Ontdek Spanje » AndalusiëProvincie Málaga › Reisimpressies van Cómpeta


Reisimpressies van Cómpeta

Het dorpje Cómpeta - Het pittoreske dorpje Cómpeta ligt in het prachtig heuvelland Axarquia noord-oostlijk van de stad Málaga in Andalusie en is vooral bekend om zijn wijn en de prachtige natuur.

Ontdek en beleef Cómpeta met Informatie en zijn bezienswaardigheden.  Cómpeta ligt op een hoogte van 638 m en 53 km ten noord-oostlijk van Málaga. Het is een mooi rustig wit dorp. Door Compéta stromen diverse riviertjes o.a. de Rio Verde. De hoogste berg is de La Maroma met een hoogte van 2066 meter.Het dorp ligt aan de voet van de fraaie berggebieden van Tejeda en Almijara. De amandelen en honing zijn belangrijke typisch lokale producten. Het landschap wordt gekenmerkt door de vele wijngaarden, waar de zoete Málaga-wijn geproduceerd wordt, en fruitbomen. Het dorp is fraai met nauwe, slingerende straatjes en een mooie dorpskerk. Dit charmante dorpje ligt evenals Frigiliana aan de Ruta del Sol y Vino.

Ook Cómpeta is al knap bejaard want het stamt al van voor de 15e eeuw, hier zijn de Moorse invloeden nog duidelijk zichtbaar. Op het belangrijkste plein, de Plaza Almajira, staat de oudste kerk van het dorp: "La Asunción". De kerk werd in 16e eeuw gebouwd in de Baroque-Mudejar steil. 

AXARQIA

Het kunstenaars dorpje ligt in het binnenland van de bergachtige streek Axarquia noordoostelijk van de stad Málaga en grenst aan een natuurpark dat meer als 42.000 hectare groot is. Het is daarom ook een aanrader voor outdoor- en natuurliefhebbers, je vind hier 9 officiële wandelroutes waaronder de Oude Zijderoute, die naar Granada loopt.

Fiëstas

In de zomer om precies te zijn 15 augustus is hier een groot wijnfeest " Noche del Vino"  ‘Nacht van de Wijn’. Dan wordt hier op traditionele wijze op Plaza de la Vendimia druiven gestampt. Maar ook de wijn vloeit dan rijkelijk, daarbij kun je ook de lokale hapjes die worden geserveerd proeven. Op diversen podia's treden Flamenco dansers op. Vele kunstenaars stellen hun ateliers wat vaak hun eigen woningen is open. 

Er worden posters beschikbaar gesteld, die door plaatselijke kunstenaars worden gemaakt.

Feria de Cómpeta vindt eind juli plaats: drie dagen lang is er dan muziek en dans met kermis attracties en s' avonds een prachtig vuurwerk. Maar ook de Feria del Barrio: op de zondag 22 januari is er feest ter ere van San Sebastián, de patroonheilige van het dorp.

 

Tijdens de week voor Pasen, de bekende Semana Santa vinden er processies plaats. Beelden uit de kerk worden door de smalle straatjes van het dorp gedragen onder begeleiding van gezang en kaarslicht. Op Goede Vrijdag wordt de kruisweg nagespeeld: heel indrukwekkend!

Markt van Competais is op zaterdagmorgen

Taxi Competa tel. 952 516 199

 

Hier nog een kleine fotoimpressieSpanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt