Reisimpressies Canarische eiland La Palma

Spanje · Canarische eiland · La Palma - Ontdek en beleef het Canarische eiland La Palma met tips, inspiratie, informatie, bezienswaardigheden en reisaanbod!

Vakantie op La Palma, ontdek, beleef en geniet het Canarische eiland La Palma het groenste eiland van de Canarische eilanden met zijn hoge bergtoppen en een prachtige ongerepte natuur en dat alles zonder massatoerisme. Ontdek het eiland La Palma en geniet van een heerlijke zonvakantie. Boek je vakantie naar La Palma vlug, voordelig en goedkoop. Hier vind je de beste zonvakantie en ga heerlijk genieten van een zonovergoten vakantie op La Palma.

 


La Palma - Spaans eiland van de Canarische Eilanden

La Palma is het meest noordwestelijk gelegen eiland van de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan naast Afrika. Het onderscheidt zich van andere Canarische Eilanden als Tenerife en Gran Canaria door het ontbreken van massatoerisme. Het eiland kent enkel een bescheiden ecotoerisme en de toeristen die het eiland bezoeken (voornamelijk wandelaars) komen voor de prachtige natuur en de authentieke eilandcultuur.

Wandelmogelijkheden
La Palma heeft een betrekkelijk dicht net aan wandelpaden, veelal gemarkeerd volgens het internationale systeem van de GR-paden: wit-rood voor gran recorrido-paden en wit-geel voor de kortere pequeno recorrido-paden. De twee GR-paden zijn de GR 130 (Camino de la Costa), die redelijk dicht de kustlijn volgt (overigens nog steeds met soms aanzienlijke hoogteverschillen) en het bergland vermijdt, en de GR 131 (El Baston), die door het gebergte loopt. Deze laatste route begint in Puerto de Tarzacorte, gaat via de Roque de los Mucachos ten noorden van de Caldera de Taburiente, via de Pico de la Nieve en de bergrug Cumbre Nueva naar de Faro de Funcaliente.


Goedkope vakanties naar de Canarische Eilanden - La Palma


Caldera de Taburiente

Hier zijn diverse (zwaardere) wandelingen mogelijk.

  • De parkeerplaats bij Mirador de la Cumbrecita heeft een zeer beperkte capaciteit: reserveren is noodzakelijk bij het bezoekerscentrum aan de LP-3 of via internet.
  • De route van Mirador de la Cumbrecita naar de kampeergelegenheid van Playa de Taburiente v.v. wordt door de parkleiding wegens zijn gevaar ontraden.
  • Er zijn op La Palma weinig campings en slechts enkele refuges; de langeafstandwandelaar zal hier rekening mee moeten houden.

 

Geschiedenis
De oorspronkelijke bewoners van La Palma zijn de Benahoarieten (Spaans: Benahoares) waarvan de oorsprong nog steeds onbepaald is. Zij hadden een neolithische cultuur en waren verdeeld in verschillende stammen die geleid werden door stamhoofden. Zij noemden La Palma Benahoare. De belangrijkste overblijfselen van deze cultuur zijn grotwoningen, rotstekeningen en de met stenen geplaveide paden door de bergen.

Mogelijk waren de Canarische Eilanden al bekend bij de Feniciërs en de Grieken. De Genuaanse ontdekkingsreiziger Lancelotto Malocello bereikte de archipel in 1312 en verbleef daar twee decennia totdat hij werd verbannen na een opstand van de oorspronkelijke bewoners.

