Home » Spanje informatie - vakantie Spanje » Het klimaat en het weer in Spanje

Het klimaat en het weer in Spanje

Het weer en klimaat van Spanje - Hoewel de meesten denken bij Spanje aan zon en warm zomers weer, is dat echter niet zo. De zomermaanden zijn in het algemeen droog en warm tot zeer warm.

De wintermaanden in veel delen van Spanje kunnen echt winters zijn. Dit is vooral in de berggebieden en in het binnenland, rond de hoofdstad Madrid.

Snelle links:

Altijd mooi weer in Spanje?

Winter in Spanje

Wintersport

Overwinteren

Canarische Eilanden

Regen

Temperatuur

HittegolvenAltijd mooi weer in Spanje?

Is het altijd mooi weer in Spanje? Dat ligt eraan waar! Hoewel het zelfs op de Canarische Eilanden kan stormen zijn de zomermaanden in het zuiden van Spanje, aan de kust en op de Eilanden over het algemeen goed. Deze gebieden hebben een mediterraan klimaat. Het binnenland van Spanje, vooral rond Madrid, heeft een landklimaat. Hier zijn de extremen dus meer aanwezig: erg koud in de winter en erg warm in de zomer. Ten slotte heeft het gebied aan de golf van Biskaje (het noorden en noordwesten van Spanje) een zeeklimaat. Dit lijkt dus op het Nederlandse klimaat, met relatief veel neerslag.Winter in Spanje

De wintermaanden in Spanje kunnen dus vrij koel en zelfs koud zijn. Hoe is de verdeling zoals hierboven beschreven dan weergegeven op een kaart? Bekijk dat hieronder! Het groene deel betreft een zeeklimaat, het oranje deel is landklimaat. Blauw heeft een bergklimaat, oftewel dit zijn hoge gebieden. Ten slotte heeft het rode deel rechtsonder een droog klimaat.

Wintersport

Misschien is Spanje niet het eerste land waar je aan denkt als je denkt aan wintersport. Toch kun je in de Pyreneeën heel goed skiën en snowboarden! Zelfs in het zuiden van Spanje, bij de Sierra Nevada, heb je een heel goed skigebied! Op zo'n 1,5 uur van de kust kun je op dezelfde dag zwemmen in de Middellandse Zee en skiën! 

Ook ten noorden van Madrid zijn er skigebieden, waar je in de winter kunt wintersporten. En natuurlijk is ook het grensgebied met Frankrijk erg mooi. Je kunt in de Pyreneeën goed skiën en snowboarden. Wintersporten in Spanje is gewoon iets goedkoper dan in Oostenrijk en Zwitserland omdat het wat minder populair is. Toch is het zeker niet minder leuk!

Overwinteren

Behalve wintersporten kun je in Spanje natuurlijk ook prima overwinteren. Vanzelfsprekend is het dan dat je een wat minder koud gebied uitkiest om dit te doen. De Spaanse kusten lenen zich hier uitstekend voor! De costa blanca is hier erg populair voor, maar ook aan de costa del sol zitten duizenden overwinteraars! Als je besluit om te overwinteren in Spanje, zorg dan dat je in een gebied zit met temperaturen tussen de 15 en 18 graden!


Vergelijk gratis goedkope vliegtickets


Klimaat op de Canarische eilanden

De Canarische Eilanden horen dan wel bij Spanje, het weer en het klimaat op deze eilanden is niet zoals in de rest van Spanje. Als je er een wereldkaart bij zou pakken, zul je zien dat de Canarische Eilanden eigenlijk in Afrika liggen! Toch zijn de wetten en de overheid daar zeker wel Spaans! Dit zorgt echter wel voor een Afrikaans klimaat! Het is daar in de winter dikwijls 20 graden en is in de zomermaanden een stuk minder heet dan in de rest van Spanje! Zeker in vergelijking met de meeste Spaanse kusten!

Toch kan het ook op de Canarische eilanden soms heel heet worden. Dit gebeurt als er een sterke oostenwind staat, een wind die alle warme lucht uit de sahara meeneemt. Zo'n wind neemt niet alleen warme lucht mee, maar ook veel zand! Het wordt ook wel een calima genoemd. Dit is echter hetzelfde op het vasteland van Spanje als er een zuidenwind staat. Zo'n wind wordt een Sirocco genoemd. Door de kortere afstand zijn effecten van calima zijn echter sterker dan die van de sirocco.


Regen in Spanje

Valt er nu veel regen in Spanje? Ook dit ligt aan het gebied. Over het algemeen is Spanje vrij droog. De droogste regio's zijn Andalusië, Castilla-Léon, Aragón en het gebied van de costa Blanca. Ook het deel ten oosten en zuidoosten van Madrid wordt gezien als droog. Er valt 500mm neerslag of minder in deze gebieden. In vergelijking: in Nederland is dit zo'n 800mm per jaar. Het woestijnachtige Almería en vooral het park Cabo de Gata is met 150mm per jaar een droge uitzondering. 

Mocht je op zoek zijn naar een van de natste delen van Spanje, dan kun je beter naar het noordelijk en noordwestelijk deel van Spanje. Galicië is hier een goed voorbeeld van. Hoewel dit natte gebieden zijn, zijn dit ook erg groene delen van Spanje!

Over het algemeen genomen is de periode mei - oktober het droogst in Spanje! Maar, mocht het dan toch regenen dan is dit in het overgrote deel van de gevallen in de vorm van buien. 


Veilig, vertrouwd en 100% zorgeloos auto huren

Spanje autohuur

Temperatuur

De eerste hoge temperaturen van het jaar worden meestal in Andalusië en op de Canarische Eilanden gemeten. Hier wordt het voor het eerst zomer. Maar 'zomer' is een relatief begrip! Voor ons Nederlanders is dat toch wel bij 20 graden of meer, in Andalusië kijkt men je dan raar aan. Voor hen is het pas zomer als het 25 graden Celsius of meer is. Dit kan al voorkomen in maart en houdt aan tot en met eind oktober. Op de Canarische Eilanden kan het het hele jaar door rond de 20 en 25 graden schommelen. 

Hittegolven in Spanje

Hittegolven komen ook zeker wel voor in Spanje. Alle kusten van Spanje kunnen hier mee te maken krijgen, maar ook Madrid, Granada, Sevilla en Córdoba staan bekend om de hete zomers. De laatste twee staan bekend als een van de warmste steden van Europa. Temperaturen van 35 graden of meer zijn heel normaal en vaak wordt er ook wel 42 graden gemeten. De siësta heeft hier ook echt een functie.

De mooiste ontdekkingen van Spanje:

Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Ieder plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’!

Ook interessant