Ontdek Spanje » Ontdek de wijk L'Eixample in BarcelonaDe wijk Eixample in Barcelona

Ontdek de wijk L'Eixample

De wijk L'Eixample in Barcelona - Ontdek de levendig wijk L'Eixample en zijn bezienswaardigheden, lees hier de tips en informatie over deze levendige wijk. De bekendste bezienswaardigheden van de wijk L'Eixample in Barcelona, heeft "Ontdek Spanje"  voor u op een rijtje gezet.

 

De wijk L'Eixample in Barcelona, dit district is demografisch gezien het grootste van Barcelona. Het bestaat uit de manzanas (vierkante woonblokken) en lange rechte lanen met druk verkeer.

 

De wijk Eixample Wijk in Barcelona
De wijk is verdeeld in een linkerdeel (Esquerra) en een rechterdeel (Dreta), die samenkomen op de Passeig de Gràcia; de duurste winkelstraat van Barcelona.

Het district is vol winkels, restaurants, musea en parken. Ildefons Cerdà bouwde de Eixample eind 19e eeuw om de oude stad met de omliggende dorpen te verbinden.Er zijn veel modernistische gebouwen te vinden.
 Het Eixample (Catalaans woord voor 'uitbreiding', Spaans: Ensanche) is een planmatig opgezet district van Barcelona. Aan het begin van de 19e eeuw had Barcelona de hoogste woondichtheid van Europa. Uitbreiding van de stad was daarom noodzakelijk, ook om op deze manier het centrum van de stad met de omliggende dorpen te verbinden. De regering in Madrid gaf daarom de Catalaanse stedenbouwkundige Ildefons Cerdà (1815-1876) opdracht om een uitbreidingsplan op te stellen. Dit plan kreeg de naam Eixample en is tot op de dag van vandaag een wereldberoemd voorbeeld van wetenschappelijke stedenbouw.


Oorspronkelijke plan

Volgens de socialistische ideeën van Cerdà werd de wijk Eixample ontworpen voor bewoning door zowel de gegoede burgerij en kleine zelfstandigen als door arbeiders. Op de tekentafel werden gelijkvormige, achthoekige blokken ontworpen. Het hele district zou doorkruist worden door een lange, diagonale avenue, Diagonal genoemd.

De blokken zouden niet meer dan vier verdiepingen hoog worden en tussen de huizen werd veel plaats ingeruimd voor groen, het originele idee was zelfs dat het merendeel van de straten in het Eixample verkeersvrij zouden worden. Van dit idee is niets terechtgekomen, het Eixample is het drukste district van Barcelona geworden, met een bevolking van ongeveer 300.000.

 

In de praktijk

Het gemeentebestuur van Barcelona liet na om de leiding over het project op zich te nemen. Speculanten namen daarom snel bezit van de grond en huizenbouw in de Eixample. Het oorspronkelijke stratenplan is heden ten dage nog wel goed te herkennen. Ook zien we de achtkantige vormen nog terug in de verschillende gebouwen. Van groenbeplanting is echter weinig terechtgekomen en ook de maximale hoogte van vier verdiepingen is lang niet overal aangehouden.

 

Ontdek L'Example

Waar vind je de immer work-in-progress kathedraal van Barcelona? Juist, in L’Eixample. La Sagrada Familia is dé troef van de wijk, maar je vindt er zoveel meer. Moderne architectuur, ellenlange winkelstraten en chic’ hotels bijvoorbeeld. Wij tippen je wat te doen én waar te slapen.

Een deel van dit district staat bekend als "Gayxample" en staat vol met winkels, discotheken en hotels voor en door homo's en lesbiennes.


Daarbuiten kenmerkt de wijk zich door zijn nachtleven, variërend van salsa bars tot studentencafés en luxe design discotheken. Het bestaat uit de wijken Dreta de l'Eixample, Esquerra de l'Eixample, Sant Antoni, Sagrada Familia en Fort Pienc. Tegenwoordig maakt het Eixample deel uit van het stadscentrum


Barcelona: stad. zon, zee en strand

zonvakantie-Barcelona zonvakantie-Barcelona zonvakantie-Barcelona zonvakantie-Barcelona zonvakantie-Barcelona
zonvakantie-Barcelona zonvakantie-Barcelona zonvakantie-Barcelona zonvakantie-Barcelona
zonvakantie-Barcelona

Doen in L’Eixample

Een bezoek aan Gaudi’s Sagrada Familia staat met stip op nummer één. ‘Je vraagt je van tevoren af hoe het mogelijk is om zo lang over een bouwwerk te doen, maar als je het bezoekt ga je het snappen en waarderen.’

In L’Eixample vind je meer van Gaudi’s meesterwerken. Zoals Casa Mila en Casa Batllo, die hij beiden ontwierp in opdracht van de toenmalige bewoners. Je betaalt ruim twintig euro om binnen te komen, maar volgens Eva is det dat geld meer dan waard. Over Casa Batllo zegt zij: ‘Het is één van de duurdere plekken om te bezichtigen, maar het was magnifiek!’ Vind je dat toch wat prijzig: ook vanaf de buitenkant zul je je vergapen aan de pracht en praal.

Stel je voor: met de Spaanse zon op je bol struin je over de brede, boomrijke lanen langs sprookjesachtige gevels en etalages vol mooie spullen. Eva: ‘Op de PC-Hoofstraat van Barcelona kijk je je ogen uit. Je weet niet waar je je aan moet vergapen: de gevels of de etalages’. Een stroll over Passeig de Gràcia is een must voor de shop-, én cultuurliefhebber dus. Hou je van een flinke wandeling? Als je de Passeig de Gràcia uitloopt, wandel je in klein half uurtje zo op La Rambla op.

 

Slapen in L’Eixample

Een weekend weg met je geliefde? In L’Eixample vind je veel luxe en romantische hotels. Zoals het Sixtytwo Hotel. Het heeft alles wat een verliefd stel zich kan wensen: roomservice, een dakterras met zwembad, de lekkerste bedden en: ‘Het ontbijt is super! Foie gras, gerookte zalm, cava, kazen, fruit…’ Bij ons viel het allemaal in de smaak.

 

Wil je er een paar dagen tussenuit met vrienden of vriendinnen? Hotel Europark is een goede en betaalbare optie. De ligging top. Net buiten het drukke centrum, maar toch bijna alles lopend kunnen doen. Na een dag in de stad verwerk je alle indrukken met een glas wijn en het mooiste uitzicht vanaf het dakterras, met een plons in het zwembad toe.

Familie- of gezinstrip naar Barcelona? In het Petit Palace Museum zal het je aan niets ontbreken. Het hotel beschikt over ruime familiekamers (met verhoging) en de bereikbaarheid is goed. Naast meerdere tv’s krijg je bij de kamer ook een laptop te leen om je trips uit te stippelen of een film voor de kinderen op te zetten.

 

Bron: Zoover.nl Barcelona: stad. zon, zee en strand

zonvakantie-Barcelona zonvakantie-Barcelona zonvakantie-Barcelona zonvakantie-Barcelona zonvakantie-Barcelona
zonvakantie-Barcelona zonvakantie-Barcelona zonvakantie-Barcelona zonvakantie-Barcelona
zonvakantie-Barcelona