 

In 1404 begonnen de Spanjaarden met de verovering van de eilanden. Al in 1405 gingen ze bij Santa Cruz aan land. Toch duurde het nog tot 1493 voordat na vele bloedige veldslagen het verzet van de oorspronkelijke bewoners was gebroken. De uiteindelijke veroveraar van La Palma was Alonso Fernández de Lugo. Hij versloeg de laatste koning van het eiland, genaamd Tanausu, door een list. Deze koning heerste over een gebied dat bekendstond als Acero (Caldera de Taburiente). Samen met Juan de Palma, een tot het Christendom bekeerde Guanche en tevens naaste van Tanausu, organiseerde de veroveraar een vredesverdrag met de koning. Nadat Tanausu met dit verdrag had ingestemd werd hij in een hinderlaag gelokt. Na de verovering van La Palma zijn de oorspronkelijke bewoners verdwenen. Ze zijn ofwel vermoord, verkocht als slaven of opgenomen in de Spaanse bevolking.

In de twee eeuwen volgende op de verovering door de Spanjaarden werden de nederzettingen op La Palma welvarend doordat het eiland als handelspost diende voor de Nieuwe Wereld. Ook trok het nieuwe bewoners aan. Er zijn mensen naar La Palma geïmmigreerd vanuit onder andere Castilië, Portugal, Majorca, België, en Catalonië.


De hoogtepunten van het groen(st)e eiland
Bij aankomst in La Palma wordt het direct duidelijk waarom dit Spaanse eiland, dat tot de Canarische Eilanden behoort, graag wordt bezocht door menig natuurliefhebber. Het helderblauwe water van de Atlantische Oceaan vormt hier een prachtig contrast met de groene subtropische bossen, de zwarte lava velden en de vulkanische bergtoppen. Niet voor niets wordt La Palma het groenste eiland van het Canarische archipel genoemd. Ook is La Palma een van de meest bergachtige eilanden ter wereld met de 2425 meter hoge Roque de los Muchachos als letterlijk hoogtepunt.


Een huurauto zonder zorgen

altijd transparant en eerlijk

Met een huurauto van Sunny Cars hoef je je nergens druk om te maken. Je huurauto is namelijk standaard optimaal verzekerd. Dus ook tegen schade aan glas-banden-bodem-dak en diefstal. Gaat er toch iets mis? Geen paniek. Tenzij je het zelf wel heel bont gemaakt hebt, betalen we het eigen risico gewoon aan je terug. En van bijbetalen voor extra kilometers en oneerlijke tankregelingen moeten we niets weten.

Spanje autohuur

De Natuur op La Palma

La Palma staat bekend als La Isla verde ("het groene eiland") en als La Isla bonita ("het mooie eiland"), omdat het eiland het gehele jaar door is bedekt met groene vegetatie. Het eiland dankt al het groen aan de passaatwinden die de wolken aan de loefzijde van het eiland brengen en die boven het eiland losbreken of dichte nevelvelden op de bergen laten zien. Verscheidene plantensoorten profiteren van het vocht van de wolken. Het eiland kent een aantal vegetatiezones, van lavavelden met mediterrane droogvegetatie, Canarische dennenbossen op de westelijke hellingen en hoogvlakten, laurierbossen of laurisilva op de noordoosthellingen en fayal-brezal op de overgangen tussen beide. Onder de plantensoorten op La Palma zijn er 170 inheemse, typisch Canarische soorten, waarvan onder andere de befaamde drakenbloedboom.

Het landschap beeldt een contrast van zwart (basalt), rood en groen (vegetatie) in het Atlantische blauw uit. In het noorden van het eiland de barranco's, diepe uitgesneden kloven, die het water van de bergen naar de zee dragen, de bossen op de centrale bergen van het eiland en de vulkanische activiteit in het zuiden, de lavavelden en vulkaankegels.

 

Barranco's en laurierbossen
De noordoosthoek van het eiland wordt overheerst door diepe barranco's, kloven ontstaan door tijdelijke rivieren die van de Taburiente naar beneden stromen. In enkele van die kloven zijn nog restanten te vinden van het oorspronkelijke oerbos van de Canarische eilanden, het laurierbos of laurisilva. Bekende plaatsen zijn Los Tilos in San Andrés y Sauces en de Cubo de La Galga nabij San Juan de Puntallana.

Cultuur snuiven in LIanos de Aridane
Ondanks dat La Palma nog geen last heeft van massa's toeristen, is het in de westelijke plaats Los LIanos de Aridane levendig te noemen. Strijk zeker eens neer op een zonnig terras te midden van het sfeervolle plein Plaza de España dat gevuld is met opvallende Indische laurierbomen. Ook shopliefhebbers kunnen in deze stad naar hartenlust winkelen. In de omringende straten van het Plaza de España wordt u overspoeld door knusse kledingboetiekjes, juweliers en souvenirwinkeltjes. Om wat cultuur op te snuiven tijdens een vakantie La Palma kunt u een bezoekje brengen aan het archeologische museum Benahoarita. In dit museum krijgt u een beeld over het leven van de eerste bewoners van La Palma, Benehaores genaamd. Ook de kerk van Los Remedios is een excursie waard. Deze 16e eeuwse kerk is door de artistieke beelden, schitterende altaren en het met houtsnijwerk versierde plafond verbluffend te noemen.

 

Scheepvaart
De baai van de hoofdstad werd sinds de verovering van het eiland door de Spanjaarden als haven benut. Van Santa Cruz de la Palma zijn er diverse bootverbindingen naar de buureilanden en het Spaanse vasteland, met tussenstops op Lanzarote, Gran Canaria en Tenerife. De westelijke haven in Puerto de Tazacorte wordt sinds juni 2005 aangedaan door een veerboot naar het eiland Tenerife via Santa Cruz de La Palma. Deze veerboot vaart op onregelmatige tijden in de zomermaanden.


Vliegtickets


Vliegverkeer
De eerste luchthaven van La Palma bij Breña Alta ontstond in 1950. De landingsbaan werd in 1970 buiten gebruik gesteld, nadat er aan de kust bij Mazo, zuidelijk van Santa Cruz de la Palma, een nieuw vliegveld was gebouwd, met overigens ook maar één landingsbaan. Sinds 1987 is dit het zesde internationale vliegveld van de Canarische Eilanden. Van de luchthaven Santa Cruz de La Palma (SPC) zijn er lijnverbindingen naar de buureilanden en de Spaanse hoofdstad Madrid die door de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia en de lokale Binter Canarias worden verzorgd. Meerdere malen per week landen hier Europese chartervluchten.

 

Het groen zwart blauwe kleurenpalet van La Isla Bonita
Wie een vakantie naar La Palma boekt, ontdekt de geheimen van dit Spaanse eiland in de Atlantische Oceaan. Strijk uw badlaken uit op het brede lavastrand in Puerto Naos of breng een bezoekje in het archeologische museum Benahoarita in de plaats Los LIanos de Aridane. Een excursie naar het nationale park de la Caldera de Taburiente met de grootste erosiekrater ter wereld mag absoluut niet ontbreken op uw to-do lijstje.

Wegennet
Het wegennet op La Palma is goed voor een totale lengte van 1200 km. Alle hoofdwegen zijn geasfalteerd, bochtig en in goede conditie. Alleen enkele afgelegen oorden in het noorden van het eiland zijn alleen over zand- en/of betonwegen te bereiken. Een ca. 180 km lang wegennet (op de kaart LP-1 (LP=La Palma)) verbindt als een ring over het eiland de plaatsen Santa Cruz de la Palma, Los Cancajos, Villa de Mazo, Fuencaliente de la Palma, Los Llanos de Aridane, Tijarafe, Puntagorda, Barlovento, San Andrés y Sauces, Puntallana en weer naar Santa Cruz de la Palma. Verder verbindt een ca. 35 km lange weg (LP-2) door 2 tunnels het oosten met het westen van het eiland (Los Cancajos - Los Llanos).


Reisonderdelen

Via deze manier kunt u zelf uw gewenste reis samenstellen aan de hand van verschillende reisonderdelen zoals: Vliegticket, Parking, Hotel, Auto huren en vakantiehuizen.