Ontdek Spanje » Spaanse kust » Costa del Azahar- Spaanse kust

De spaanse Costa del Azahar

Ontdek en beleef de Spaanse kustlijn die verdeeld is in diversen ‘Costa's’. Deze vakantiekusten hebben elk een eigen gezicht. De Costa del Azahar wordt ook wel de sinaasappelbloesemkust genoemd!De costa del Azahar (sinaasappelbloesem-kust)

De hoofdstad van de costa del Azahar wordt wel Castellon genoemd. Deze Spaanse kust vind je aan de kant waar Mallorca en Ibiza liggen. De kust is meer dan 120 kilometer lang. Maar waar komt Azahar dan vandaan? Dit heeft te maken met de sinaasappelkwekerijen. In de bloeitijd ruik je overal een lekkere sinaasappelgeur. Je vindt aan deze kust van alles, van prachtige zandstranden tot rotsachtige streken. Het binnenland is ook prachtig, toch vind je de meeste dorpen en steden aan de kust. Dit komt natuurlijk door de prachtige stranden van de costa del Azahar.

Deze Spaanse kust begint bij Vinaros en loopt door tot Almenara. Als je van Castellon naar Mallorca vaart kom je langs eilanden met de naam Islas Columbretes. 


All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Dichtbij de grens met de Costa Dorada ligt het dorpje Vinaros, waar de Costa del Azahar ook begint. Vinaroz is vooral bekend om zijn smakelijke langoustines en ligt midden in een laagvlakte waar veel industrieën en agrarische bedrijven gevestigd zijn. De meest bekende plaats is Peñiscola (peninsula =schiereiland), de grote toeristische trekpleister van de Costa del Azahar. Op dit schiereiland treft men het oude en ommuurde stadscentrum dat als het ware uit de zee verrijst. In dit ommuurde stadscentrum vindt men vele kleine straatjes gevuld met prachtige bloemenbalkons, winkeltjes en restaurantjes. Vanaf de centrale binnenplaats kijkt men uit over de Middellandse zee en kan men het kasteel van Peñiscola bezoeken. Buiten de stadsmuren bevindt zich het populaire en van toeristische voorzieningen voorziene strandoord. Onder de plaats Peñiscola ligt het natuurgebied Serra d’Irta met daaraan grenzend de plaatsen Las Fuentes en Alcossebre. Voor de hoofdstad van Costa del Azahar ligt het dorpje Benicàssim. Dit dorpje heeft een zes kilometer lang strand en is één van de traditionele vakantieoorden. Langs dit lange strand ontstond tegen het eind van de 19e eeuw een aantal villa’s waarvan de oudste Villa Pilar bewaard is gebleven.

De hoofdstad van de Costa del Azahar, Castellon, is een stad die nauw verbonden is met de traditionele landbouw. Deze hoofdstad heeft een zeer rijk verleden qua architectuur en andere cultuuroverblijfselen. Het zuidelijke deel van deze Costa is het paradijs van de citrusvruchten. Tevens bevindt zich hier het imperium van de bloeiende aardwerk- en tegelindustrie. De plaats Burriana staat vooral bekend als beginplaats van de sinaasappelteelt. In deze stad kan men dan ook het Sinaasappelmuseum bezoeken. Net onder Burriana vinden we het plaatsje Mascarell en hier kan men nog een echt fort bewonderen. De Middeleeuwse muren zijn in hun geheel bewaard gebleven. Een andere interessante bezienswaardigheid in deze regio zijn de grotten van San José. In deze grotten stroomt een onderaardse rivier waarvan een gedeelte bevaarbaar is en een gedeelte te voet gevolgd kan worden. Aan het einde van deze Costa vinden we de plaatsen Chilches en Almenara.Sport

Aan de kust van de Costa del Azahar ligt een groot aantal watersporten binnen handbereik, er liggen 7 jachthavens en verscheidene watersportvoorzieningen. Ook de golfliefhebber kan bij de 3 verschillende goflbanen terecht, maar ook liefhebbers van deltawing of parachutespringen en andere avontuurlijke sporten kunnen zich in deze Costa zich vermaken.

Flora en Fauna

Er zijn 2 belangrijke natuurparken in deze Costa; Parque Natural Prat de Cabanes-Torreblanca en Parque Natural Desierto de las palmas. In beide parken kan men wonderlijke flora en fauna bekijken en genieten van de natuurlijke rust.

Uitgaan

Het nachtleven speelt zich gedurende het grootste deel van het jaar af in bars en discotheken aan de kust. Langs de stranden van de steden en de nabijgelegen plaatsen zijn kleine strandbarretjes te vinden. Er is een ruime keus aan restaurants en ander nachtelijk vermaak te vinden in deze sinaasappelstreek. In de zomer zijn er vooral veel openlucht, culturele gebeurtenissen zoals concerten, theatervoorstellingen en concoursen.  Volksfeesten en festiviteiten

  De feesten van de Costa del Azahar bestaan enerzijds uit traditionele bedevaarten en anderzijds uit explosieve, ludieke feesten. Het grootste feest is het feest van de Magdalena. Dit feest wordt gehouden ter herdenking van de verplaatsing van Magdalena de heuvel. Dan hebben we nog het vuurfestijn in de plaats Burriana en omgeving, waar men grote kartonnen afbeeldingen verbrandt vergezeld van indrukwekkend vuurwerk. Dan wordt er in de maand juni in Peñiscola een internationaal festival georganiseerd dat gewijd is aan de komische film. In Benicàssim vinden twee muziekfestivals plaats; in augustus een muziekfestival en in september het internationale gitaarconcours.

  Eten en drinken aan de costa del Azahar

  De del Azahar keuken verschilt naargelang men zich aan de kust of in het binnenland bevindt. De kuststeden bieden een zeer rijke variatie aan verse zeeproducten zoals de verrukkelijk bereidde Salmonetes (kleine lichtrode zeevis), Cigales (een soort kreeft) en garnalen. Naar mate men verder het binnenland intrekt, verandert de menukaart en krijgen de landbouwproducten uit de streek de overhand. Zo kan men genieten van heerlijk geroosterd vlees, konijn, patrijs en gedroogde hammen.

  Bekende Badplaatsen aan Costa del Azahar


  - Spanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt -