Ontdek Spanje » Reisimpressies van de stad Jaén


Reisimpressies van de stad Jaén

Jaén is de hoofdstad van de provincie Jaén -  Reisimpressies van de schitterende stad Jaénontdek de olijvenwereld rond de stad Jaén. Deze prachtige stad heeft vele bezienswaardigheden, vakantietips, reisinformatie, weer, klimaat, openbaar vervoer, monumenten, gebouwen, leuke informatie en nog veel meer voor een heerlijke stedentrip in de stad Jaén. Ontdek en beleef Jaén en laat u verrassen hier op "Prachtig Jaén"De stad Jaén

Jaén is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, in de regio Andalusië, op 573 m hoogte ten zuiden van de Guadalquivir. De stad is gelegen in het belangrijkste olijvenproducerende gebied in Spanje. Er is grootschalige handel in en verwerking van olijven. De stad heeft zichzelf uitgeroepen tot Wereldhoofdstad van de olijfolie, dankzij de grote hoeveelheid olijfboomgaarden in de provincie. Het Provinciaal Museum is bekend om de archeologische vondsten en de beeldende kunst. Er is ook een etnologisch museum. In de stad zijn nog talrijke resten uit de Moorse bezettingsperiode te zien. Er zijn delen van de oude Moorse vestingwerken, een waterbekken en een oude minaret bij de kerk Santa Magdalena (15de eeuw), in mudéjarstijl, en baden uit de 10de-11de eeuw.

 

De meeste religieuze gebouwen in de stad werden gebouwd op resten van oude Moorse bouwwerken, zoals de kathedraal (1548–1802) met façade uit de 17de eeuw en rijke kerkschat. In de zijkapellen ziet u mooie kunstwerken en het fraaie houtsnijwerk van het koorgestoelte met taferelen uit het oude testament en het leven van Jezus zijn van bijzonder belang. Het voormalig klooster Santo Domingo (1382) was destijds zetel van de inquisitie. Uit de 16de tot 18de eeuw stammen de diverse fraai versierde paleizen die de stad rijk is.

De stad dankt haar opkomst aan de voorheen belangrijke zilvervoorraden in de omgeving en de daarmee samenhangende kolonisering door Carthagers en Romeinen. Tijdens de bezetting door de Moren was de stad het bestuurlijk centrum en beleefde zij een van haar belangrijkste bloeiperiodes. In 1246 werd de stad heroverd door de Spanjaarden. Gelegen in het noordelijk gedeelte van Andalusië vormt de provincie Jaén als het ware een toegangspoort tot dit gebied.


All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

De inwoners van Jaén worden ook wel jiennenses genoemd, en die vindt je bijna allemaal op straat tijdens de Feria de San Lucas in oktober, als ze concerten bezoeken en gaan kijken naar de stierengevechten. De stad staat bekend om haar vele legendes, waarvan de legende van Lagarto de la Magdalena de bekendste is. Er bestaan ook legendes over spoken in het Santa Catalina kasteel.

De Iberiërs waren de eersten die een nederzetting bouwden in de 6e eeuw v.C. de Romeinen maakten hier later een stad van die ze Aurgi noemden. De stad kwam echter pas tot volle ontwikkeling onder heerschappij van de Arabieren. Ze bouwden vestingwerken en de stad werd een plek waar Arabieren en Joden in vrede samenleefden. Ontwikkelingen op het gebied van muziek, poëzie en literatuur verliepen erg snel. De Arabische naam van de stad werd Yayyan. Toen in 1212 de slag van Navas de Tolosa plaatsvond begonnen de Christenen de stad te naderen. Om bloedvergieten te voorkomen ging de Arabische heerser Muhammad Al-Hamar een overeenkomst met koning Fernando III van Castillië aan, hij gaf de stad over aan de Christenen als hij de macht in Granada mocht behouden. De strijd tegen de Arabieren ging door en Jaén werd een belangrijke uitvalsbasis voor de veldslagen in het zuiden van Andalusië.Maar ondanks deze vooruitgang werd de stad toch nog twee keer geplunderd, in 1300 en in 1369.De Christenen verplichtten iedereen om het Christelijke geloof te volgen en de mensen die zich daar niet wilden onderwerpen, werden verbannen na de herovering in 1492. De stad werd gekerstend onder Fernando III, wat betekende dat moskee een kerk werd, de bouw van een Alcázar (paleis/fort) werd begonnen en dat de zetel van de Aartsbisschop naar Jaén verplaatst werd.

Het belang van de stad groeide in de 16e eeuw en de bevolking groeide tot meer dan 22.000 inwoners. Het was een van de belangrijkste steden van het koninkrijk van Castilië van die tijd. De renaissance gaf de stad een nieuwe impuls en nieuwe gebouwen zoals de kathedraal werden gebouwd. Ook op cultureel gebied groeide de stad, veel kunstenaars vestigden zich in de stad, in de omgeving van de kathedraal. In de 19e eeuw leed de stad onder een economische crisis, een crisis waarvan de stad eigenlijk nooit helemaal van hersteld is.    

De Christenen verplichtte iedereen om het Christelijke geloof te volgen en de mensen die zich daar niet wilden onderwerpen, werden verbannen na de herovering in 1492. De stad werd gekerstend onder Fernando III, wat betekende dat moskee een kerk werd, de bouw van een Alcázar (paleis/fort) werd begonnen en dat de zetel van de Aartsbisschop naar Jaén verplaatst werd. Het belang van de stad groeide in de 16e eeuw en de bevolking groeide tot meer dan 22.000 inwoners. Het was een van de belangrijkste steden van het koninkrijk van Castilië van die tijd. De renaissance gaf de stad een nieuwe impuls en nieuwe gebouwen zoals de kathedraal werden gebouwd. Ook op cultureel gebied groeide de stad, veel kunstenaars vestigden zich in de stad, in de omgeving van de kathedraal. In de 19e eeuw leed de stad onder een economische crisis, een crisis waarvan de stad eigenlijk nooit helemaal van hersteld is.  

Bron: herinneringen aan spanje Spanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt