Ontdek Spanje » De Spaanse costa's » Costa de Valencia - Spaanse kust

De Spaanse costa de Valencia

De Spaanse Costa de Valencia is een kustlijn bij de Spaanse stad Valencia. Ontdek leuke dingen over de costa de Valencia, beleef de vakantiekust al op ontdek-spanje.nl! De costa de Valencia loopt officieel van de stad Sagunto (port de Sagunt) tot de stad Oliva.Costa de Valencia

De costa de Valencia ligt aan het wijde water van de golf van Valencia. Hierachter liggen de Balearen; Ibiza, Menorca, Formentera, Mallorca. De kust van Valencia heeft mooie zandgronden en veel appartementencomplexen. Er zijn grote delen die toeristisch zijn ingericht, toch zijn er ook nog meer authentieke stukken kust te ontdekken. Deze stukjes vind je vooral in het zuiden van de costa de Valencia; je vindt hier behalve prachtige en niet al te drukke stranden ook duinen en dennenbossen!

Ga je naar het binnenland, dan vind je redelijk hoge bergen maar ook uitgestrekte vlakten. Er zijn veel natuurparken te vinden en de gastronomie is ook erg goed. Een wereldberoemd gerecht dat oorspronkelijk uit de regio Valencia komt is paella! Je ziet het al, de keuken van de costa de Valencia bestaat uit veel vis. Maar er is nog meer culturele rijkdom! Je kunt hier ook goed watersporten beoefenen. Surfen, kitesurfen maar ook golfen kan goed in de regio. En in het binnenland kun je natuurlijk leuk wandelen, paardrijden en kanoën op bijvoorbeeld de rivieren Carraixet of de Turia.

Van waar tot waar loopt deze kust?

Sagunto

De kust loopt van Sagunto tot Oliva. De stad Sagunto is een oude Romeinse stad met nog een oud theater welke goed gerestaureerd is, veel pleinen en zelfs sommige zuilen staan nog overeind! Verder vind je op een heuvel vlakbij de stad een oud kasteel welke ook goed bewaard is gebleven. De stad is gesticht in de vijfde eeuw voor Christus en werd toen Arse genoemd. Het is dus een hele oude stad (met tegenwoordig nog zo'n 60.000 inwoners. Een leuke plaats om te bezoeken als je van geschiedenis houdt. Je kunt het Sagunto History Museum bezoeken om meer te weten te komen over de interessante geschiedenis van de stad.

Puig

Onder Sagunto ligt Puçol, en daaronder Puig, of el Puig. Deze plaats heeft een veel meer religieuze betekenis in de regio want op de twee heuvels bij Puig zou de maagd van El Puig zijn verschenen. Dit gebeurde bij het klooster van Puig, wat vandaag de dag nog steeds bestaat. Later werd zij benoemd tot de Koningin van de Valenciaanse Landen. El Puig staat ook bekend om de goede stranden.

Valencia

De kust gaat verder met nog meer dorpjes die leuk zijn, klein maar fijn. Dan komt de grotere stad Valencia. In de agglomeratie wonen bijna 2 miljoen mensen. De stad wordt ook wel de sinaasappelstad genoemd. Je vindt hier Romeinse resten, prachtige gebouwen en pleinen en een heel gezellig centrum. Het eten is heel goed in Valencia, want van deze stad komt de paella echt vandaan! Behalve Romeinse resten vind je hier ook Gotische gebouwen. Een beroemd gebouw dat Gotisch is, is La Lonja. Het is een grote zaal met mooie zuilen waar dingen worden geveild. Het gebouw staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Sueca

We gaan verder naar het gebied ten zuiden van de stad Valencia. We vinden natuurpark l'Albufera, welke hieronder wordt beschreven. Iets verder ligt de stad Sueca, middenin moerasgebieden. Sueca lijkt door deze moerasgebieden wel op een soort eiland. De stad ligt zo'n 2 kilometer van de zee vandaan, maar de stukken zandstrand bij de Sueca in de buurt zijn wel erg mooi.

Gandía

Nog verder naar het zuiden vinden we Gandía. Deze stad heeft gek genoeg een Italiaanse invloed. Je ziet een mooi paleis met de naam Palacio Ducal, het is werelderfgoed. Vooral de binnenkant is rijk versierd. Gandía heeft prachtige zandstranden, in de stad wonen zo'n 75.000 mensen. Het stad en het strand liggen zo'n 2 kilometer van elkaar vandaan, net als bij Sueca. In de stad kun je goed winkelen en vind je veel historische gebouwen. Het oude centrum van Gandía is zeker het bezoeken waard. Het plein La Constitució is het middelpunt van de monumenten zoals de Gotische Santa María Iglesia (kerk), en het Convento de Santa Clara (klooster). Ze zijn allebei te bezichtigen. Ook mooi is het 18e eeuwse gemeentehuis van Gandía.

Olivia

Olivia is de laatste kustplaats aan de costa de Valencia. Olivia is ook een oud stadje met diverse monumenten. Toch is de stad wat minder groot dan bijvoorbeeld Gandía. Bij Olivia vind je wel erg mooie stranden. Iets zuidelijker vind je natuurpark Parque Natural del Marjal de Pego-Oliva, deze wordt hieronder beschreven. En na Olivia begint de costa Blanca!Natuurparken

Er zijn mooie natuurparken in de regio. Namelijk Parque Natural de la Albufera en het Parque Natural del Marjal de Pego-Oliva. De eerste wordt ook wel L'Albufera genoemd, net zoals het Portugese uitgaansoord Albufeira. Je vindt hier veel verschillende flora en fauna, het is namelijk een zoetwaterlagoon. Watersporten kun je hier ook goed, je kunt ook een mooie boottocht maken. Men vist hier ook, Albufera wordt dan ook wel de oorsprong van paella genoemd. Het Parque Natural del Marjal de Pego-Oliva ligt ook deels in de costa Blanca, en heeft ook een enorme diversiteit aan flora en fauna. Je kunt prachtig wandelen in dit gebied. Dat is eens iets anders dan enkel aan het strand liggen!


Spanje autohuur

Een gekke traditie; la Tomatina

De meeste mensen kennen het wel, La Tomatina. Het vindt plaats op de laatste woensdag van augustus, in Buñol! Dit dorpje ligt op zo'n 40 kilometer ten westen van Valencia. Het is natuurlijk niet echt iets van de costa de Valencia maar wel een hele leuke traditie in de buurt van Valencia. Voor 20 euro kun je bijna 200 ton tomaten naar elkaar gooien.

Badplaatsen aan de costa de Valencia

Valencia, La vall d'uixo, Sagunt, El Saler, L'albufera, Cullera, Gandía, Oliva-  Spanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt -