Ontdek Spanje » De Spaanse kust » Costa Dorada

De Spaanse costa Dorada

De Spaanse Costa Daurada of Costa Dorada - Spaanse kust. Ontdek en beleef de Spaanse kustlijn die verdeeld is in diverse costa's. Deze vakantiekusten hebben elk een eigen gezicht. Hier nu de costa Dorada met leuke tips over de Costa Daurada in Spanje, voor een unieke en leuke vakantie aan de Spaanse kust!Is het Daurada of Costa Dorada

Soms lees je costa dorada, soms lees je costa Daurada. Wat is nu de juiste spelling? Dit ligt aan de taal! De costa dorada ligt namelijk in Catelonië waar er Catalaans wordt gesproken. In het Catalaans betekent costa Daurada letterlijk gouden kust, in het Spaans is het costa Dorada. In beide talen is de kust 216 kilometer lang en bestrijkt het de provincie Tarragona. Het 'eindpunt' is de delta van de rivier Ebro.

De kust is vrij gevarieerd. Er zijn prachtige stranden en indrukwekkende rotspartijen. Ten noorden van de stad Tarragona begint de costa Dorada. Het loopt langs Alou, Camprils en L'Ampolla. Dit zijn typische toeristische badplaatsen. Tussen deze badplaatsen zijn aan de costa Dorada ook rustigere stukken strand.

Snelle links:

Costa Dorada en het weer

Van waar naar waar?

Uitgaan, sport, flora en fauna

Eten en gezelligheid

TUI

Op zoek naar een veelzijdige strandvakantie in Spanje waar ook ruimte is voor cultuur? Ruil dan de stranden bij Salou in voor een bezoek aan de historische steden in Catalonië.

Dorada betekent “goud”, wat wel blijkt uit de vele kilometers mooie stranden die je vindt aan de Costa Dorada. Idyllische dorpjes, authentieke Spaanse gerechten vind je hier!

Aan de prachtige Costa Dorada liggen kilometers lange stranden, waar je heerlijk kunt zonnen. Het binnenland is prachtig: schitterende wijnvelden en een uniek landschap eromheen.

De Spaanse costa Daurada / costa Dorada

In de provincie Barcelona ligt de costa del Garraf. Deze sluit aan op de costa Dorada. Aan de andere kant is dit de Costa del Azahar, richting Valencia.

Het weer aan de Spaanse Costa Dorada

De Spaanse Costa Dorada staat bekend om haar warme en droge zomers en milde winters. In de winter kan het zeker wel regenen maar heel koud wordt het niet. Toch wordt het kouder dan kusten en regio's meer naar het zuiden, waardoor de costa dorada minder geschikt is om echt te overwinteren. In de periode van juni tot en met september is het er erg warm.

De costa Dorada is zeker wel een gevarieerde kust. Je kunt goed uitgaan in Salou of Cambrills maar er zijn ook mooie steden met een oud stadscentrum zoals Tarragona. Er zijn oude bezienswaardigheden zoals het klooster van Poblet en Santes Creu. Er zijn Romeinse bouwwerken, er is een Universal park. En dat in combinatie met een prachtige 'gouden kust' en prachtige binnenlanden. De streek bezit zeker wel een rijke geschiedenis, misschien wel een van de rijkste van heel Spanje!Costa Dorada, van waar naar waar?

De Costa Daurada begint bij het kleine plaatsje Cunit, dit plaatsje ligt op de grens van Costa de Garraf en Costa Daurada en langs de zogenaamde “Romeinse route”. Een route via de kust van Tarragona die langs belangrijke Romeinse monumenten en uitgestrekte stranden loopt. De 1e grotere plaats in deze Costa is Calafell. Deze plaats is vooral bekend om zijn buitengewoon interessante archeologische vindplaats: ‘Ciutadella Ibérica’; het betreft een volledig herbouwde plaats die ons een blik gunt op hoe men op het Spaanse schiereiland leefde voordat de Romeinen er binnentrokken.

Na Tarragona volgen de 4 meest toeristische plaatsen in de Costa Daurada: Salou, Cambrils, Miami-Platja en l’Hospitalet de l’Ifant. Deze plaatsen hebben een kwalitatief hoogstaande toeristische infrastructuur, alle denkbare toeristische voorzieningen en een ruim aanbod aan diensten, vermaak en uitgaansgelegenheden.

Ten slotte, het zuiden van de costa Dorada. Je kunt hier L'ametlla de Mar bezoeken. Het is een dorpje met mooie baaitjes met grof zand met veel groen in de buurt. Het is eigenlijk een beetje een uitzondering op de rest van de dorpjes aan de costa dorada. Ga je nog iets verder dan vind je de delta van de rivier de Ebro. Bij deze plek is een van de meest gevarieerde natuurgebieden aan de Spaanse middellandse zee ontstaan. PArque Naturel Delta del Ebre. Vruchtbare gronden zorgen voor een mooie vogelstand. Zo'n 250 vogelsoorten broeden hier. Voor vogelspotters maar ook gewoon voor wandelliefhebbers is de rivierdelta van de Ebro een waar paradijs! Officieel loopt de costa dorada nog door tot en met het dorp Alcanar (ook een mooi dorp!)

Sporten in de bergen of water

Aan de costa Dorada is vooral de wandelsport een diepgewortelde traditie die vooral populair is in het gevarieerde landschap van Tarragona. De bergen zijn ideaal om te wandelen, met paard, op de fiets of gewoon te voet! Natuurlijk kun je ook bergbeklimmen of andere vormen van sport beleven in het bergachtige gebied. Zelfs de vliegsport behoort tot de mogelijkheden, want err zijn 2 ultralight vliegveldjes in dit gebied. Aan de kust zelf kun je natuurlijk goed windsurfen, kitesurfen, golfsurfen, duiken, waterskiën en boten huren.

Flora en fauna

Parque Naturel Delta del Ebre is een geweldig natuurpark. De diversiteit aan flora en fauna steekt met kop en schouders boven andere delen van de costa dorada uit. Park Sama (gebouwd in 1882) ligt ten noorden van Cambrils en is ook de moeite waard! Het is kunstmatig aangelegd maar ook een zaligheid aan groen. Prachtige tuinen en vijvers vind je hier, zeker op zomerdagen is dit heerlijk. Iets verder in het binnenland ligt een dorpje Flix waar je ook een mooi natuurgebied ziet. Dit heeft ook te maken met de rivier de Ebro (Catalaans: Ebre). Het meer van Flix is heel geschikt voor watersport, maar ook voor vissport. 

Uitgaan in Salou en meer

Hoewel de costa Dorada zoveel te bieden heeft, staan vooral de toeristische plaatsen bekend. Dit zijn op nr. 1 en 2 Salou en Cambrils, maar ook in meerdere mate Miami-Platja en L'Hospitalet de l'Infant. Deze laatste twee liggen aan elkaar. Overdag kun je je dag doorbrengen in de waterparken en dierentuinen, of naar het Universal Park gaan (Port Aventura). 's Avonds kun je goed uitgaan in deze steden. Vooral Salou is gemaakt op jongerenreizen en biedt daarom ook diverse uitgaansgelegenheden.


Voordelige vakanties naar de costa Dorada


Festiviteiten

Zeer interessante spektakels zijn de balls, gedanst toneel met fabelachtige personages, muziek en gesproken tekst. De bekendste zijn de balls de Diables (duivelsdans), ball de Bastons (stokkendans) en Ball de Sant Crist (dans van de heilige Christus). Heel leuk om mee te maken is de calçotada. Dit zijn speciale markten met wedstrijden, muziek, dans en optochten waarbij de aanwezigen meer dan honderdduizend uien verorberen.

Keuken van de costa Dorada

Er is zeker wel een keuken van de costa dorada. Het is natuurlijk niet allemaal eten van de kust, maar er is iets kenmerkends. Ingrediënten uit de binnenlanden met heerlijke wijnen. De keuken uit Tarragona heeft iets feestelijks (zie calçotada). Wie roostert er nou extreem veel uien tijdens een evenement? Er komt overigens veel saus bij kijken. Een typisch gerecht uit deze streek is de xató. Dit is een sla met olijven, ansjovis, stokvis en tonijn. Veel vis dus. Ook allioli, een soort knoflooksaus, met paella is lekker en populair. Meer landinwaards is het minder op de zee gebaseerd (minder vis) en meer op schapenvlees en worst.