Ontdek Spanje » Alicante » De provincie in Alicante

De provincie Alicante aan de costa Blanca

Een provincie met prachtige stranden maar ook een prachtig binnenland! De provincie Alicante staat vol met contrast; van woestijnachtige gebieden tot en met vochtige zones aan de kust.


De provincie Alicante - De provincie Alicante is de zuidelijkste provincie van de autonome regio Valencia in Spanje en heeft 5900 vierkante meter. De provincie Alicante ligt aan de Middellandse Zee en heeft als hoofdstad de stad Alicante. Alicante heeft 1.825.264 inwoners verdeeld over 141 gemeenten. Daarmee is dit één van de Spaanse provincies met de grootste bevolkingsdichtheid.

In Alicante zijn de schoenindustrie erg belangrijk. Ook wordt er veel textiel gemaakt. Amandelnoga en speelgoedfabrieken zijn ook opgesteld in de provincie Alicante. En natuurlijk zoals in de rest van Spanje is het toerisme erg belangrijk.De naam Alicante heeft te maken met de Moren

Net zoals de rest van Spanje was ook Alicante onderdeel van het Moorse rijk. Dit was een Arabisch volk uit noord-Afrika. Daar komt ook de naam vandaan: Allah-Kanth. Dit betekende Land van God. Uiteindelijk is Spanje veroverd door de christenen en is de naam veranderd in Alicante. Dit gebeurde in de 14e eeuw. Het hoorde vanaf dat moment bij het koninkrijk Valencia.

Natuurparken in provincie Alicante

De provincie is, zoals hierboven beschreven staat, zeer mooi. Daarom heeft het maar liefst 6 natuurparken! Montgó is er een van, hier is veel te beklimmen. Het is letterlijk een brok natuur bij Dénia in de buurt. Houd je meer van vogels, bezoek dan Salinas de Santa Pola. Hier vind je ook flamingo's.

Bekende plaatsen in de provincie Alicante

Natuurlijk de hoofdstad Alicante. Het is een stad met een leuk en gezellig centrum. De boulevard heeft La Rambla en er staat een mooi groot kasteel op de top van een heuvel. Er zijn natuurlijk ook de nodige kerken en kathedralen en uiteraard ook prima stranden in de buurt van Alicante!

Elche of Elx

Elche ligt aan de stad Alicante vast, maar wordt gezien als een aparte stad. De stad wordt ook wel Elx genoemd. De stad staat bekend om de Palmeral, een gebied met meer dan 300.000 palmbomen. Dit is gemaakt door de Moren, zo'n 1.000 jaar geleden.

El Campello

Een andere stad is El Campello, niet te verwarren met het Zwitserse Campello. Het Spaanse El Campello ligt iets ten noorden van de stad Alicante en heeft 25.000 inwoners en heeft een kustlijn van wel 23 kilometer. Men zegt dat de lucht van El Campello de schoonste is van heel Europa! Een mooie bezienswaardigheid is de toren van el Campello. Het heeft een uitzicht over de haven en stamt al uit het jaar 1500.

Villajoyosa

Aan de kust ligt Villajoyosa. Het is de hoofdstad van La Marina Baixa, een streek zo'n 30 kilometer ten noordoosten van Alicante. Het ligt aan de zee en is een echt zeevaartsstad met zo'n 30.000 inwoners.

Altea

Altea ligt ook in de provincie Alicante. Het ligt wat verder van Alicante vandaan dan bijvoorbeeld Elche, Calpe of El Campello. Het dorpje telt 22.000 permanente inwoners en staat bekend als kustenaarsstad. Veel kunstenaars ontmoetten elkaar hier. Het is een dorpje dat met de witte huisjes en mooie stranden een lust is voor het oog!


All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Callosa d’en Sarria

Iets groter is Callosa d’en Sarria. Dit dorp heeft namelijk zo'n 8.000 inwoners. Ook dit dorp ligt in een prachtig natuurpark. Het dorp staat bekend om de watervallen, de uitlopers van de rivier de Algar. Ook staan er nog wat oude stadsmuren van zo'n 750 jaar geleden in Callosa d’en Sarria.

Benidorm

Benidorm kennen we natuurlijk allemaal van de stranden en de hoge woontorens en betonnen hotels. Dit stukje 'betonnen kust' in de provincie Alicante is niet per se het meest authentieke stukje Spanje. Het is eigenlijk het slechte voorbeeld van wat toerisme kan worden. Toch is Benidorm ideaal als je van een strandvakantie houdt. En er is een mooi waterpark te bezoeken. En we kennen de Benidorm bastards natuurlijk allemaal!

Calpe

Calpe telt ruim 27.000 inwoners en de kuststad wordt ook wel Calp genoemd. Het heeft een oud centrum waar sporen van de Moren goed te vinden zijn!


Booking.com

Dénia

Het is een stad met zo'n 40.000 inwoners. In de zomermaanden komt hier een veelvoud aan toeristen bij. Brede stranden typeren het voormalig vissersdorpje en ook Dénia heeft een voormalig kasteel op een heuvel! Mooie zandstranden zijn er natuurlijk ook te vinden; het is immers de costa Blanca!

Alcoy

Dit dorpje ligt in bij de Sierra de Montcabrer in de buurt, een bergketen in de provincie Alicante. Het dorpje ligt op zo'n 500 meter hoogte. Of nouja, dorpje? Alcoy is eigenlijk een heuse universiteitsstad met zo'n 60.000 permanente bewoners! De neanderthalers waren hier overigens als eerste, zo'n 60.000 jaar geleden.

Guadalest

Dit is pas een echt dorp! Met zo'n 200 inwoners willen weinig mensen hier wonen, het ligt namelijk diep in de bergen. Het ligt op rotsen die moeilijk toegankelijk zijn. Maar wat maakt dat het dorp aantrekkelijk om te bezoeken! Prachtige uitzichten en gekke huisjes op rotsen, Guadalest heeft het allemaal!


Voordelige vakanties naar Alicante en de Costa Blanca

- Spanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt -