Reisimpressies van het Canarische eiland Fuerteventura

Ontdek het Canarische eiland Fuerteventura. Geniet van het eiland door gebruik te maken van onze tips, onze inspiratie en ons reisaanbod!

Wil jij weten wat er allemaal te doen is op het Canarische eiland Fuerteventura? Het eiland heeft witte stranden, een prachtig blauwe zee en het weer is zelfs in de winter meestal erg goed. Het eiland is onderdeel van de eilandengroep Canarische eilanden, ook wel de Caraïben van Europa genoemd. Het wordt ook wel het 'surfeiland' van de eilanden genoemd. Het is (na Tenerife) het grooste eiland van de Canarische eilanden!Klimaat en weer op Fuerteventura

Het langwerpige eiland Fuerteventura is net als de andere Canarische eilanden vulkanisch. Het heeft een droog klimaat, zeker voor een eiland. Sommige duinen zijn namelijk met zand uit de Sahara gevormd. Dit zorgt wel voor prachtige zandstranden, lang en helemaal niet zo toeristisch!

De foto hiernaast is een strand van Fuerteventura. Je ziet het, het is compleet verlaten, dat terwijl het zo'n mooi strand is!

Voordat al dit zand het eiland regeerde, stonden er veel bossen. Deze zijn helaas weggekapt. Nu zijn het vooral de cactussen die het goed doen. In het Betancuriamassief zijn een paar oases te vinden, die regenwater opvangen. Tegenwoordig is het bestuur van het eiland helemaal voor milieuvriendelijke winning van energie, voor recycling van afval en voor het niet te vol bouwen van het eiland. Er gelden strenge bouwrestricties. 

Het weer op Fuerteventura is over het algemeen vrij goed. Het kan verschrikkelijk erg stormen maar dit is niet vaak; in de winter zijn dit vaak de enige temperaturen in Europa die nog lekker zijn. Het wordt niet voor niets de Caraïben van Europa genoemd! Overigens zorgt de wind die er altijd is voor optimale surfcondities, daarover later meer!


Voordelige vakanties naar Fuerteventura

Op vakantie naar de zon

In Nederland regent het en is het 4 graden, op Fuerteventura gewoon 20 graden Celsius! Iedereen wil toch op vakantie naar de zon? Helemaal in de winter kun je mensen jaloers maken op het feit dat jij wel een kleurtje hebt! Zon, zee en strand is er zeker op Fuerteventura! Geniet van het heerlijke sfeertje op het eiland, een Caraïbisch sfeertje bijna. Geniet in de avond aan de bar en kom in de ochtend op sterkte in het zwembad van het hotel. Dat is Fuerteventura!


Geschiedenis

In 1402 veroverde de Franse ontdekkingsreiziger Jean de Béthencourt namens het koninkrijk Castilië het eiland Lanzarote. Hij deed dit door de oorspronkelijke bewoners (de Guanchen) te verdrijven. Nadat hij terug ging naar Europa, naar Cadiz, brak er een opstand uit tussen twee officieren, waaronder Gadifer de la Salle. Hij had de taak om het eiland te ontdekken. Uiteindelijk resulteerde dit in de ontdekking van Fuerteventura. Althans, de ontdekking door de Europeanen. De Guanchen hadden dit eiland namelijk allang ontdekt. 

Gadifer de la Salle en Jean de Béthencourt stichtten de stad Betancuria. Tot 1834 zou dit de hoofdstad blijven van Fuerteventura. 

In de 18e / 19e eeuw was landbouw erg belangrijk; ook voor de andere Canarische eilanden. Een aantal vulkaanuitbarstingen en droogtes zorgden voor de ineenstorting van de landbouw op Fuerteventura. Tegenwoordig zorgen de toeristen voor de meeste inkomsten.


Bijzondere vakanties boek je bij Eliza was here

Wat te doen op Fuerteventura

Fuerteventura is een sportief eiland. De geschiedenis is niet heel rijk dus je moet het hebben van de afgelegen dorpjes, mooie stranden en vooral sport! Als je van surfen, windsurfen of kitesurfen houdt dan is Fuerteventura de ideale plaats om heen te gaan! Zelfs al houd je van stranden dan ga je het nog goed naar je zin hebben.

Corralejo

Het Canarische Eiland Fuerteventura leeft van toerisme. Sinds de opkomst van het massa toerisme is de economie helemaal veranderd. Toch is de bouw niet helemaal gestopt, maar wel aan restricties gebonden. Dit omdat de eilandraad wil voorkomen dat het hele eiland wordt 'volgebouwd' met hotels. De grootste stad met de meeste all-inclusive hotels is Corralejo. Toch heeft dit stadje nog wel een lokaal gevoel behouden; het is niet zo toeristisch als vergelijkbare toeristische steden in Tenerife en Gran Canaria. Als je naar Fuerteventura gaat, moet je Corralejo dan ook wel gezien hebben.

El Cotillo

Als je meer richting het noorden gaat vind je El Cotillo. Dit dorpje is ook klein en leeft voornamelijk van de vis. Er is een klein haventje. Hoewel het toerisme in El Cotillo ontbreekt, zijn er wel veel witte zandstranden te vinden. Een mooie toren complementeert deze stranden; vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht. Vooral op mooie dagen is de baai met de rotspartijen bij El Cotillo goed te zien.

Isla de Lobos

Ten noorden van Fuerteventura ligt Lanzarote. Aan de kant van Fuerteventura, maar tussen de twee eilanden in ligt Isla de Lobos. Dit is een natuurreservaat, het kleine eiland is onbewoond. Wandelaars hebben het eilandje wel weten te vinden.

Lajares

Lajares is nog zo'n klein dorpje. Dit dorpje is de hotspot onder de surfers en ook windsurfers. Lajares is namelijk het epicentrum van de goede surfplekken, welke kant je ook opgaat; er zijn goede surfspots te vinden. Wat kun je dan doen in Lajares zelf? De molen bekijken. De molina de lajares is een bezienswaardigheid in Fuerteventura. Je kunt er ook goed koffie drinken en een heerlijke croissant eten!

Mirador de Morro Velosa op de top van de vulkaan

De top van de vulkaan Morro Velosa is iets wat je gedaan moet hebben! Daar is een uitzichtpunt, mirador de morro velosa, waarvandaan je een schitterend uitzicht hebt over Fuerteventura. Maar... hoge bomen vangen veel wind dus de wind is hier zeker wel voelbaar! Binnenin het gebouw naast de mirador is het een stuk windstiller!

De foto hiernaast is genomen vanaf de mirador de morro velosa.

Betancuria

Wil je naar de voormalig hoofdstad van het eiland? Betancuria was ooit de hoofdstad van Fuerteventura. Nu is dat Puerto del Rosario. In het westen van Fuerteventura is het nu niet meer dan een dorpje met net iets meer dan 200 inwoners en een paar bezienswaardigheden. De kerk uit 1691 is dan wel het hoogtepunt. Er zijn een paar winkeltjes en er is een handwerkmuseum. Eilandgevoel

Tenerife en Gran Canaria zijn eilanden waar veel toeristen te vinden zijn. Je hebt niet het gevoel dat je je op een eiland bij de Afrikaanse kunst bevindt, want er zijn veel internationale toeristen om je heen. Op de een of andere manier hebben Lanzarote en Fuerteventura dit eilandgevoel nog wel. Het lijken wel de waddeneilanden. Een ieder die deze eilanden een beetje kent, kent dit gevoel. De temperaturen verschillen natuurlijk wel vrij veel van elkaar!

In de winter op het strand liggen?

Kun je de hele winter aan het strand liggen op Fuerteventura? Dat ligt eraan! De temperatuur is vrij constant (rond de 20 graden) maar het kan hier ook erg stormen. Of een week lang bewolkt zijn. Maar 90 procent van de dagen is erg mooi, zonnig en gewoon een prettige temperatuur; ook om op het strand te liggen!

Surfen op Fuerteventura

Wat is dan het verschil tussen Fuerteventura en Lanzarote? Lanzarote is vrij kunstzinnig. Dit komt onder andere door de kunstenaar César Manrique die hier vandaan komt. Fuerteventura is sportiever. Je kunt door de geweldige golven goed surfen. Het WK speedsurfen wordt hier vaak gehouden, een vorm van windsurfen. Ook kitesurfen kun je hier goed doen, en golfsurfen. Fuerteventura is zon, zee, strand en surfen.

Fuerteventura; een authentiek en fotogeniek eiland

Kortom, Fuerteventura is een mooi en klein eilandje dat nog met recht authentiek genoemd kan worden. Je vindt er kleine dorpjes met opvallend veel surfers. Het WK speedsurfen wordt hier gehouden op het water, op het land vind je vooral veel zand. De zandduinen met scherpe lijnen, strak aan het water met rotspartijen er tussenin maken het toch een fotogeniek eiland.

Pépé en de keuken van Fuerteventura

Nog een leuk feitje: de helft van de mannen op het eiland heet pépé. Het canarische gerecht is papas arragudas; een in de schil gekookte aardappel met een zoutkorstje. Ook de mojos komt hier vandaan. Dit is een saus die echt een eilandsaus genoemd kan worden!


- Spanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt -