Ontdek Spanje » AndalusiëProvincie Málaga › Reisimpressies van Frigiliana


Reisimpressies van het pittoreske dorpje Frigiliana

Spanje › Andalusië › Provincie Málaga › Frigiliana - Reisimpressies van het pittoreske dorpje Frigiliana met Informatie en bezienswaardigheden. Het pittoreske dorpje Frigiliana ligt in de streek Axarquía en teld ongeveer 2900 inwoners. Frigiliana is een idyllisch- en typisch Andalusisch dorpje gelegen ten noorden van Nerja .Het tegen een berghelling gebouwde Frigiliana heeft haar historische karakter en charme in de tijd behouden en een wandeling door de bochtige, schilderachtige steegjes is zeker een aanrader. Eigenlijk is het hele dorp op zich een monument. Het is één van de best bewaard gebleven Moorse plaatsje van heel Andalusië. Het ligt op een heuvel veel klimwerk dus, in Frigiliana zijn tal van leuke terrasjes met een prachtig uitzicht te vinden. Het kleine oude centrum met z’n schilderachtige straatjes is prachtig gerenoveerd. Ondanks dat het dorpje best veel toeristen trekt, lijkt de tijd hier hebben stilgestaan.

Tegenwoordig wordt Frigiliana bewoond door veel buitenlanders, maar rond het plein van de 'San Antonio' kerk zijn vooral 's avonds nog veel oorspronkelijke bewoners aan te treffen. Verder heb je de zg. 'Casa de los Manrique'. In dit zestiende eeuwse huis woonde ooit de familie Garcí Fernández Manrique, oorspronkelijk telgen van een militair die Isabel van Castilië bijstond in de herovering van Granada in 1492 en daarvoor met eigendommen beloond werd. Vanaf 1630 waren ze de graven van Frigiliana.

Het oude centrum met de mooie nauwe straatjes en fraaie gebouwen heeft al vele premies verdiend. Het dorp maakt dan ook deel uit van de   'Zon en Wijn route'. Parkeren kan onder aan het dorp. Frigiliana heeft ook een nieuwbouwdeel (bij de splitsing onder aan het dorp naar rechts) maar dit is  in exact dezelfde stijl gebouwd. 

Het oude deel ligt iets verder de berg op. Eind jaren negentig is het dorpje enkele malen tot het mooiste dorpje van Spanje uitgeroepen. Elke zomer wordt er een prachtig bloemenfeest georganiseerd. 

Op het dorpsplein kun je goed eten, maar echt leuke restaurantjes zijn hoger in het dorp te vinden. Deze bieden een prachtig uitzicht over het dorp. Maar ook de kust en het stadje Nerja op de achtergrond.    

Geschiedenis

De oorsprong van Frigiliana gaat terug naar 1700 v.Chr. Verder heeft het zowel een Romeinse als Moorse geschiedenis. Na de 'reconquista' (de herovering van Spanje door de Christen) is de oorspronkelijke Moorse bevolking er bekeerd tot het Christendom. Ze werden 'moriscos' genoemd. Ondanks hun bekering werden ze gediscrimineerd, tot dat punt dat het tot een opstand zou komen. Hernando El Darra, bewoner van Frigiliana, was één van de hoofdmannen van de zg. 'Rebelión de los Moriscos'.

De plaatselijke troepen van Arévalo de Zuazo probeerden op 28 mei 1569 zonder veel succes Frigiliana, waar de rebellen zich op een hoge rots hadden verschanst, te bezetten. Dat lukte pas dagen met behulp van een leger van 5.000 man, dat daarvoor door Filips II uit Italië moest worden overgebracht.

Vele 'moriscos', naar men zegt 2.000, vluchtten naar de Alpujarras of verborgen zich in de omringende bergen, om van daaruit door te gaan met een strijd, die steeds minder kansen had. Velen werden op den duur bandieten en 'bandoleros'. Anderen werden in het dorp omgebracht. Deze slag, 'la Batalla del Penón' genoemd, betekende het einde van de 'moriscos' in Andalusië.

Markt van Frigiliana

Donderdagmorgen tot 14.00 uur

Taxi Frigiliana tel. 952 533 331

 

Feesten Frigiliana

Beroemde feesten in Frigiliana zijn o.a. San Sebastian in januari en in augustus het Festival de tres culturas (christenen, moren en joden).

 

Bron: spanje-reizen

 

Hier onder nog een leuke foto-impressie:Spanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt