Ontdek Spanje » De magnifieke stad en badplaats Alicante

Reisimpressies van stad Alicante

Op vakantie in de stad Alicante is leuk voor iedereen. Ontdek en beleef Alicante met de leukste en de mooiste bezienswaardigheden, weer, klimaat, openbaar vervoer, monumenten, gebouwen en en nog veel meer informatie!De magnifieke stad Alicante - Op de luchthaven van de magnifieke stad Alicante begint voor de meeste toeristen een leuke vakantie aan de Spaanse Costa Blanca.

Ontdek en beleef de stad Alicante met de leukste tips en de mooiste bezienswaardigheden, vakantietips, reisinformatie, weer, klimaat, openbaar vervoer, monumenten, gebouwen en nog veel meer informatie!

Snelle links

De stad Alicante

Fietsen in Alicante

Kasteel van Santa Barbara

Het stadhuis

Markten

Musea


De magnifieke stad en badplaats Alicante

Toe aan zon? Boek dan een vakantie Costa Blanca bij Sunweb! Boek een luxe vakantie of geniet op kleinschalige vakantieadresjes. Je vindt hier van alles; van villa's tot appartementen!

TUI

De magnifieke stad en badplaats Alicante

Struin door de kronkelende straatjes van Alicante of bezoek de gekleurde vissershuisjes van Villajoyosa dit is mogelijk tijdens een heerlijke vakantie aan de Costa Blanca! ...

De magnifieke stad en badplaats Alicante

Door de witroze kleur van bloeiende amandelbomen, staat deze streek van Spanje bekend als witte kust, of de Costa Blanca. De stad Alicante ligt in het hart van de streek.

Hier meer informatie over Alicante aan de populaire Costa Blanca

Alicante centrum

Alicante is een stad aan de costa blanca. Het centrum van de stad Alicante is vrij klein. Het ligt tussen een grote boulevard met de naam Rambla (net zoals in Barcelona) en een heuvel met daarop een oud Moors kasteel. 

Dit centrum kun je nog verdelen in 2 delen. Dat zijn Casco Antiguo en El Barrio. De laatste betekent in het Spaans letterlijk: de wijk. Casco Antiguo is de oudste wijk. Hier vind je de oudste gebouwen zoals de basiliek Santa Bárbara, het theater van de stad en het centrale plein. Je vindt hier verder smalle straatjes, met mooie huisjes en versierde tegeltjes. Het is dus een Spaans stadscentrum zoals je het je zou voorstellen!

Je vindt in de stad Alicante een paar oude kerken. Een van de oudste kerken is de Sint Rochus kerk (1559). Deze kerk vind je ook in het centrum van Alicante. In 1875 is deze kerk herbouwd en kortgeleden is de kerk opnieuw gerestaureerd. De Sint Nicolaas kathedraal is een andere oude kerk, origineel gebouwd in 1662. Het is een barokke kerk. Een Gotische kerk is de onze lieve vrouwe kerk María. Deze laatste kerk is gebouwd op de funderingen van een oudere Moorse moskee. In de kerk kun je overblijfselen van deze moskee terugvinden. 


Plaza del Ayuntamiento en het stadhuis

Plaza del Ayuntamiento (letterlijk: plein van het gemeentehuis) is een van de mooiste pleinen in Alicante. De lokale inwoners beschouwen dit plein als het middelpunt van de stad; echt het centrum van Alicante. Op dit plein vind je onder andere het stadhuis van Alicante.

Dit barokke gebouw stamt uit de 18e eeuw. Het stadhuis van Alicante wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt als stadhuis! De treden van de trap worden gebruikt als referentiepunt voor Spaanse hoogtemetingen, dit is punto cero. De twee torens van het stadhuis van Alicante torenen hoog boven de stad uit. Ze zijn 41 meter hoog. Het gebouw is een imposant gebouw, en midden in het stadscentrum van Alicante (het oude stadscentrum) is het een ware bezienswaardigheid.

De architect van het stadhuis heet Lorenzo Chapuli. Het gebouw heeft meerdere zalen met namen. De blauwe zaal bijvoorbeeld, of de Salon de Plenos. Deze laatste wordt nog gewoon gebruikt voor vergaderingen. In het stadhuis vind je schilderijen van beroemde kunstenaars zoals Cabrera en Gaston Castello. Dat maakt het stadhuis toch een beetje chiquer dan de meeste stadhuizen!


Ontdek Alicante op de fiets

Ontdek Alicante  op de fiets met gids! In een paar uur nemen we je mee langs de highlights, de leukste plekken en waar de locals graag zijn.


Fietstocht Playa san juan. Verken één van de meest legendarische stranden van Spanje tijdens deze mooie fietstocht langs de kustlijn...


Comfortable stadsfietsen met 3 tot 6 versnellingen en een mandje. Trekking bikes beschikbaar met 21 versnelling. E-bikes met 3 tot 7 versn.


Castillo de Santa Bárbara - het kasteel van Santa Bárbara 

Het Kasteel van Santa Barbara is niet alleen een kasteel. Het is een waar complex van bouwwerken op een heuvel die 166 meter hoog is. Op de Monte Benacantil stond dus ooit het verdedigingswerk van de stad Alicante. Het torende hoog boven de stad uit. Al in de prehistorische tijd werd deze heuvel gebruikt als strategisch punt, waarschijnlijk toen meer als nederzetting dan als verdedigingswerk. Er zijn overblijfselen gevonden uit de bronstijd. In de Romeinse tijd zag men pas echt in hoe waardevol de heuvel was.

De Moren waren de eerste die er aan het einde van de 9e eeuw effectief gebruik van maakten. Ze bouwden het eerste kasteel van Santa Bárbara. Toch zijn de oudste delen van het huidige kasteel zo oud als de 11e - 13e eeuw. Na het Moorse tijdperk, toen Koning Filips II over Spanje regeerden, bouwde hij rond het jaar 1562 verder aan de vesting. Hij maakte er dus echt een kasteel van. In de loop der eeuwen is het verder uitgebreid, totdat het was wat het nu is: een van de grootste kasteelcomplexen aan de Middellandse Zee.

Men kan het kasteel vrij bezoeken. Er is ook een park tegen Monte Benacantil aan gelegd. Dit park heet Parque de la Ereta. Je kunt over de kasteelmuren lopen en de tuinen in de kasteel zelf bezoeken. Entree is €3,00 voor volwassenen. Kinderen en 65+ers betalen de helft. Het kasteel is dagelijks open van 10:00 - 20:00.

In de buurt van het kasteel vind je nog mooie boulevards langs de kust. Het zijn prachtige met palmbomen aangelegde straten. Ook vind je een arena met de naam Plaza de Toros. Deze arena is gebouwd in het jaar 1888 en heeft tegenwoordig nog een museum welke gewijd is aan stierenvechten, museo Taurino.

De magnifieke stad en badplaats Alicante

Markten Alicante

Mercado Central
De Mercado Central (gebouwd in 1912) vind je in de Art Nouveau markthal. Talloze kraampjes met vers fruit, groenten, vissen, jamon en andere lekkere dingen vind je in de kleurrijke hal. Er omheen zijn er veel barretjes en restaurantjes waar je koffie kunt drinken en een tapa kunt eten.

Avenida Alfonso X El Sabio, Alicante

Explanada de España

Op de boulevard de Explanada bevindt zich de hippiemarkt van Alicante. Het is altijd leuk om langs deze kleurrijke kraampjes te slenteren. De Explanada de España werd in eerste instantie aangelegd op een oude dijk. Intussen is deze dijk mooi geïntegreerd en omgeven door rijen met palmbomen. Tegen het einde van de vorige eeuw werd de Explanada de España gerenoveerd en werd het voorzien van een golfpatroon van mozaïektegeltjes. Ze kleuren de Explanada de España rood, wit/geel en blauw. 


Het vliegveld van Alicante

Alicante Airport is het vliegveld van de stad en regio Alicante. Er komen hier veel vakantievluchten binnen van Ryanair, Transavia en meer vliegtuigmaatschappijen. Vind hier info over transport vanaf het vliegveld met de bussen 1A, 1B en C-6, of de beste tips om een taxi te pakken vanaf Alicante Airport.


Het Kasteel van San Fernando

Kasteel van San Fernando is gebouwd in de 19e eeuw. Napoleon was een reële dreiging, daarom werd dit kasteel gebouwd. Het was dus een echt kasteel om Alicante te verdedigen. Het ligt op een lagere heuvel. Toch is het kasteel nooit afgebouwd, Napoleon was al verslagen voordat de laatste steen was gelegd.

Openingstijden
Maandag t/m zondag: 10.00-20.00 uur (oktober-maart)
Maandag t/m zondag: 10.00-22.00 uur (april, mei, juni en september)
Maandag t/m zondag: 10.00-00.00 uur (juli en augustus)

Santa Cruz

Santa Cruz is een oude wijk in Alicante. De pittoreske schilderachtige oude wijk staat vol met kleine smalle trappetjes. Je vindt er smalle straatjes en wit gekalkte huisjes met bloemen en gekleurde tegel. Het is niet alleen een leuke wijk, vanuit hier heb je ook nog eens een prachtig uitzicht over de stad en de zee! Slenter hier heerlijk door de smalle straatjes en trapjes op en af en geniet van de rust midden in de stad. De wijk wordt ook wel la cuna de Alicante genoemd. Dit is Spaans voor de wieg van Alicante. Een betoverende wijk!

De nieuwere wijken

De wijken Centro, Mercado en San Antón zijn de nieuwere wijken van Alicante. Er zijn mooie boulevards welke bij elkaar komen bij plaza de los Luceros. Het is een mooie rotonde (rotanda) met een fontein en opvallende sculpturen.

Basilica de Santa Maria

Basilica de Santa Maria is de oudste kerk van Alicante (gebouwd in 14 - 16e eeuw). De kerk wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt! Dat maakt de Basiliek van Santa Maria al 500 jaar een middelpunt voor de christelijke gemeenschap van de stad. Mooie architectuur maakt dit een tip om te bezoeken. De binnenkant is minstens even mooi als de buitenkant! De kerk staat in een rustige buurt, combineer een bezoek dus met een koffietje in een cafeetje!

Carnaval in Alicante

Alicante staat bekend om het carnaval. Het is een van de grootste carnavals in Spanje. Gek genoeg is het grootste carnaval in Tenerife. Dat maakt het carnaval van Alicante zeker niet minder groot! De straten staan vol met mensen, en dat dagen lang!


MARQ Provincial Archaeological Museum

Mocht je 's zomers willen afkoelen in Alicante en in zijn om iets te leren, dan is het MARQ Provincial Archaeological Museum een aanrader. Je leert veel over de historie van de costa blanca aan de hand van de archeologische vondsten. Het museum is ook nog eens erg mooi van binnen. Er staan wisselende collecties en tentoonstellingen.

Contactgegevens

Plaza Doctor Gómez Ulla s/n
03013  Alicante-Alacant, Alicante, Alicante - Alacant  (Region of Valencia)
www.marqalicante.com
Tel.:+34 965149006
Tel.:+34 965149000

Gravina Museum voor schone kunsten

Vlakbij de haven van Alicante vind je het museum voor schone kunsten. Het museum is te vinden in het Gravina Paleis. Dit is geen echt paleis maar een oud herenhuis, gebouwd in het midden van de 18e eeuw. Toen ging het economisch heel erg goed met Alicante en de regio. In 2001 is dit museum geopend; je ziet 500 jaar schilderkunst. 

Openingstijden

Maandag gesloten
Dinsdag – zaterdag 10:00 – 20:00
Zon- en feestdagen 10:00 – 14:00

Museum voor Moderne Kunst

Het museum voor moderne kunst van Alicante is gevestigd in een 17e eeuws gebouw dat een naam heeft! La Asegurada heet het gebouw. Voordat het werd gebruikt als museum, was het onder andere een gevangenis en een gemeentehuis! Tegenwoordig zie hier vooral kunst uit de 20e eeuw. Een Spaanse kunstenaar met de naam Esebio Sempere schonk dit museum aan de stad Alicante. Later werd er een modern gebouw aan toegevoegd. Werken van Juan Gris, Joan Miró maar ook van Pablo Picasso vind je hier. De laatste is een wereldberoemde schilder uit de zuid-Spaanse stad Málaga.

Museum voor Kerststallen

De Spanjaarden maakten al kerststallen in 1300. Daar is documentatie van, in Barcelona. Het werd een Spaanse traditie. Het museum voor kerststallen is een van de kleinere musea maar daarom niet minder leuk. De tentoonstellingen komen uit heel Spanje. Je ziet hier allerlei kerststallen en leert er meer over.Openbaar vervoer vanaf airport Alicante 

Bus

Er zijn verschillende busverbindingen van Airport Alicante met Elche en de stad Alicante, De bushaltes kunt u vinden door de borden met de opschrift BUS te volgen. Ook zijn er verbindingen met Murcia, Santa Pola, Torrevieja en Benidorm. 


San Juan Beach

Dit strand is een van de beste stranden van Alicante! Het is een stadsstrand, dus je kunt letterlijk van het strand naar de stad! Trek je zwembroek of bikini aan, neem een tapa en bezoek in de heetste uren het centrum van Alicante! En dat allemaal zonder auto of vervoer.

Tabarca Island

Tabarca eiland is een beschermd natuurgebied. Het is slechts 2 kilometer bij 450 meter maar een heel leuk eiland. Je kunt hier natuurlijk goed zwemmen, op het strand liggen maar ook duiken. Er staan een paar hotels op Tabarca Island.