Ontdek Spanje » De Spaanse costa's » Costa de Valencia - Spaanse kust

De Spaanse costa de Valencia

De Spaanse Costa de Valencia - Spaanse kust. Ontdek en beleef de Spaanse kustlijn die verdeeld is in diversen ‘Costa's’. Deze vakantiekusten hebben elk een eigen gezicht. Hier nu de Costa de Valencia met leuke informatie en wetenswaardigheden over de Costa de Valencia in Spanje, voor een leuke vakantie aan de Spaanse kust!DE COSTA DE VALENCIA
De Costa de Valencia ligt in het midden van de Spaanse Middellandse - Zeekust met als hoofdstad Valencia. Aan de kust is deze Costa begrensd door het wijde water van de Golf van Valencia en achter de horizon van deze Golf schuilt de eilandengroep de Balearen. De kust aan de noordkant biedt een combinatie van uitgestrekte zandgronden met appartementencomplexen en een moderne infrastructuur enerzijds, en anderzijds lage boerenhoeven en groene tuinderijen. De zuidelijkere kust bestaat uit een aaneenschakeling van duinen, dennen-bossen en prachtige stranden. In het binnenland wordt het landschap vooral bepaald door middelhoge bergen en uitgestrekte vlakten. Deze Costa loopt van Sagunto tot Oliva. De toeristische bekoring van de Costa de Valencia schuilt voornamelijk in zijn culturele rijkdom, schone stranden, twee kuuroorden, tal van natuurparken, gevarieerde feestkalender, overnachtingsmogelijkheden en een heerlijke keuken.

 

Als men deze Costa binnenrijdt via de kustweg komen we als eerste langs de stad Sagunto. In deze stad ziet men nog de romanisering terug in vele overblijfselen, zoals het gerestaureerde theater en de zeven pleinen met nog enkele zuilschachten. Deze historische sfeer voert zich ook door in de plaats El Puig net onder Puol. Hier zou namelijk op de enige twee heuvels van deze streek, achter het klooster van Santa María de El Puig, de maagd van El Puig zijn verschenen. En deze maagd werd gekroond tot Koningin der Valenciaanse Landen. In Alboraya liggen de velden gewijd aan de teelt van chufa, de basis voor de in deze streek populaire en erg verfrissende aardamandelmelk Horchata. Aangekomen bij de hoofdstad Valencia, ziet men dat deze stad een aaneenschakeling is van de aangrenzende gemeenten. Het is tevens de meest bevolkte stad van deze Costa. In Valencia herbergen nog veel Romeinse resten en de prachtige gebouwen en pleinen vormen vaak het decor voor de belangrijkste vieringen en festiviteiten van de Valenciaanse feestkalender. Een opmerkelijk gotisch gebouw is La Lonja, een veilinghal, die een prachtige zuilenzaal heeft met spiraalvormige zuilen die de gewelven ondersteunen. Dit gebouw is uitgeroepen tot Werelderfgoed.

Ten zuiden van de hoofdstad ligt, afgescheiden door de Middellandse Zee, het meer van La Albufera. Dit zoetwaterbekken ligt in het natuurpark Parque Naturel de la Albufera dat een oppervlakte beslaat van 21.000 hectaren. Verder langs de kust ligt het stedelijk eiland Sueca, midden in de uitgestrekte moerasvelden die gewijd zijn aan de rijstbouw. Vanaf dit “eiland” heeft men een mooi uitzicht over het water en kan men genieten van het prachtige en langgerekte zandstrand. Verder omvat de kuststrook ten zuiden van Sueca de uitlopers van de urbanisaties, die eindigen in Cullera. Deze plaats is omringd door verscheidene zoetwater-meren en meer dan 13 km. zand en kliffen. Hier bevindt zich ook de enige visserij- en jachthaven van deze Costa. Net voor de laatste plaats in de Costa de Valencia ligt Gandia, in deze plaats is duidelijk de Italiaanse invloed te herkennen in de architecturen zoals het Hertogelijk paleis Palacio Ducal. Het strand van Gandia is een van de breedste in de Costa de Valencia. Olivia is de laatste plaats langs de kust en hier trekken de aangename en schone stranden talloze bezoekers. Oliva deelt ook samen met de Costa Blanca het mooie natuurpark Parque Natural del Marjal de Pego-Oliva, een prachtig natuurgebied gelegen in een vallei.


