Reisimpressies van het Canarische eiland Tenerife

Spanje · Canarische eiland · Tenerife -  Ontdek en beleef het Canarische eiland Tenerife met tips, inspiratie, informatie, bezienswaardigheden en reisaanbod!

Vakantie Tenerife - Ontdek, beleef en geniet het Canarische eiland Tenerife, het  grootste eiland van de Canarische Eilanden, een tot Spanje behorende eilandengroep in de Atlantische Oceaan. Evenals de buureilanden is het een eiland van vulkanische oorsprong. De grootste vulkaan van het eiland is El Teide, die met 3718 meter meteen de hoogste berg van het grondgebied van Spanje is.Geschiedenis

Ruim vijfhonderd jaar geleden, in 1494, arriveerde de 'conquistador' Alonso Fernández de Lugo in de baai van Añaza (thans de haven van Santa Cruz). Het Spaanse koningshuis had hem bevel gegeven om Tenerife, het enige Canarische eiland dat nog niet onder het gezag van de Castiliaanse Kroon was geplaatst, te veroveren. De Guanchen gaven zich echter niet gewonnen. Vele Castilianen stierven tijdens de gevechten en Alonso Fernóndez de Lugo was genoodzaakt zijn troepen terug te trekken van Tenerife, om een jaar later terug te keren. Deze keer lukte het hem wel om het eiland te veroveren: in 1496 werd het laatste verzet van de mencey Bencomo van Taoro (de huidige Orotava-vallei) gebroken. Na de overwinning op de Guanches stichtte De Lugo de plaats San Cristóbal de La Laguna, naast een lagune die ongeveer 7 kilometer van de baai Añaza ligt.


Santa Cruz de Tenerife

De hoofdstad van Tenerife is het aan de oostkust gelegen Santa Cruz de Tenerife: een grote stad met een belangrijke haven voor vracht- en cruiseschepen en tevens doorvoerhaven voor o.a. de andere Canarische eilanden. Het is tevens een van de hoofdsteden van de Canarische archipel. Van 1833 tot 1927 was Santa Cruz de Tenerife de enige hoofdstad van de Canarische Eilanden, totdat in 1927 werd bepaald dat ook het op Gran Canaria gelegen Las Palmas de Gran Canaria een van de hoofdsteden van de archipel is. Tot de dag van vandaag is de situatie nog zo dat er dus twee hoofdsteden van de Canarische eilanden zijn.

Ontdek de mooiste plekjes op Tenerife

Tenerife is het grootste Canarische eiland en staat bekend om haar zwarte stranden, eindeloze wandelpaden en prachtige natuur. Ook zijn er veel leuke adresjes waar je culinair kan genieten of een lokaal drankje kan drinken. In de keuken van Tenerife staan vis, groentes en aardappelen centraal. Wij kiezen vaak voor de vers gevangen vis als zeebrasem die simpel wordt bereid met wat knoflook, peper en olijfolie. Ook geitenvlees en konijn behoren tot de lokale producten waar veel mee gekookt wordt. Wij hebben een aantal plekjes op Tenerife ontdekt waar je van de traditionele keuken kan genieten!Terwijl ik met een bonkend hart het stuur steeds steviger vast begin te houden, herinner ik mezelf er aan dat het uitzicht straks alles waard zal zijn. Nog maar een paar haarspeldbochten te gaan. Als ik uiteindelijk aan de andere kant van de berg aan kom, kijk ik mijn ogen uit. Tenerife is een constante speurtocht naar verborgen schatten, overal zijn prachtige landschappen te ontdekken. Het enige wat je hoeft te doen is in een auto te springen en op zoek te gaan. En… dapper genoeg om de meest adembenemende wegen te durven nemen. Dan ontdek je echt de mooiste plekjes!


El Burgado

Verscholen tussen de bananenbomen en vlakbij de zee ligt El Burgado. Dit is een leuk adresje om aan het einde van de middag te genieten van een drankje. Maar ook eten is hier heerlijk! Het restaurantje heeft een schitterend uitzicht over de natuur, bergen en de rotsachtige baai. Aan het plafond hangen vissersnetten. Proef hier zeker de octopus met paprika of de rode baars met knoflook die langzaam is gegrild. Je vindt El Burgado aan de Playa La Arena, 38640 Buenavista del Norte.

Tasca Tapias

Dit plekje ligt net buiten het historische centrum van La Orotava en heeft misschien wel de lekkerste tapas van Tenerife. Binnen zie je grote gerookte hammen hangen en de traditionele inrichting geeft een warm gevoel. Geniet hier van de witte wijn Despunte die gemaakt is van druiven uit de wijngaarden op de El Teide. Kies voor de patatas bravas met mojo (een saus van onder andere paprika, olijfolie en koriander), pata asada en natuurlijk de lokale ham. Tasca Tapias vind je op dit adres: Avenida Canarias, 6 38300 La OrotavaLos Pinos

Los Pinos is erg geliefd bij de locals. Het restaurantje is gevestigd in een oud huis in het dorpje Garachico. De muren zijn wit geschilderd en je eet aan een authentieke houten tafel. De kaart is typisch Canarisch en je proeft hier dus echt van de couleur locale. De kok bereidt met liefde verse vis, tapas, aardappelen en konijn. Probeer hier de Potajes Canarios; een soep met noodles, chorizo en erwten. Je vindt Los Pinos op dit adres: Los Pinos, Pérez Zamora 6, 38450 Garachico.

Casa Egon

Casa Egon is een heerlijk ontspannen plekje in een traditioneel Canarisch huisje. In dit theehuisje kan je terecht voor zoete gebakjes. Het zal lastig kiezen zijn, want alles ziet er even lekker uit! Een aanrader is de rosca de yema: een soort donut met een puddinglaagje. Alle cakes en taartjes worden zelfgemaakt en worden geserveerd op een zilveren schaaltje. Casa Egon heeft een terras met uitzicht op een prachtige tuin. Casa Egon vind je aan de Calle León, 5 La Orotava.


Tenerife is een constante speurtocht naar verborgen schatten, overal zijn prachtige landschappen te ontdekken. Het enige wat je hoeft te doen is in een auto te springen en op zoek te gaan. En… dapper genoeg om de meest adembenemende wegen te durven nemen. Dan ontdek je echt de mooiste plekjes!

 

Bezienswaardigheden

  •     El Teide, het hoogste punt van Spanje.
  •     Het Auditorio de Tenerife, ontworpen door Santiago Calatrava, is een van de belangrijkste voorbeelden van de Spaanse   hedendaagse architectuur.
  •     Aan de oostkust van Tenerife liggen de piramides van Güímar.
  •     Basílica de Nuestra Señora de la Candelaria, binnen is een standbeeld van de Maagd van Candelaria, patroonheilige van de Canarische Eilanden.
  •     Loro Parque in het plaatsje Punta Brava, Puerto de la Cruz, een groot attractiepark met dierenshows.
  •     Siam Park, een groot waterpark.
  •     Mascakloof

 

 Bron: Eliza was here