Ontdek Spanje »  Spanje, Baskenland, Levendig Bilbao » Bilbao de hoofdstad van de provincie Biskaje

Reisimpressies van Bilbao

Vakantie in de stad Bilbao in Baskenland - Ontdek en beleef de stad Bilbao met de leukste tips en de mooiste bezienswaardigheden, vakantietips, reisinformatie, weer, klimaat, openbaar vervoer, monumenten, gebouwen, leuke informatieve informatie en en nog veel meer informatie voor een onbezorgde vakantie naar Bilbao !

Bilbao is de hoofdstad van de provincie Biskaje in Spanje. Ontdek de grootste noord Spaanse stad in de regio Baskenland. Beleef deze levendige stad Bilbao en zijn vele prachtige bezienswaardigheden. Geniet van Bilbao en laat u verrassen. Reisimpressies van de stad Bilbao

Bilbao,  historische Baskische naam: Bilbo - is een gemeente en de grootste stad van de Spaanse autonome regio Baskenland, en de hoofdstad van de provincie Biskaje. De stad had in 2013 een inwonertal van 349.356, en in de metropool Bilbao, het economische en industriële centrum van Baskenland, woonden bijna 800.000 inwoners.

 

Bilbao ligt in het noorden van Spanje, aan de rivier Nervión en aan één van de Pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella. De stad is sinds 1997 één van de vijf steden op de wereld met haar eigen Guggenheimmuseum, het Museo Guggenheim de Bilbao. Sinds 1981 is het inwonertal van Bilbao behoorlijk gedaald, doordat een groot deel van de stadsbevolking naar de Baskische kustplaatsen is verhuisd. De stad geniet geen ‘typisch’ Spaans mediterraan klimaat maar heeft een gematigd en vochtig zeeklimaat.

In Bilbao is door het zogenaamde Bilbao effect de laatste jaren veel veranderd. Hoe is Bilbao getransformeerd van stinkende industrie stad tot het artistieke Bilbao van vandaag. De reddende engel was het Guggenheim Museum die de stad Bilbao opslag veranderde....

 

Voor deze tijd was Bilbao de motor achter de Baskische economie door haar staalindustrie en scheepswerven.
Maar in de tachtiger jaren ging het steeds slechter met de industrie en in Bilbao begon de leeg loop.

De laatste jaren is in Bilbao veel veranderd en is vooral zeer populair geworden onder studenten. Ondertussen zijn er veel  bezienswaardigheden die zorgen voor een zeer bijzondere bestemming. De oorzaak, Bilbao is het hart van het Baskenland met zijn eigen cultuur en geschiedenis .


Vergelijk gratis goedkope vliegtickets


Geschiedenis

De stad Bilbao werd gesticht op 15 juni 1300 door Diego López V de Haro, de toenmalige landheer van Biskaje. De herkomst van de naam “Bilbao” is niet helemaal duidelijk, volgens sommigen is het een verbastering van het Spaanse “bel vado” (goede oversteek), maar anderen beweren dat het afstamt van het Baskische: “bi albo” (twee oevers). De stad kreeg van de landheer van Biskaje meteen dezelfde rechten en privileges als de stad Logroño. De “stad” bestond in eerste instantie uit niet meer dan drie straten en de Santiagokathedraal. Bilbao groeide langzaam maar zeker, en aan het begin van de 15e eeuw had het ongeveer 3000 inwoners.

 

In die periode ontstonden er echter spanningen en strijd tussen de belangrijkste families van de stad, waardoor er grote onrust heerste. Buiten dat kreeg Bilbao te maken met een grote brand waarbij de Santiago kathedraal bijna werd verwoest, en drie grote overstromingen. Toch overleefde de stad de vele catastrofes en groeide buiten haar stadsmuren. Vanaf het jaar 1511 begon de haven van Bilbao een belangrijke rol te spelen in de internationale handel. Het begon met de export van wol naar Noord-Europese steden zoals Antwerpen, en de haven werd later één van de belangrijkste gedurende de tijd van de Spaanse kolonisatie.

 

Bilbao werd gedurende de 19e eeuw verschillende keren aangevallen door de carlisten, overigens zonder succes. In deze tijd kreeg de stad wederom te maken met ruimtegebrek, het bestond namelijk uit niet veel meer dan de zeven straten van het historisch centrum.

 

Een schets van Bilbao in 1575

Er ontstond een groot probleem, de bevolking groeide maar er was in de directe nabijheid geen geschikt terrein om de stad uit te kunnen breiden. Eigenlijk begonnen deze problemen al in de 18e eeuw, maar Bilbao had nog niet de kans gekregen om ze op te lossen door de verschillende oorlogen tussen Spanje en Frankrijk. Rondom het jaar 1900 begon men echter aan de bouw van het zogenaamde “Ensanche de Abando”, de naam van de stadsuitbreiding. Deze stadsuitbreiding heeft zich inmiddels veranderd in het centrum van Bilbao en heet het “Distrito de Abando”. Urbanistisch gezien is het een curieus bouwwerk, met het “Plaza Elíptica” en de 30 meter brede laan “Gran Vía”, en vertoont een aantal gelijkenissen met de symmetrie en manzana's van het Eixample in Barcelona. De bouw van het district, gestart rond 1870, duurde vele jaren, en werd pas rond 1925 compleet afgerond.

De 20e eeuw

Na het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog in 1936 werd Bilbao de hoofdstad van de Baskische regering, dat in het Hotel Carlton aan het Plaza Elíptica verbleef. Het Baskenland verzette zich krampachtig tegen de Spaanse nationalistische opkomst van Francisco Franco. In opdracht van hem werd Bilbao dan ook gebombardeerd door de legers van de Duitse Adolf Hitler en de Italiaanse Benito Mussolini. Toen de Baskische provincie Álava toch in fascistische handen kwam, werd Bilbao voorzien van een enorme verdedigingsmuur, de zogenaamde “Cinturón de Hierro”. De ontwerper van deze muur verraadde de Basken echter een aantal maanden later door de bouwplannen aan het nationalistische leger te geven, waardoor de stad alsnog werd veroverd.Tijdens de burgeroorlog richtte de Baskische regering in het geheim de “Ertzaña” op, de beginselen van het huidige Baskische politieorgaan “Ertzaintza”. Hun taak was het tegengaan van het Spaanse nationalisme, en het gijzelen van zo veel mogelijk tegenstanders. Uiteindelijk leidde de oorlog in Bilbao tot een wanhoopsdaad, de zogenaamde “Slag van Artxanda”, waarbij de Basken hopeloos van de Spaanse troepen verloren, omdat zij simpelweg veel minder mannen hadden. Vanaf dat moment hoorde de stad, en heel Baskenland, bij de dictatuur van Francisco Franco en begon een zwarte periode van onderdrukking van de Baskische cultuur en gedwongen isolatie. De stad kreeg in de jaren 60 wederom te maken met ruimtegebrek, ditmaal echter in veel grotere mate. Dit leidde ertoe dat een groot deel van de bevolking dat (gedwongen of niet) van het platteland naar de stad trok, in razendsnel gebouwde woonblokken zonder gas, licht of water werd geplaatst. In augustus 1983 werd Bilbao geteisterd door ernstige overstromingen, waarna de rivier Nervión deels werd omgeleid.De 21e eeuw

Bilbao is de drijvende kracht van de economische en sociale ontwikkeling en de modernisering van de Golf van Biskaje. De grote projectem zoals: Het Guggenheimmuseum, het Congrescentrum, Muziekpaleis Euskalduna, de metro van Norman Foster, het vliegveld van Calatrava, en de de torens die ontworpen zijn door de architecten Arata Isozaki en César Pelli.
Zijn voorbeelden van de modernisering en vernieuwing van Bibao.

Bibao is omgeven door een vruchtbaar landschap, bergen, stranden, steile kusten en bossen die van Bilbao een stad maken die zeker een bezoek waard is. Neem daarbij het moderne wegennet en de goede naverkeer hier door kun je de nabij gelegen Baskische hoofdsteden Vitoria en San Sebastián, goed te bereiken zijn.

 

Eten en drinken
Het gehele Baskenland is het walhalla van pinxtos beter bekent als tapas! Voor een heerlijk etentje moet je op de Siete Calles zijn. Of maak eens een pinxtos tour langs de diversen Bar s van Bilbao. Waarbij Siete Calles of tewel de zeven straatjes het centrum van de stad én gezelligheid is.