Ontdek Spanje » Toledo


Wat te doen in Toledo bij Madrid

Ontdek Toledo. De prachtige stad Toledo (±80.000 inwoners) was vroeger de hoofdstad van de Visgoten en een belangrijke stad in de tijd van de Moren. Koning Filips II maakte Madrid in 1561 de hoofdstad van Spanje, daarvoor was het echt Toledo! Er is dan ook heel veel cultuur en geschiedenis te vinden in Toledo!


Toledo, een van de oudste steden in Spanje en de vroegere hoofdstad! Boordevol cultuur en geschiedenis. Wat wil jij weten over Toledo?

Snelle links (zodat je niet hoeft te scrollen):

De stad Toledo

Wat is er te doen in Toledo?

Bezienswaardigheden in Toledo (Alcázar) (Kathedraal) (Uitzichtpunten) (stadspoorten)

De hop on / hop off bus


Voordelige vakanties naar de Costa de la Luz - Hier schijnt de  zon!!!

Wil je verblijven in Toledo, boek dan een hotel of een hostel. Een accomodatie boek je natuurlijk bij booking.com!

Voordelige vakanties naar de Costa de la Luz - Hier schijnt de  zon!!!

Een reis naar Madrid maak je met Transavia. Vlieg naar Madrid Airport (MAD) en reis verder met de auto of bus.

Voordelige vakanties naar de Costa de la Luz - Hier schijnt de  zon!!!

Wil jij een mooie citytrip naar Toledo maken, dan kun je ook een combinatie van een vlucht en hotel boeken bij TUI!

Toledo heeft wat Madrid niet heeft

Toledo wordt vaak in combinatie met Madrid bezocht. Vanaf de Spaanse hoofdstad Madrid kun je de stad Toledo wel in 1 dag bezoeken. Het is echter een heel leuk uitje want, hoe dichtbij het dan ook ligt, Toledo is echt een hele andere stad met een andere sfeer! Hoeveel verwoede pogingen moet je wel niet doen in Madrid om uit de drukte van de toeristen een authentiek en/of middeleeuws straatje te vinden met leuke winkeltjes? In Toledo sla je gewoon rechts of linksaf. Toledo heeft eigenlijk wat Madrid niet meer heeft. 

Toledo ligt op een heuvel aan de rivier de Taag. De fortificaties doen de rest; Toledo bleek door de eeuwen heen dan ook een onneembaar fort. In 1936, tijdens het begin van de Spaanse burgeroorlog, werd Toledo beroemd vanwege het beleg van het Alcazar in Toledo. Republikeinen belegerden dit Alcazar (een soort kasteel) gedurende een periode van 2 maanden. Generaal Franco, de latere dictator, ontzette de militairen. Natuurlijk bestrijkt Toledo tegenwoordig een veel groter deel dan enkel het deel binnen de stadsmuren. De binnenstad is echter toeristisch gezien veel interessanter. De binnenstad kreeg in 1986 een vermelding op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Wat te doen in Toledo?

Toledo staat bekend om een stad met veel oude gebouwen. Het Alcázar, het kathedraal, oude stadspoorten en een prachtig panoramapunt om de stad in 1 blik te zien. Mocht je alle bezienswaardigheden in 1 dag willen bezoeken, dan ga je een drukke dag krijgen. Mocht je nog relaxt een keertje willen lunchen en willen eten in 1 van de vele lekkere restaurantjes die Toledo kent, zul je een keuze moeten maken. De meeste bezienswaardigheden gaan open om 10:00 of 11:00, en sluiten rond 17:00 - 18:00. 


Het Alcázar van Toledo

Een voorbeeld van een iconisch gebouw in Toledo is het Alcázar. Dit gebouw torent boven de stad uit en is oud, maar staat ook bekend vanwege het beleg van dit kasteel tijdens de Spaanse burgeroorlog. Het is tegenwoordig een museum. 


Kathedraal van Toledo

Ook het kathedraal van Toledo is zeker het bezoeken waard. Dit gebouw is gebouwd op de fundamenten van een oude moskee, de bouw werd in 1493 voltooid. Het hoort bij de grootste Gotische kerken van Spanje. De entree is €10 (incl. audioguide) maar dan sta je wel in de oudste Gotische kerk van Spanje. Van binnen is hij net zo mooi als van buiten!


Uitzicht over Toledo

Vlakbij de brug van de cava (puente de la cava) is een prachtig uitzichtpunt met de naam Panorama Toledo waarvandaan je een schitterend uitzicht hebt over de stad. Dit is gratis en is vanaf de kathedraal zo'n 20 minuten lopen. Iets ten oosten is er ook een met de naam Mirador del Valle; hier komt de hop on/hop off bus ook langs!


Stadspoorten in Toledo

Toledo kent een flink aantal mooie stadspoorten. De mooiste is wel de Puerta de Bisagra Antigua en de Puerta Nueva de Bisagra. De oudere is in de 10e eeuw gebouwd door de Moren, de tweede verving deze in het jaar 1559. Je vindt ze op dezelfde plek, in het noorden van de oude stad.


Ben je geïnteresseerd in kunst? Dan ken je misschien El Grego wel. Deze Griekse kunstschilder heette eigenlijk Domenikos Theotokopoules en woonde in Toledo, vandaar dat hij 'de Griek' werd genoemd. Een aantal van zijn werken zijn te bewonderen in Museo del Greco, gevestigd in het huis waar hij in de 16e eeuw woonde. Een van zijn beste werken is 'El Entierro del Conde de Orgaz' (zie rechts(, een olieverfschilderij over de kerk Santo Tomé. Het is in de kerk zelf tentoongesteld.


Moskeeën en synagogen in Toledo

Er stonden in de tijd van de Moren een groot aantal moskeeën en synagogen in Toledo. Een aantal zijn tot de grond afgebroken (zoals de moskee die op de plek van het kathedraal van Toledo stond). Er is ook een moskee die simpelweg is omgebouwd tot kerk; Mezquita Cristo de la Luz. Zoveel is er niet aangepast waardoor je nog steeds ziet dat het vroeger een moskee was. Ook Sinagoga de Santa María la Blanca werd in 1180 gebouwd, in het jaar 1391 eigende de katholieke kerk deze synagoge echter toe en het werd een kerk. Gek genoeg lijkt het interieur weer op de grote kathedraal in Córdoba, en dan vooral de elementen die zijn gebouwd in de tijd dat het nog een moskee was.

Afbeeldingen hiernaast: boven zie je de binnenkant van Mezquita Cristo de la Luz, beneden de binnenkant van Sinagoga de Santa María la Blanca. Ze lijken op elkaar toch!Toledo hop on/hop off bus

Wil je het meeste eruit halen in 1 dag, dan kun je het beste de hop on hop off bus in Toledo nemen. De bus rijdt door het centrum langs bezienswaardigheden zoals het Alcázar, puerta bisagra maar ook langs uitzichtpunten zoals de Mirador del Valle. Je kunt de hop on hop off bus in Toledo ook kopen in combinatie met toegangstickets tot het Alcázar en de kathedraal van Toledo.


Het dichtstbijzijnde vliegveld bij Toledo is vliegveld Madrid

Vergelijk vlug en goed de beste tickets en boek ook nog eens met de laagste prijsgarantie en thuiswinkel Waarborg. Lid van ANVR en SGR.

Ook interessant in de regio