Ontdek Spanje » Reisimpressies van de stad Antequera


Reisimpressies van de stad Antequera

Ontdek en beleef de stad Antequera - Ontdek Antequera en zijn bezienswaardigheden, vakantietips, reisinformatie, weer, klimaat, openbaar vervoer, monumenten, gebouwen, leuke informatieve informatie en nog veel meer voor een heerlijke stedentrip naar AntequeraDe stad Antequera

Als wij s' morgens van uit Torre del Mar op weg gaan naar Antequera  een stadje in Andalusië aan de voet van de bergketen El Torcal en El Arco Calizo Chimenea rijden. Maar wij hebben weer eens geen mooi weer, het is bewolkt en ziet er uit of het elk moment kan gaan regenen. Het is alles bij elkaar zo'n 80 km rijden door de bergen. Maar na een goed uur rijden zijn wij er, nog een parkeerplaats zoeken. Daar voor komen wij in het centrum terecht, en moeten door de enge straatjes naar een parkeer garage. Als dat alles gelukt is gaan wij eerst op weg  naar het toeristenbureau, maar die is maandags gesloten.

 

Antequera heeft een rijk verleden, van Romeinse badhuizen tot de ruïnes van een oud Moors kasteel, van Dolmen uit het Bronzen tijdperk tot de vele kerken uit de Christelijke periode. Antequera draagt de bijnaam ‘Hart van Andalusië’ omdat het centraal gelegen is tussen Malaga, Córdoba, Gránada en Sevilla.

De eeuwen oude stad bevindt zich op het kruispunt van wegen in het geografische centrum van Andalusie. De stad ligt 47 km ten noorden van de stad Málaga, aan de voet van de bergketen El Torcal en El Arco Calizo Chimenea, 575 m boven zeeniveau. De stad kijkt uit over een vruchtbare vallei, aan de zuidzijde grenzend aan de Sierra de los Torcales en aan de noordzijde aan de rivier de Guadalhorce. De ligging van de stad is indrukwekkend: met vele overblijfselen van oude stadsmuren en een Moors kasteel dat op een overhangende rots boven de stad uittorent. De gemeente Antequera heeft een oppervlakte van 817 km², waarmee het niet alleen de grootste gemeente in de provincie Málaga is maar tevens een van de grootste in heel Spanje. Antequera heeft een treinstation op de lijn tussen Sevilla (Station Sevilla-Santa Justa) en Almería.


De stad Antequera zelf heeft ongeveer 30.000 inwoners; de rest van de inwoners is verdeeld over de dorpen Bobadilla Pueblo, Bobadilla Estación, Cartaojal, Los Llanos de Antequera, Cañadas de Pareja, Villanueva de Cauche, La Joya, Los Nogales, Puerto del Barco en la Higuera.

 

Na ja, dan kijken wij maar , zo lopen wij door de smalle straatjes de bordjes volgend naar boven. En komen uiteindelijk uit bij de Arabische citadel, de Colegiata Real Colegiata de Santa María la Mayor uit de vroege 16e eeuw, een nationaal monument waar je over de gehele stad heen kijkt. En zoals je ziet zijn ze nog steeds met opgravingen bezig, wat ook nog wel een paar jaartjes verder zal gaan.

Hier zijn ook veel overblijfselen van de oude stadsmuren en een Moors kasteel, dat op een overhangende rots hoog boven de stad uittorent. De ligging van de stad is indrukwekkend.

In de benedenstad komt de invloed van de barok tot uiting in meesterwerken zoals de Colegiata de San Sabastian (16de tot 18de eeuw), waarnu het waardevolle Romeinse brons van de Efebo de Antequera wordt tentoongesteld.


Vergelijk gratis goedkope vliegtickets


Als wij naar beneden lopen staan wij opeens voor oud hospitaal en als wij uit nieuwsgierigheid naar binnen lopen staan wij in een prachtig kerkje. Al hoewel het reeds sluiting tijd is mogen wij van de concierge toch alles bekijken en geeft ons daar bij uitleg

Daarna verteld hij ons hoe wij het beste kunnen lopen om bij de triompf boog te komen.
De arena, daterend van 1848,  is vanaf 1984 herbouwd in een stijl die de diverse architectonische invloeden van de stad weerspiegeld en wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste arena's in Spanje. In Antequera is tevens een triomfboog te vinden die in 1595 werd opgericht ter erevan Philips II.

In de omgeving van Antequera liggen de zoutwater lagune Fuente de Piedra. Broedplaatsen van de flamingo één van de weinige in Europa. Aan de overkant van de rivier de Guadalhorce ligt de "Rots der geliefden" (la Peña de los Enamorados), genoemd naar de legende van een Christen en zijn Moorse geliefde die samen van deze rots sprongen om de achtervolging van de Moren te ontkomen.

 

In het oosten aan de rand van de stad ligt een van de grootste grafheuvels van Spanje, welke dateren uit de Bronstijd. Hier kun je de graven van Menga, Viera en El Romenal bezoeken. Ze zijn 4500 jaren oud en behoren daarmee tot de belangrijkste oude graven van Europa.Niet ver van Anteqera bevindt zich het bijzondere rotslandschap El Torcal. Dit rotslandschap wordt op ongeveer 150 miljoen jaar oud geschat, hier zijn ook diversen wandelpaden. Torcal de Antequra, is een speelse doolhof van de door wind en regen bewerkte stenen die sterk tot de verbeelding spreken.

Niet ver van Antequera bevindt zich het Lobo Park Antequera, dit park dat verscholen ligt in een prachtig ongerept natuurgebied in de buurt van Antequera, leven verschillende wolvensoorten in een semi - natuurlijke omgeving. Een bezoek aan het wolvenpark in Málaga is leuk en leerzaam voor jong en oud! Niet alleen voor dierenliefhebbers, maar ook voor families met kinderen.

 

Dinsdag en zondag ochtend is er markt in Antequera

Feria Antequera: eind meiSpanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt