Reisimpressies van het Canarische eiland Fuerteventura

Spanje · Canarische eiland · Fuerteventura - Ontdek en beleef het Canarische eiland Fuerteventura met tips, inspiratie, informatie, bezienswaardigheden en reisaanbod!

Vakantie op Fuerteventura, ontdek, beleef en geniet van het Canarische eiland Fuerteventura met haar witte stranden en parel blauwe zee, het wordt ook wel Caribbean van Europa of 'surfeiland' genoemd. Fuerteventura is een eilanden van de Canarische Eilanden, een archipel in de Atlantische Oceaan die hoort bij Spanje en ongeveer honderd kilometer voor de noordwestkust van Afrika ligt. Het eiland behoort tot de provincie Las Palmas.Geschiedenis
Tussen 1402 en 1405 veroverde Jean de Béthencourt de eilanden El Hierro, La Gomera, Lanzarote en Fuerteventura. Het dorp dat ontstond rond het opgeslagen kamp van deze veroveraar, Betancuria, werd uiteindelijk de hoofdstad van Fuerteventura wat het tot 1834 zou blijven.

Vulkaanuitbarstingen en zand uit de Sahara, maar ook de frequente droogtes in de 18de en 19de eeuw waren de oorzaak van de ineenstorting van de landbouw op Fuerteventura, ooit de graanschuur van de Canarische Eilanden genoemd. Momenteel zorgt het toerisme voor het grootste gedeelte van de inkomsten van het eiland.

 

Geografie
Het langwerpige eiland is na Tenerife het grootste eiland van de Canarische Eilanden. Het hoogste punt is de Pico de la Zarza (807 m). De Luchthaven van Fuerteventura ligt op het oostelijke deel van het eiland bij de plaats Puerto del Rosario.

 

Klimaat en natuur
Fuerteventura is van vulkanische oorsprong en heeft een zeer droog klimaat. Hier en daar zijn duinen gevormd met overgewaaid zand uit de Sahara. Het landschap wekt op het eerste gezicht een onherbergzame indruk. Het is moeilijk voor te stellen maar ooit was ook Fuerteventura voor een groot deel bedekt met bossen. Ongereguleerde houtkap in het verleden, gevolgd door jaren van overbegrazing door geiten deden de bossen in snel tempo verdwijnen. Ook het gebrek aan regenwater deed sommige vormen van begroeiing de das om. Een groot deel van het eiland is niet of nauwelijks begroeid. De vele cactussen en vetplanten weten de droogte van Fuerteventura goed te weerstaan, evenals stug struikgewas en mossen. Enkele diep uitgesleten barrancos (ravijnen) in het westelijk gelegen Betancuriamassief vangen het weinige regenwater op en herbergen kleine oases.

De huidige Cabildo (Eilandraad) van Fuerteventura vaart een ecovriendelijke koers waarin milieuvriendelijke energiewinning (wind en zon), recycling van afval en herbebossing van aangetaste gebieden een rol spelen. Sinds een paar jaar geldt er een toeristische bouwstop. Projecten met vergunningen die vóór de stop zijn afgegeven mogen nog ten uitvoer gebracht worden, andere liggen voorlopig stil.


Voordelige vakanties naar Fuerteventura - Hier schijnt de  zon!

Lekker op vakantie naar het eiland Fuerteventura, dat wil toch iedereen?  Vooral naar Fuerteventura, waar het heerlijk zonnig is! Zon, zee en strand komen genoeg aan bod, je zult niks te kort komen! In de avond kun je genieten van de leuke cafés en barretjes. De volgende ochtend kun je lekker bijkomen in het zwembad dat bij het hotel hoort, of op het strand!


Fuerteventura
’En toen spleet plotsklaps de aarde open. Dieprode vuurkolommen schoten naar boven en braakten vloeibaar gesteente uit, die als kolkende rivieren richting zee stroomden. Enorme wolken rook begeleidden as, zand en rook’.

Pater Lorenzo Curbelo, priester van het dorp Yaiza op Lanzarote, schreef het bijna 300 jaar geleden, maar staande op de Montanas del Fuego oftewel de Vuurbergen lijkt het net of het gisteren is gebeurd. We maken per bus een bizarre tocht door een intrigerend maanlandschap, speciaal uitgezet om de reiziger bij elke bocht een nieuwe verrassing te tonen.


Bijzondere vakanties boek je bij Eliza was here

Alles, zo ver het oog reikt, is zwart of donkergrijs. Soms rijden we langs gesteente dat nog steeds vloeibaar oogt, alsof iemand immense hoeveelheden glimmend zwarte pudding heeft uitgestort over de hellingen. Op andere plekken is de natuur alweer een stapje verder en nemen dappere korstmossen bezit van gebarsten platen steen. De film The planet of the apes werd hier opgenomen en inderdaad het lijkt wel of we op een andere planeet zijn.

Onaards landschap
Boven op de ‘Montanas’, bij het Restaurante el Diablo, wijst gids Abri de Heer op enkele holle ijzeren pijpen die uit de grond steken. Met een snelle beweging gooit hij er vanuit een emmertje twee grote scheuten water in. Het kolkt, het bruist en met een luide knal wordt het water als stoom de lucht in geschoten. Even verderop geuren twintig gebraden kippen op een rooster boven een diepe put. Een hand erboven en je voelt een werkelijk verschroeiende hitte, opstijgend uit letterlijk het binnenste van de aarde.

Het Nationaal Park Timanfaya is een must voor iedere bezoeker aan Lanzarote, met zijn onaardse landschap zonder meer het meest aparte en kunstzinnige van de zeven Canarische Eilanden. De Spaanse koning heeft er een huis en ook koning Albert met zijn Charlene en de Clintonnetjes zijn er geziene gasten. Kunstenaar Cécar Manrique bouwde her en der spectaculaire ‘belevenissen’, wat het eiland een beetje leuk snobby maakt. De zwarte berghellingen met her en der een hippe cactus lijken eerder ontworpen door een trendy tuinarchitect dan door Moeder Natuur…

Warme wind
Waar Gran Canaria en Tenerife vooral bekend zijn om het grootschalig toerisme met prettige voorzieningen als lange stranden, winkels en restaurants, hebben Lanzarote en het nabijgelegen Fuerteventura nog dat heel speciale eilandgevoel behouden. De boot vaart weg en jij blijft knus achter, dát idee. De Waddeneilanden maar dan wel met héél andere temperaturen.

Wat meteen de vraagt oproept: kun je op de Canarische Eilanden nou inderdaad de hele winter aan het strand liggen? Ja en nee. Ja, het is er eigenlijk altijd rond de 20 graden. Maar het kan er ook nog wel eens behoorlijk waaien of bewolkt zijn. Is het dan misschien eens even minder strandweer, dan is het nog goed toeven op een terras of een mooie mogelijkheid om een uitstapje te maken. De Spaanse eilanden liggen niet voor niets pal voor de kust van Afrika; alleen de passaatwind met bijbehorende wolken zorgt ervoor dat het hier geen droge woestijngebieden zijn geworden. Diezelfde wind zorgt overigens in de hete zomer voor afkoeling.


Zo kunstzinnig als Lanzarote is (trouwens ook hier zijn witte zandstranden inclusief palmbomen te vinden), zo natuurlijk en sportief is Fuerteventura. Een echt outdoor sporteiland met zulke geweldige golven dat er ieder jaar het WK windsurfen wordt gehouden. Fuerteventura, dat is gewoon negentig procent strand, zon, sport en surfen”. „Het buitenleven pur sang.


Veilig, vertrouwd en 100% zorgeloos een auto huren doe je bij Sunnycars

Spanje autohuur

Fuerteventura is een overzichtelijk, authentiek eiland met lieve kleine dorpjes. Bij badplaats Corralejo, het meest levendige stadje met restaurantjes en winkels, loop ik door de beroemde zandduinen. Door de scherpe lijnen van de zandvlakten en de zakkende zon een plek om tientallen foto’s te maken. De bekende passaatwind houdt behoorlijk huis en ik weet waar al dit zand vandaan komt: met kleine beetjes aangewaaid uit de Sahara. Surfers passeren me met hun boards boven het hoofd. Ook hier zijn de golven ideaal voor deze sport.

Mojos
Op Fuerteventura vind je naast prachtige palmenstranden ook steeds meer rustieke Finca’s met aandacht voor biologisch eten. Natuurlijk, een tafel vol tapas, helemaal niets mis mee. Maar in Finca La Gayria Tiscamanita laat Pépé (de helft van de mannen op het eiland heet overigens zo) zien hoe een échte Canarische maaltijd eruit ziet. Boven het vuur roostert een complete varkensbout inclusief hoef; de vegetariërs en teerhartigen in het gezelschap storten zich rillend op de tomatensalade.

Maar zelfs zij watertanden als Pépe met een groot vleesmes ragdunne plakjes vlees afsnijdt. Samen met de papas arragudas, in de schil gekookte aardappeltjes met een klein zoutkorstje, is het een koningsmaal. Helemaal als de eigenaar een zelfgemaakte pot mojos, de beroemde huisgemaakte eilandsaus, op tafel zet.

Economie
Ooit was Fuerteventura een maatschappij van boeren en vissers. Was Fuerteventura "de graanschuur" van de Canarische Eilanden, tegenwoordig liggen de akkers verlaten en verwaarloosd in het landschap. Slechts hier en daar getuigen restanten aloë vera en vele cactussen van een grootschalige productie van grondstoffen voor de cosmetica-industrie.

De enige agrarische activiteit van betekenis op dit moment is de geitenhouderij. Naast de ruim 80.000 inwoners bevolken ca. 100.000 geiten het eiland en produceren de melk voor de geitenkaas van Fuerteventura, een belangrijk exportproduct.

Toerisme
Zoals op alle Canarische Eilanden is de economie op Fuerteventura sinds de ontwikkeling van het massa-toerisme (1950) radicaal gewijzigd. Het toerisme is nog steeds in ontwikkeling, met name omdat op de meeste andere eilanden van de archipel de bouw van accommodaties aan banden is gelegd. Op Fuerteventura wordt nog gebouwd, vooral in de sector "all inclusive". Het toerisme met onder andere veel naturisten is tegenwoordig veruit de belangrijkste economische factor. Een van de grootste en bekendste toeristensteden op het eiland is Corralejo.

Bezienswaardigheiden
Betancuria is de voormalige hoofdstad van Fuerteventura en is gesitueerd in het westen van het eiland. Momenteel is deze plaats een toeristische trekpleister vanwege de authentieke elementen, zoals een eeuwenoude kerk uit 1691, diverse handwerkmusea en een pittoresk centrum. De kerk is open voor publiek van 10 uur 's ochtends tot 6 uur 's middags.

El Cotillo ligt aan de noordwestzijde van het eiland en is een klein vissersdorp met een kleine haven. Deze plaats is niet toeristisch en heeft witte zandstranden, de zogenaamde 'El Cotillo Lagunes'. Daarnaast is de verdedigingstoren in het westelijke deel van het dorp bekend om het uitzicht over de ruwe baai.

Tussen Fuerteventura en Lanzarote ligt het onbewoonde eiland en natuurreservaat Isla de Lobos. Los Lobos heeft een uniek ecosysteem en is populair onder wandelaars.

Bron: telegraaf.nl


- Spanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt -