Ontdek Spanje » Spaanse evenementen » Carnaval in Spanje

Carnaval in Spanje

Carnaval in Spanje -  De carnavalstijd wordt ook in Spanje uitbundig gevierd. Dan Carnaval in Spanje is een vrolijk, stijlvol en humorvol feest wat hoofdzakelijk op straat gevierd wordt. De bekendste en mooiste carnavalsfeesten zijn die van Cádiz, Santa Cruz de Tenerife en Alicante.



Net zoals in Nederland viert Spanje carnaval. Tijdens het bewind van Franco was dat absoluut verboden. De vermommingen zouden immers gebruikt kunnen worden door terroristen en misdadigers. In de jaren zestig stonden de autoriteiten het feest met tegenzin toe maar lang niet alle teksten van de carnavalsliederen mochten gepubliceerd worden.

Snelle links:

Carnaval na Franco

Carnaval in Tenerife

Carnaval in Alicante

De eierdopjes van Águilas

Recept voor cuerva

CARNAVAL IN SPANJE

Carnaval na Franco

Na de val van Franco kent het feest weer een enorme opleving. In de rooms-katholieke streken van het land is carnaval een driedaagse feestviering die vooraf gegaan wordt door een vastentijd. De naam ‘carne (vlees) vale (vaarwel)’ betekent dus vaarwel aan het (vlees) eten. Dit einde wordt uitbundig en massaal gevierd. Het tijdstip van het carnaval verschilt door de plaatselijke gebruiken. Zo kan het bij voorbeeld al na Kerstmis, na Drie Koningen, op 17 januari ( de dag van de Heilige Antonius) of op 2 februari (Lichtmis)gevierd worden. Maar de eigenlijke kern van carnaval ligt in de week vooraf gaand aan Aswoensdag.

Een van de meest karakteristieke elementen van het carnaval is de verkiezing van prins carnaval. Na het feest wordt de beeltenis van deze persoon verbrand. De prins is de tijdelijke gezagsdrager van de plaats. Aan het einde ervan wordt door een plechtige ceremonie de normale orde van gezag weer hersteld.

De eerste carnavalsfeesten in Spanje werden in de achttiende eeuw gehouden. In 1917 kreeg het zijn huidige vorm.



Carnaval in Spanje, Tenerife

In Spanje wordt op ontzettend veel plaatsen carnaval gevierd. Het is niet zoals in Nederland dat het beneden rivieren uitbundiger is dan erboven. Wel staat het carnaval in sommige plaatsen bekend als groots. Een voorbeeld is Santa Cruz de Tenerife op het Canarische eiland Tenerife. Dit wordt gezien als het een na grootste carnaval van de wereld, na Rio de Janeiro! Het centrum is natuurlijk rijkelijk versierd en er staan honderden kramen, eettentjes en er schalt muziek door grote luidsprekers. Mensen dansen onvermoeibaar door op vooral Reggaeton-muziek.

Verbrande Sardien

Op Plaza de España in Santa Cruz, de hoofdstad van Tenerife begint de feeststoet. Er is ook een verkiezingsgala voor de koningin van het carnaval, vergelijkbaar met hoe wij dit in Nederland kennen. Het is een prachtig spektakel dat live wordt uitgezonden in vele landen ter wereld. Prachtige kostuums, honderden verschillende en duizenden gegadigden. Na de stoet wordt er nog iets verbrand als een afscheid voor het fantastische carnaval, een soort sardientje. Maar laat dat -tje maar weg want het is zo groot als een walvis! Een prachtig vuur met na afloop plechtigheden zoals priesters die vaarwel zeggen aan het carnaval. Als de sardien is verbrand, betekent dit het einde van het dolle feesten en het begin van het normale leven.



Carnaval in Alicante

Niet alleen Tenerife staat bekend om het carnaval. Ook in Alicante wordt het uitbundig gevierd. Alicante ligt in de provincie Valencia. Op de eerste donderdag van maart begint dit. De zondag die erop volgt is carnavalszondag en de dinsdag daarna is vette dinsdag. De straten van Alicante staan vol.

Kerkelijke regels

Vroeger was carnaval minder het symbool van feesten, muziek en drank en meer het symbool van het einde van de winter. Men vierde het begin van de lente. De kerk nam deze vieringen serieus en het waren kerkelijke feestdagen. Het ging zelfs zo ver dat men vroeger op vooraf vastgestelde uren met een masker op straat mocht lopen, buiten die uren mocht dit niet! Men mocht op dit soort dagen ook geen wapens bij zich hebben. Dat is vandaag de dag gelukkig nog hetzelfde. Vroeger was er ook nog een verbod om lawaai te maken. Tegenwoordig is dit niet meer zo, de luidsprekers met Spaanse reggaeton-muziek op de pleinen dragen doen hier duidelijk niet aan mee.

De eierdopjes van Águilas

Bij Murcia ligt het dorpje Águilas. Een leuk carnavalsgebruik is het kapotslaan van eierdopjes, dit worden cascarones genoemd. Ze zijn gevuld met confetti en je kunt ze kapot slaan op de hoofden van je vrienden en familie. Er zit een religieuze gedachtengang achter; men dacht dat het magisch was. Tegenwoordig staat het vooral voor iets leuks. Tijdens de nacht van de carnaval worden wel 25.000 eierdopjes kapot geslagen op plaza de España. Het is een waar gevecht!


Vergelijk gratis goedkope vliegtickets


De cuerva van het carnaval; recept

Een bekende drank die gedronken wordt tijdens carnaval is cuerva. Het staat bekend als de drank van de goden. Sommige mensen voelen zich daadwerkelijk goden want ze drinken tijdens carnaval heel veel cuerva. Het recept voor 100 liter cuerva:

  • 2,5 liter whiskey
  • 2,5 liter jenever
  • 2,5 liter wodka
  • 2,5 liter rode Martini
  • 2,5 liter witte Martini
  • 25 flessen witte wijn, dus zo'n 15 liter
  • 25 flessen rode wijn, dus zo'n 15 liter
  • 5 liter sinaasappelsap
  • 5 liter citroensap
  • 10 liter cola
  • 30 liter sprankelend water
  • 1 kaneelstokje
  • 5 kilo suiker
  • Veel fruit

De mooiste ontdekkingen van Spanje:

Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Iedere plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’