vieren. Een mooi oud centrum en een erg authentiek dorpscentrum!

Calella

Calella wordt door omwonenden de parel van de costa Maresme genoemd. Het is een luxe kustplaats en je kunt hier goed eten! Er zijn (vooral 's zomers) heel veel terrasjes en restaurants. Je kunt er zelfs goed uitgaan, en dat zo dichtbij plaatsen als Blanes en lloret de Mar! Er zijn veel zandstranden te vinden rond Calella. Je vindt hier een halte van de stoptrein richting Blanes of Barcelona.

Andere badplaatsen

Badplaatsen tussen Calella en Mataró zijn Sant Pol de Mar, Canet de Mar en Arenys de Mar. De haven van Arenys de Mar staat bekend om de goede visrestaurants, de barokke architectuur en er is een halte van de R1 stoptrein van Barcelona naar Blanes.

Mataró

Ten zuiden van Calella vind je Mataró. De officieuze hoofdstad van de costa Maresme. Een belangrijk industrieel centrum te noorden van Barcelona. Iets minder toeristisch en wat lokaler. Daardoor staat er wel een mooie overdekte markt met ontzettend veel producten. Er zijn een aantal mooie stranden en ook wat oude Romeinse ruïnes in de buurt. De stad telt zo'n 125.000 inwoners. Je kunt vanaf Mataró naar Blanes of Barcelona met de stoptrein.

Vondsten en architectuur in de regio

In Burriac en Mataró zijn belangrijke architectonische vondsten gedaan. Romeinse en vroege Catalonische vondsten maken dit belangrijke historische plaatsen in de regio. Ook is er meer moderne architectuur te vinden, zoals in Arenys de Mar en zelfs modernisme in Canet en Argentona.

Trein in de regio

Er gaat een cercaninias trein door de regio (trein R1). De treinmaatschappij is RENFE en het is een stoptrein. Het eerste station is Molins de Rei, ten noorden van Barcelona. Via L'Hospitalet de Llobregat (in Barcelona) gaat hij naar Mataró, Arenys de Mar, Calella, Blanes en uiteindelijk Maçanet-Massanes.Barcelona

Barcelona is natuurlijk een van de belangrijkste steden in de wereld, zeker in Spanje en absoluut aan de costa Ponent. Er is cultuur (Gaudi, Ramblas), natuur (bijvoorbeeld de Mont de Montserrat), een geweldige keuken, een nachtleven en er zijn veel winkelstraten te vinden. Lees meer over Barcelona op onze aparte pagina.

Costa del Garraf

Onderdeel van de costa de Ponent is ook de costa del Garraf. Dit gebied begint na de stad Barcelona bij Castelldefels en gaat tot Tarragona (niet tot en met, maar tot). Bij Tarragona begint de costa Dorada. De kust van Garraf is minder bergachtig dan bijvoorbeeld de costa de Maresme. 

Het binnenland kenmerkt zich door rotspartijen en bergen met mooie wandelroutes. Steden zoals Vilafranca del Penedès (37.000 inwoners) staan bekend om de mooie kerkjes en mooie Catalaanse architectuur.

Castelldefels

Het kasteel van Castelldefels was langere tijd belangrijk in de regio. Het staat bovenop een grote rots. Tegenwoordig trekt het kasteel van Castelldefels vooral vredige bezoekers en is het een vakantieoord geworden.

Garraf

Hoewel dit dorpje een groot strand heeft, is het dorpje erg klein. In de zomer vind je in Garraf echter veel toeristen. De costa del Garraf is natuurlijk vernoemd naar dit dorpje.

Sitges

Iets verder ligt Sitges. Een exclusieve badplaats met een relatief grote gay-community. Er is geen hoogbouw maar een gezellig centrum, er zijn geen typische toeristische restaurants die 's winters weg zijn maar er zijn authentieke bars. Verder vind je in Sitges veel mooie stranden en er is een Bacardi museum!

Vilanova i la Geltrú

Vilanova i la Geltrú wordt de officieuze hoofdstad van de costa del Garraf genoemd. Dat is best gek aangezien ook Garraf een plaats aan deze kustlijn is. De stad bloeide in de 18e eeuw toen er veel katoen werd gemaakt. Tegenwoordig is deze industrie helemaal verdwenen en is het vooral een vissersstadje en een toeristisch stadje geworden. Er zijn mooie zandstranden in het gebied te vinden en er is een mooie boulevard met een prachtige oude stad! Omdat het een belangrijk stadje was in de 18e eeuw vind je prachtige architectuur in Vilanova i la Geltrú. Er zijn mooie musea en er is een mooie markt te vinden.Andere badplaatsen

Je vindt ten westen van Vilanova i la Geltrú nog meer badplaatsen zoals Cubelles en Segur de Calafell.

Coma-Ruga

Dit stadje ligt op zo'n 80 kilometer van Barcelona. Het is een rustige badplaats met mooie zandstranden, goudgeel van kleur en erg sportief! Je kunt hier namelijk windsurfen, golfen, paardrijden, zeilen en vele andere (water)sporten beoefenen. Uitgaan kan ook in coma-ruga met discotheken zoals discoteca la costa. Goede restaurants en een flink aantal bars zorgen voor een leuke vakantie in coma-ruga! Ben je met kinderen? Ga dan ook naar waterpark Aqualeon! (5km afstand). Het treinstation van coma-ruga (Sant VicenÇ De Calders) is de laatste stop van de trein naar Barcelona.

Torredembarra

De laatste plaats aan de costa del Garraf is Torredembarra. Volgens de meeste mensen ligt dit al aan de costa dorada, er zijn echter ook lokalen die vinden dat het wel bij de costa del garraf en dus bij de costa ponent hoort. Er ligt een mooie jachthaven en 's zomers is het een populaire vakantiebestemming. Er zijn wat bezienswaardigheden zoals een oude toren, een mooie kerk en een klein kasteeltje. Het is een oude stad met een echt stadshart. Een leuk dorpje op trein afstand van Barcelona! Ten westen van Torredembarra vind je cala fonda, met onder andere het populaire strand Waikiki Beach. Ten oosten van Torredembarra vind je de dichtstbijzijnde stranden van het stadje.

Trein R2S

De trein R2S loopt vanaf Sant VicenÇ De Calders (Coma-Ruga) via de costa del Garraf naar Estació De França in Barcelona. Ieder half uur vertrekt de trein waar hij onder andere Segur de Calafell, Cubelles, Vilanova i la Geltrú, Sitges, Garraf, Castelldefels, El Prat De Llobregat, Sants, Passeig de Gràcia aandoet op weg naar het eindstation: Estacion de Francia (Spaanse benaming, Catalaans: Estació de França.


- Spanje is wat je wilt, Spanje is wat je nodig hebt -