Ontdek Spanje » Granada


Reisimpressies van Granada

Wil je Granada bezoeken? Ontdek op deze pagina alles over de belevenissen, ervaringen en bezienswaardigheden van Granada. Ontdek hier alles over de reisinformatie, het klimaat, gebouwen, openbaar vervoer, vakantietips en nog veel meer. Ontdek alles en beleef een onbezorgde vakantie naar Granada !Ontdek de prachtige bezienswaardigheden van Granada! Wij hebben de mooiste bezienswaardigheden in kaart gebracht! Op deze pagina vind je de leukste tips en informatie. En het beste is dat de tips op deze pagina in kaart zijn gebracht door een local!

Snelle links

Voordelige vakantie naar de stad Granada

Je ideale stedentrip naar Granada boek je bij de grootste vakantie-vergelijker van Nederland. Bespaar uren zoeken en krijg direct de beste deal!

Vakantie in Granada? Ook met Kras Reizen boek je geweldig goede deals richting een van de meest beroemde plekken in Spanje. Boek hier.

Gegarandeerd de beste deals voor een trip naar Granada. Ontdek het uitgebreide aanbod van vakantiediscounter en boek online!

Bezienswaardigheden en de geschiedenis van Geweldig Granada!

Bezienswaardigheden en de geschiedenis van Geweldig Granada!

Granada is een mengelmoes van Spaanse maar vooral Moorse invloeden. Het indrukwekkende Alhambra is de meest bewonderde en bezochte bezienswaardigheid van de stad Granada. Wat er zo bijzonder is aan dit paleis lees je later.

De stad Granada ligt in het zuidoosten van Spanje in de regio Andalusië, en is gelijktijdig de hoofdstad van de provincie Granada. Andalusië staat bekend om flamenco, paarden, stieren, tapas, sherry, olijven en zon. Granada is de vierde stad van Andalusië, na Sevilla, Málaga en Córdoba. Het ligt op 738 meter boven zeeniveau, aan de voet van het gebergte Sierra Nevada. Eeuwen geleden was het de hoofdstad van het Rijk van Granada en het Moorse Al-Andalus.

Vroege geschiedenis van Granada

Het gebied waar Granada ligt werd al vroeg bewoond. Er zijn aanwijzingen dat dit al in de 8e eeuw voor Christus was. De hele omgeving heette toen Ilturir. Hier woonden onder andere Feniciërs, Tartessos, Grieken en Carthagenen. Er zijn zelfs sporen gevonden die dateren uit de 6e eeuw voor Christus, de stad hete toen Lliberri. Een eerste militaire gebeurtenis vond plaats in het jaar 193 voor Christus. Toen werd Lliberri veroverd door de Romeinen, die de stad hernoemden naar Lliberis. Toen het gebied uiteindelijk overging op de Visgoten, was de stad nog niet echt belangrijk.  In het jaar 713 werd het veroverd door de Moorse koning Abdelaziz.  Het kreeg de naam Elvira. In het jaar 740 ontstonden hier opstanden van de Afrikaanse Berbers, die werden onderdrukt door het Moorse leger.

De Moorse bevolking in Granada woonde vanaf 756 rondom de wijk Albaicín en het Alhambra. In het Arabische Al-Andalus werd de stad heel belangrijk. Het maakte deel uit van het Kalifaat van Córdoba, onder de twee namen Madina Ilbira en Elvira. Zo'n 300 jaar later verplaatsten de Moren de stad, van Medina Elvira naar Medina Granata. Hier komt de huidige naam Granada vandaan.

Na deze gebeurtenis volgden er vele oorlogen. Oorlogen om de macht in Al-Andalus, oorlogen tussen de Berbers en andere islamitische volkeren en aanvallen van de Almohaden. In het jaar 1212 vond de slag bij Las Navas de Tolosa plaats. Hier versloegen de christelijke legers de Moren en het was het begin van het einde van het kalifaat. Toch ontwikkelde de stad zich verder. In 1232 werd de macht overgenomen door Alhamar, die opnieuw een koninkrijk van Granada maakte. Het koninkrijk van Granada was nog wel een Islamitisch koninkrijk en dat zou het blijven tot het jaar 1492.


Het Alhambra

Het Alhambra was een echt ommuurde “stad” Het woord Alhambra komt van het arabische woord qulat-al-hambra wat rood, roodkleurig rood kasteel betekend. Het Alhambra is een juweel en het Leeuwen Paleis is een voorbeeld van de prachtige Arabische bouwkunst. Vooral de Nasridische Paleizen (het Mexuar-Paleis en het Comares paleis) zijn schitterend.

Het Generallife

Dit was een recreatief paleis en landgoed, onafhankelijk van het Alhambra. Het werd gebruikt door de Nasridische Koningen om zich terug te trekken en van de rust te genieten.

Het werd vermoedelijk gebouwd onder de heerschappij van Ismael de 1ste (1314-1325). Het Generallife ligt boven op de Cerro del Sol (de zonneheuvel). Het was vroeger veel groter, het grensde aan de tot wat vandaag bekend staat als Llano de la Perdiz, de partrijsvlakte. Het werd beschermd door de hoogste vesting van het Islamitisch Granada, het Castillo de Santa Elena. Dit is het kasteel van de heilige Helena of Silla del moro. Dit laatste betekent de stoel van de Moor. Het hele terrein was geschikt voor ontspanning, land en tuinbouw, veeteelt en het was natuurlijk een mooi jachtterrein.


De katholieke periode in Granada na 1492

In 1492 kwam een eind aan het Moorse Rijk. Er braken moeilijke tijden aan voor niet-christenen zoals Moslims en Joden. Ze werden door de Katholieke Koningen van Spanje gedwongen om zich te bekeren tot het Christendom. Op die manier werden ze niet het land uitgezet. Moskeeën werden vervangen door kerken. Degenen die de Spaanse Inquisitie overleefden, vluchtten naar Noord-Afrika. Langzaam verloor de Arabische taal haar rol in Granada, en werd steeds meer vervangen door Spaans.

Op het wereldtoneel was Granada in de 15e eeuw één van de rijkste steden. Zeker in Europa was de macht van Granada merkbaar. Tijdens de regering van Sultan Alhamar in tijd van de Moren, was het Alhambra gebouwd. Het Alhambra van vandaag werd echter pas gebouwd in de 17e eeuw. Het werd het nieuwe regeringspaleis van de stad. Wijken in de sta kregen een nieuwe betekenis. De adel en de ambachtelijken gingen in het district Albaicín wonen. Als je Joods was leefde je waarschijnlijk in de wijk El Realejo. Toen Spanje één geheel was en het Moorse Rijk was verdreven, groeide het verenigde Spanje uit tot één van de machtigste landen ter wereld.

Universidad de Granada

Granada staat ook bekend om haar prestigieuze universiteit: Universidad de Granada. Het is één van de belangrijkste Spaanse universiteiten.Granada ligt aan de voet van de Sierra Nevada

Granada ligt aan de voet van de bergketen Sierra Nevada. Hierdoor is het een van de meest interessante steden van west-Andalusië. Op nog geen 1,5 uur van de costa del Sol kun je 's winters gewoon wintersporten.

De bergeketen bevat natuurlijk een groot aantal bergtoppen. 16 hiervan zijn hoger dan 3.000 meter. De Mulhacén is er hier een van, het is de hoogste berg van Spanje als je de Canarische Eilanden niet meetelt. De echte hoogste berg van Spanje is namelijk El Teide op Tenerife (3718 meter). 

In de Sierra Nevada vind je behalve een prachtige natuur ook een grote verscheidenheid aan flora en fauna. 20% van alle diersoorten van Spanje leeft in de Sierra Nevada. Hoewel je er 's winters heel goed kunt skiën, is het ook 's zomers het bezoeken waard. Dit omdat het prachtige uitzichten heeft en mooie routes door de bergen heen. Je waant je zeker niet in zuid-Spanje.Haar gastronomie, ambachtswerk en stedenbouw zijn bepaald door haar historisch roemrijke verleden. Fonteinen, uitkijk plaatsen en Cármenes, de typische woningen uit deze stad omgeven door tuinen, dragen bij aan de creatie van onvergetelijke hoekjes.

Niet tevergeefs, is één van haar oude buurten, el Albaicín, Wereld erfgoed samen met het Alhambra en het Generalife. Gedurende vele eeuwen was Granada een belangrijk cultuurcentrum, zowel tijdens de moslimregering als tijdens de christelijke, tegenwoordig heeft ze een benijdenswaardige culturele en vrije tijds agenda.Bioscoop-, muziek of theatercycli en –festivals worden aangevuld met vaste en rond trekkende tentoon- stellingen die alle kennisgebieden omvatten. Oude renaissance paleizen huisvesten seminars, conferenties en colloquia, terwijl de meest vernieuwende infrastructuren ingesteld zijn op grote evenementen.

Maar wij hadden heel slecht weer wat je ook aan de foto’s kunt zien. Het was er koud tussen 7 en 10 gr (eind maart) met rijkelijk regen,aangezien wij onze tickets via internet besteld hadden bleef ons niet veel over, om het beste van te maken. Wij zijn ook naar 4 dagen vlug verder gegaan naar de kust, hier was het aangenamer.Zoek, vergelijk en boek je ticket


Het kathedraal van Granada

Op Paseo de los Triestes vind je leuke terrasjes en boven prijkt het Alhambra. Vanuit hier loopt je in ongeveer 5 minuten naar het centrum en de kathedraal.

De katholieke koningen zagen de kathedraal als symbool van de expansie van het Christendom, maar Karel de 5de was eigenlijk de echte oprichter van het kathedraal van Granada. De Kathedraal is een voorbeeld van pure Renaissancekunst. De bouw duurde lang en hierdoor is het een melange van Gotische, Renaissance, Barokke stijl, gecombineerd met jet neoclassicisme. Het grootste deel is echter in Renaissancestijl gebouwd.

De prachtige schilderijen in het kathedraal zijn van de Spaanse Michelangelo, Alonso Cano (1601-1667). Het heeft in totaal 180 jaar geduurd voordat de Kathedraal klaar was. De eerste steen werd gelegd op 25 maart 1523 en de kathedraal was voltooid in 1704. Het heeft dus meer dan 180 jaar geduurd om het kathedraal af te bouwen.

Granada is prachtig, zeker als het mooi weer is. Het kathedraal schittert werkelijk in het centrum van Granada.

De wijk Albyzin

Deze wijk staat bekend om de mooie plekjes. De wijk laat zien dat het gebied vroeger echt islamitisch is geweest. Met de Darro rivier die er doorheen stroomt, is het een van de vele plekjes die van Granada tot zo een bijzondere stad maakt. Albyzin is onderverdeeld in het boven en laag Albyzin. Als je van het Plaza Nueva en Santa Anna die bijna in elkaar overgaan wandelt langs de Carrero del Darro naar Paseo de los triestes, loop je door een van de mooiste gedeeltes van deze wijk. Het heeft leuke restaurantjes en voor deze wijk typische islamitische winkeltjes.

De wijk Sacromonte

Sacromonte is een historische wijk in Granada. Het is eigenlijk een zigeunerwijk, de wijk staat namelijk bekend om de vele grotwoningen. De naam komt van de Sacromonte abdij vandaan. Deze werd opgericht in de 17e eeuw op de heuvel van Valparaiso. Sacromonte is een echte volkswijk, welke tegenwoordig ook een bezienswaardigheid is. Dit komt door de zambra. Deze dans is een combinatie van flamenco en een Arabische buikdans. 's avonds wordt er op straat gedanst. 

Ook interessant in Granada