Vergelijk gratis goedkope vliegtickets


SPORT
Langs de 112 kilometer lange kust van Valencia vinden we tal van recreatie- en sportmogelijkheden, de liefhebber kan overal langs deze kust terecht bij watersportcentra, jachthavens en golfcourses. Ook de mogelijkheden voor wandelen, fietsen, paardrijden, afdalen van bergrivieren, kanoën, ULV- en parament-vliegen zijn ruim vertegenwoordigd.

FLORA EN FAUNA
Men kent 2 grotere natuurparken in deze Costa; Parque Naturel de la Albufera en het samen met Costa Blanca gedeelde Parque Natural del Marjal de Pego-Oliva. In Parque Naturel de la Albufera kan men een rondvaart maken over het meer met bootjes die worden geschipperd door de voormalige lokale visserlui.
Het park kan ook goed verkend worden op de fiets en er zijn verschillende wandelroutes, een alternatieve parkroute voert u naar het strand voor een middagje strandplezier.

UITGAANSGELEGENHEDEN
De Costa de Valencia is bekend om het grote aantal discotheken, bars en cafés waar men tot zonsopgang kan vertoeven, deze zijn merendeels gelegen in de buitenwijken van de hoofdstad, alsmede langs de weg van Valencia naar Cullera tussen de urbanisaties van de kust en de stranden. Overdag kan men de vele handwerkmarkten bezoeken, daar vindt men glaswerk, hout- en kurkwerk, waaiers en aardewerk. Ook zijn er tentoonstellingen en beurzen met de meest uiteenlopende onderwerpen.


Veilig, vertrouwd en 100% zorgeloos een auto huren doe je bij Sunnycars

Spanje autohuur

VOLKSFEESTEN EN FESTIVITEITEN
Valencia kent een zeer volle en rijke kalender van volksfeesten. Elk jaargetijde kent zijn eigen vieringen en tradities. Zo zijn er bijvoorbeeld in januari de vuren van San Antonio Abad, in maart de kleurrijke optochten met vuurwerk en in juni het Johannesfeest met grote vuren en het traditionele nachtelijk voetbad. In augustus vindt de beroemde tomatenoorlog “Tomatina” plaats en in diezelfde maand wordt het feest van de moren en christenen gevierd met optochten in klederdracht uit de moorse tijd. De maand september staat in het teken van de druivenoogstfeesten. De jaarkalender wordt afgesloten met het kerstfeest, met talrijke publiekelijk tentoongestelde kerststallen, optochten en het “Gekkenfeest” op 28 december.

GASTRONOMIE
Het meest typische gerecht van deze Costa is de welbekende Paella (een rijstgerecht met vlees of vis en groenten) en elk dorp heeft hier zijn eigen variatie op. Zoals als eerder vermeld, is Horchata het typische drankje. Ten aanzien van vleesgerechten is het in deze Costa de gewoonte om het vlees te roosteren op houtskool, terwijl kip en konijn in olie worden gebakken. Men kent hier ook uitstekende koek- en cakeproducten en is de wijnproductie met meer dan 75.000 hectaren wijngaard ook aanzienlijk. Vanuit Utiel kan men een ritje maken met de gastronomische trein.

Bron: Blog Nicla Casas

 

De voornaamste badplaatsen aan de Costa Valencia zijn:

Valencia, La vall d'uixo, Sagunt, El Saler,La albufera, Cullera, Gandia, Oliva, Denia en Javea.-  Spanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt -