Ontdek Spanje » Reisimpressies Jerez de la Frontera

Reisimpressie van de stad Jerez de la Frontera

De stad Jerez de la Frontera, of kortweg Jerez, ligt in Spanje en heeft een aantal mooie bezienswaardigheden. De stad staat bekend om de sherry en de paarden. Beleef een mooie vakantie in of bij Jerez de la Frontera en maak bijvoorbeeld een mooie stadswandeling! Vergeet ook vooral de costa de la Luz niet; zo heet de kust ten westen van Jerez.

Waarom 'de la Frontera'? Dit komt omdat Jerez vroeger op de grens van het Moorse en Christelijke gebied lag. Frontera betekent in het Spaans 'grens'.


Wat kun je zien in Jerez de la Frontera?

Jerez de la Frontera is een ander soort stad dan de rest. Wat kun je er zien? En wat kun je ervaren? In het kort alles dat met paarden, flamenco en sherry te maken heeft (dus vele bodega's, shows en een dressuurschool), het alcazar en het kathedraal. Dit zijn de echte bezienswaardigheden in Jerez de la Frontera. Het centrum bevindt zich rond om de middeleeuwse kern, omringt door grote avenues, parken en wijnhuizen.

Snelle links (zodat je niet hoeft te scrollen):

De stad Jerez

Wat is er te doen in Jerez?

Bezienswaardigheden in Jerez (Alcazar, kathedraal, bodega Tío Pepe en de dressuurschool)

Stadswandeling)

Feria del Caballo

Vliegveld van Jerez


Wat maakt Jerez de la Frontera bijzonder?

Jerez (meer dan 200.000 inwoners) ligt in Andalusië. Dit is sowieso een bijzonder gebied, waar oost en west elkaar ontmoet en vermengt in een intrigerend mozaïek van Joodse, Moorse en Christelijke cultuur. Jerez de la Frontera is beroemd door haar flamenco, feestdagen, stieren, paarden, sherry en pure hartstocht.

Jerez wordt ook wel de Sherrystad genoemd. Vino fino of Vino de Jerez kan alleen worden gemaakt in het gebied rondom Jerez de la Frontera, in de Denominaciones de Origen Jerez-Xérès-Jerez y Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda. Dit is de officiële naam van dit wijngebied, met de inheemse druivensoort Palomino.

Wat is er te doen in Jerez?

In Jerez zijn een hoop bezienswaardigheden. De meesten liggen in de oude wijk, ten westen van het treinstation. Het Alcazar (iedere dag open van 09:30 - 14:30) en de kathedraal liggen zo goed als naast elkaar. De koninklijke rijschool (dressuurschool) ligt iets ten noorden van het centrum. Hier worden paarden en berijders getraind en naar de shows gebracht. Deze is maandag t/m vrijdag open van 10:00 - 14:00, met uitzondering van donderdag; dan is de dressuurschool open tot 15:00. Kom je echt voor de flamenco? Dan kun je Jerez de la Frontera het beste bezoeken in de periode eind februari - begin maart. Dan vindt namelijk het festival de flamenco plaats op prominente plekken in de stad.

Bodega's vind je overal in de stad. Een van de bekendste bodega's is Tio Pepe, oftewel 'oom pepe'. Ze schenken hier hele goede sherry's. Hou je echt van sherry? Dan kun je Jerez het beste bezoeken tijdens het ritueel van het druiven stampen, meestal in augustus / september. Deze Vendima duurt meestal 2 weken, het wordt ook wel het druivenoogstfeest genoemd. Sherry vind je overal in de stad. Je ruikt de geur op straat bijna door de muren van de witte bodega's heen. Behalve dat kun je natuurlijk ook lekker eten in Jerez, ze hebben er goede restaurants. Je kunt ook overal lekker tapas eten.

Zigeunerwijk Santiago

Als je 's avond door de zigeuner wijk Santiago loopt dan hoor je mensen zingen, je hoort gitaren en vurige flamenco ritme die men doet opzwepen tot handgeklap. Je voelt een deinende passie in Jerez, de stad waar de "canto jondo" (diepe zang) bewaard is gebleven. Proef de sfeer op de Plaza's de la Asuncion en Plateros of ga naar de markthallen; hier vind je een bijna kermisachtige sfeer.

Bezienswaardigheden in Jerez

Het Alcazar

Er zijn genoeg bezienswaardigheden in Jerez de la Frontera. Kijk bijvoorbeeld naar het Alcazar (12e - 13e eeuw). Dit was oorspronkelijk een Moors fort maar later de zetel van de bestuurders van Jerez. Hier kun je ook Arabische baden bewonderen. Je kunt naar binnen voor €7 en je spendeert er gemakkelijk een uur.

Kathedraal en Tío pepe

Daarnaast is de kathedraal (17e - 18e eeuw) een persoonlijke favoriet, met daarnaast een 40 meter grote koepel. Hier bevindt zich ook Bodega Gonzalez Byass oftewel Tío pepe met een standbeeld van de oprichter van deze Bodega. Zie hieronder 1) de kathedraal van Jerez de la Frontera, 2) de kathedraal van binnen en 3) Manuel Maria González Angel, de oprichter van Gonzalez Byass.

Dressuurschool Fundación Real Escuela Andaluza Del Arte Ecuestre

Ook de dressuurschool Fundación Real Escuela Andaluza Del Arte Ecuestre hoort bij de cultuur van Jerez. In Nederland kunnen de gemoederen hoog oplopen bij het zien van paarden die worden getraind; de balans tussen cultuur en dierenmishandeling kan soms dun zijn. Toch moet hier niet direct aan mishandeling worden gedacht. Het is onderdeel van de cultuur van Jerez de la Frontera en de paarden in deze school worden goed behandeld. De school is een van de 4 meest prestigieuze klassieke rijacademies ter wereld.

Het gebouw zelf is prachtig, wandel eens door de tuinen erachter. En als het kan, bezoek een show of een voorstelling met paarden. Het is echt een van de beste paardrijscholen ter wereld dus laat de kans niet glippen om dit eens te zien.

Wandelroute of stadswandeling

Wij hebben een mooie wandelroute uitgestippeld die je het beste op een donderdag (een beetje vroeg) kunt doen. Je begint bij het Alcazar. Je kunt hier naar binnen vanaf €7 en het is een prachtig geconserveerd gebouw waar je makkelijk een uur in kan spenderen. Hierna is het tijd om een sherry te nemen en even bij te komen in bodega tío pepe, letterlijk naast het alcazar. Daarna loop je door naar het kathedraal van Jerez, ook om de hoek. Betaal hier €7 voor en je kunt dan de toren ook gratis beklimmen. Mocht je erg van kerken houden dan kun je in 5 minuten doorlopen naar de San Miguel-kerk. Met hetzelfde ticket kun je dan naar binnen. 

Hierna loop je in 13 minuten naar Plaza Mamelon, een mooi plein ten noorden van dit alles. Na hier een paar foto's gemaakt te hebben kun je door naar de dressuurschool; ook hier is Jerez om beroemd. Officieel heet deze school Fundación Real Escuela Andaluza Del Arte Ecuestre. Wees er wel snel bij want op de meeste dagen sluit het om 14:00, op donderdag om 15:00.

Feria del Caballo in Jerez de la Frontera

Deze feria is ontstaan in de middeleeuwen. Toen was het gewoon een paardenmarkt waar paarden werden verhandeld. In de loop der tijd werd het steeds belangrijker in de stad en het groeide uit tot meer dan een paardenmarkt. Nu zijn er dressuurwedstrijden, tapaswedstrijden en feesten. Vroeger waren er ook nog veel stierengevechten, dit zijn er tegenwoordig minder. Tradities alom op de feria del caballo. De mannen dragen een ruiterpak en de vrouwen kleurrijke jurken. 

Wanneer is de feria del caballo? Dit vindt plaats in mei, na de Sevillaanse feria de abril. En waar? Op het terrein van Parque González Hontoria. Als je van paarden, tapas, sherry, flamenco en zuid-Spaanse tradities houdt dan moet je hier echt heen!

Vliegveld van Jerez de la Frontera

Jerez de la Frontera heeft ook een vliegveld. Jerez Airport (XRY) is een vliegveld met amper 1 miljoen passagiers per jaar, het draait dus niet zo goed als bijvoorbeeld Málaga Airport. Vanuit Nederland kun je er niet rechtstreeks naartoe vliegen maar vanuit bijvoorbeeld Düsseldorf met TUI of Eurowings wel. Ook kun je vanuit Brussel met Brussels Airlines vliegen dankzij TUI.

Echter vliegen ook deze vliegtuigmaatschappijen vooral in de zomermaanden richting Jerez. Jerez Airport wordt verder gebruikt door een vliegschool.- Spanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt -