Reisimpressies van de stad Córdoba

Ontdek en beleef de stad Córdoba met de leukste tips en de mooiste bezienswaardigheden, vakantietips, informatie over het openbaar vervoer en de monumenten en nog veel meer voor een onbezorgde vakantie naar Córdoba!

Córdoba is de hoofdstad van de Andalusische provincie Córdoba in Spanje en ligt in de autonome regio Andalusië. Ooit was het de grootste stad van Europa!Bent u op zoek naar informatie van dé mooiste bezienswaardigheden, leuke routes, fietstours de mooiste musea, prachtige kunstgalerieën, winkelstraten en waar man heerlijk kan shoppen en nog veel meer toeristische informatie? Ontdek, beleef en geniet en laat u verrassen hier op "Stralend Cordoba".

Ontdek en beleef de stad Córdoba

In Córdoba kan het in de maanden juli, augustus en september erg warm zijn. 

Naar de stad Córdoba, als wij s' morgen rond 9 uur opbreken in Torre del Mar om naar Córdoba te rijden is het reeds 28 gr. en voordat wij Málaga voorbij zijn en de bergen inrijden 34 gr. het dak van de Cabrio open grote hoed op zodat wij onze oren niet verbranden. Het landschap is bijna saai te noemen kilometers lange olijfbomen afgewisseld door druiven plantages om voor Córdoba over te gaan in graanakkers. Ondertussen is de temperatuur opgelopen naar 39 gr. Na een beetje zoeken vinden wij de camping niet ver van het centrum. De camping heet wie de straat "Brillante" ideaal gelegen om de stad te bezoeken. Voor de deur gelijk een bushalte, wat wil je nog meer. Aanmelden, caravan op zijn plaats, elektro aansluiten en klaar is kees. Naar de bushalte, gelijk staat er ook al een bus, en binnen 10 minuten staan wij in het centrum. Wat een heerlijke stad!!!

Ontdek en beleef de stad Córdoba

Een stad in Andalusië in het zuiden van Spanje. Het is de hoofdstad van de provincie Córdoba. De stad ligt op 120 meter boven zeeniveau, aan de rivier Guadalquivir en aan de voet van het gebergte Sierra Morena. Córdoba is de derde stad van Andalusië maar ook de warmste stad van Europa, de temperatuur stijgt elk jaar weer maandenlang onafgebroken boven de 35 graden. Het is niet één van de grootste steden van Spanje, maar Córdoba was ooit één van de belangrijkste steden ter wereld. In de 10e eeuw was het de op één na grootste stad ter wereld, met een voor toen ongekend hoog inwonertal van 500.000. Córdoba was de hoofdstad van het middeleeuwse Kalifaat van Córdoba. Uit die glorietijd zijn talrijke monumenten overgebleven, waarvan de Mezquita het beroemdste voorbeeld is.

De stad is ook de geboorteplaats van historische filosofen als Seneca, Averroes en Maimonides, en van de wereldberoemde sombrero. In culinaire kringen staat Córdoba bekend om het gerecht ‘Rabo de Toro’, oftewel de bekende stoofpot van stierenstaart en verschillende andere ingrediënten.

Door de omvangrijke Spaanse kolonisatie bestaan er op het Amerikaanse continent meer dan 1000 plaatsen die vernoemd zijn naar Córdoba, waarvan de belangrijkste de Argentijnse stad Córdoba is.
De stad Córdoba zou door de Carthagers gesticht zijn, maar het waren de Romeinen die de stad in 152 v.Chr. koloniseerden en op die manier de ontwikkeling sterk beïnvloedden. Córdoba werd uitgeroepen tot hoofdstad van de toenmalige provincie Beatica en dat bleef zo tot de val van het West-Romeinse Rijk.

Aan het begin van de 5de eeuw vernielden de Visigoten de stad, die kort daarna een heropleving kende als deel van het Byzantijnse Rijk, maar in 571 werd de stad opnieuw door de Visigoten ingenomen. Van dan af kwam Córdoba in een neerwaartse spiraal terecht en toen de Moren er in 771 arriveerden bleven van de stad enkel nog wat ruïnes over.
 
De komst van de Moren betekende weliswaar een inlijving bij het Arabische Rijk, maar dankzij de Moorse overheersing begon de stad zich geleidelijk aan te herstellen. Abdoerrahman I maakte Córdoba tot hoofdstad van al-Andalus wat met de bouw van de eerste vrijdagmoskee, La Mezquita, geconsolideerd werd. De komst van de moskee zorgde ervoor dat eenheid ontstond tussen de gebieden onder het gezag van Abdoerrahman I.

De 10de eeuw kan als Córdoba’s Gouden Eeuw worden beschouwd aangezien de stad toen de rijkste en meest moderne van het westen was. Er waren maar liefst 1000 moskeeën en 600 badhuizen gevestigd en ook de eerste straatverlichting in Europa was er te vinden. Vanaf de 11de eeuw was er echter sprake van een kentering in de verhoudingen tussen de verschillende godsdienstgroeperingen: Berbers, Joden en Mozaraben. Na het verdwijnen van het kalifaat van Córdoba in de eerste helft van de 11de eeuw, volgden een aantal verschillende dynastieën elkaar snel op en uiteindelijk verloor de stad zijn functie als provinciehoofdstad.


De beste tours & activiteiten in Córdoba


De Reconquista of christelijke herovering zorgde voor het definitieve keerpunt in de geschiedenis van Córdoba. Het dagelijkse leven en de architectuur veranderden drastisch van stijl. Zo werden onder het bestuur van Ferdinand III van Castilië 14 parochiekerken gebouwd. Later volgden nog tal van kerken, kloosters, paleizen, hospitalen en herenhuizen. Toch zou de stad niet meer hetzelfde niveau bereiken als onder de Moren. Noemenswaardig uit die periode is dat Christoffel Colombus er in de 15de eeuw voor het eerst zijn plannen om naar Indië te reizen aan de katholieke koningen voorstelde.

Pas met de 20ste eeuw brak voor de stad een nieuw succeshoofdstuk aan. De bevolking kende op korte tijd een sterke groei en dat ging gepaard met een versneld moderniseringsproces. Vandaag is Córdoba een smeltkroes van oud en nieuw. Heel wat historische stadsdelen werden opgenomen in het de Werelderfgoedlijst van de Unesco, wat de populariteit van de stad alleen maar sterker heeft gemaakt. Veel toeristen bezoeken Córdoba om zijn indrukwekkende Moorse architectuur, maar ook de middeleeuwse en hedendaagse gebouwen maken de stad meer dan beminnenswaardig.

Tegenwoordig is Córdoba een leuke mooie stad met vele herinneringen aan het verleden. De stad is makkelijk te bereiken via goede toegangswegen en eenmaal in Córdoba aangekomen is het het makkelijkst de stad al lopend te verkennen (parkeren in het centrum is zo goed als onmogelijk). De kathedraal staat in het historisch centrum en is een goed referentiepunt. Vanaf hier kunt u gemakkelijk al wandelend alle toeristische bezienswaardigheden bezoeken.

Het interessantste en meest indrukwekkende monument van Cordoba is de
Mezquita, oftewel moskee. Wat bekend staat als één van de belangrijkste islamitische monumenten in de westerse wereld. Het is een fascinerend gebouw met verschillende bouwstijlen waaronder Arabisch, Mudejar en Renaissance. Als u via de grote toegangspoort het complex binnenkomt, komt u op een mooi binnenplein dat Patio de los Naranjas (binnenplaats van de sinaasappels) heet, met vele sinaasappelbomen (die in het voorjaar voor een heerlijke geur zorgen op het plein door hun bloesem) en fonteintjes. Bijna net zo belangrijk als de Mezquita zijn de ´Tesoros de Cordoba´ oftewel de schatten van Cordoba, met het Alcazar, Fuente de Calahorra en de oude joodse Synagoge, wat nu een museum is.

Joodse wijk of Juderia

Is één van de meest gezellige stadsdelen van Cordoba. Dwalend door de smalle straatjes met winkeltjes, restaurantjes, tapasbars en een marktplaats. Het zijn prachtige kronkelende straatjes met witte huizen en vele kleurrijke bloempotten aan de muur en op de patios.

Het straatje waar elke toerist doorloopt is de Calle Judios, het meest typische van de wijk. De synagoge moet je zeker bezoeken want het is één van de weinigen in Europa uit de middeleeuwse periode. Vergeet niet om 's avonds een wandeling te maken door de Joodse wijk, de verlichting maakt er echt iets speciaals van.

La Fiesta de los Patios Cordobeses

Dit is een belangrijk jaarlijks terugkerend evenement in Cordoba.
Gedurende 12 dagen in mei wordt een ieder in gelegenheid gesteld deze prachtige patio's te bewonderen.
Je vind een regen aan bloemen klaterende fonteintjes en exotische geuren van jasmijn, geraniums, anjers en oranjebloesem.

De patio's

Het waren de Arabieren die deze ruimte ontwikkelden tot een waar architectonisch fenomeen. Zij brachten bijvoorbeeld fonteintjes en planten aan om een frisse sfeer te creëren in de binnenplaats en dat werkte buitengewoon goed, ook vandaag nog. De temperaturen in de patio's voelen 10 tot 15 graden koeler aan dan buiten op straat, een welkome afwisseling dus in de hete zomermaanden.

Highlights Cordoba

Wereldwijd bekend is de moskee 'La Mezquita', welke tegenwoordig dienst doet als kathedraal en op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te vinden is, maar de stad heeft meer. Tijdens je stedentrip Cordoba kun je genieten van onder andere:

Alcázar de los Reyes Cristianos - Deze residentie stamt uit de veertiende eeuw en mag gerust een pareltje genoemd worden met haar prachtige tuinen, stallen, mozaiëken en fonteinen.
Calle de las Flores - Op vrijwel iedere kaart van Cordoba is de bloemenstraat te vinden. Allerlei soorten bloemen en planten verrijken de muren en aan het eind van de straat is een pittoresk pleintje te vinden.
Museo Provincial de Bellas Artes - Schitterende werken van verschillende Spaanse kunstenaars als Rafael Romero de Torres en Tomas Munoz Lucena kunnen hier bewonderd worden.
Torre de la Calahorra - De toren heeft heel wat functies gekend: het diende als bescherming voor de stad in 1369, werd een gevangenis in de 18e eeuw en in de 19e eeuw vestigde zich er een meisjesschool. Tegenwoordig is er een museum te vinden en heeft u een prachtig uitzicht vanaf het dak van de toren.
Jardin Botánico de Córdoba - Een adembenemende rozentuin, tal van Amerikaanse bloemen en allerlei andere collecties.


Veilig, vertrouwd en 100% zorgeloos een auto huren doe je bij Sunnycars

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Winkelen en Uitgaan

Ongedwongen shoppen in de kleine winkelstraatjes met unieke boetiekjes of in bekende warenhuizen, bijkletsen op een zonnig terras en heerlijk lunchen bij een Spaans restaurantje; tijdens een stedentrip Cordoba kan het allemaal. Rond de Plaza de las Tendillas zijn de belangrijkste winkelstraten te vinden, maar juist in de smalle, idyllische straatjes zijn de unieke boetiekjes gevestigd. Uitstekende bars, leuke tapasrestaurants, en de typische flamencogelegenheden zorgen ervoor dat Cordoba ook in de avonduren bruist.

Het interessantste en meest indrukwekkende monument van Cordoba is de Mezquita, oftewel moskee. Wat bekend staat als één van de belangrijkste islamitische monumenten in de westerse wereld. Het is een fascinerend gebouw met verschillende bouwstijlen waaronder Arabisch, Mudejar en Renaissance. Als u via de grote toegangspoort het complex binnenkomt, komt u op een mooi binnenplein dat Patio de los Naranjas (binnenplaats van de sinaasappels) heet, met vele sinaasappelbomen (die in het voorjaar voor een heerlijke geur zorgen op het plein door hun bloesem) en fonteintjes. Bijna net zo belangrijk als de Mezquita zijn de ´Tesoros de Cordoba´ oftewel de schatten van Cordoba, met het Alcazar, Fuente de Calahorra en de oude joodse Synagoge, wat nu een museum is. - Spanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt -