Ontdek Spanje » Spaanse steden » Reisimpressies van de stad Nerja


Reisimpressies van de stad Nerja

Ontdek en beleef de stad Nerja - Nerja is een typisch Spaans stadje en ligt ten oosten van de Costa del Sol in de provincie Málaga. Ontdek Nerja met de leukste tips en de mooiste bezienswaardigheden! De stad Nerja heeft mooie stranden en Nerja heeft twee heel bekende bezienswaardigheden de "Balkon van Europa " en de "grotten van Nerja".Het stadje Nerja

Nerja is een gemeente in de Spaanse provincie Málaga in de regio Andalusië en ligt aan de kust van de Middellandse Zee, ruim 50 kilometer ten oosten van Málaga en vormt de oostelijke uitloper van de Costa del Sol. Nerja ligt aan de kust van de Middellandse Zee, in Nerja is zo'n 16 kilometer strand te vinden. Watersport en toerisme zijn dan ook belangrijke bronnen van inkomsten. Daarnaast is Nerja bekend vanwege het Balcón de Europa, een promenade in het centrum bovenop een klif die de zee in steekt. Ten oosten van de stad liggen een reeks kleine beschutte stranden en inhammen, van elkaar gescheiden door kliffen en andere rotspartijen.

 

Even buiten Nerja liggen druipsteengrotten (Cueva de Nerja) waar vele archeologische vondsten zijn gedaan en waar muurschilderingen van zo'n 20.000 jaar oud zijn gevonden.

Nerja is een oud vissersplaatsje, loop eens langs het strand en eet bij een van de vissers zo'n heerlijk gegrild sardientje..een glaasje roodwijn er bij heerlijk!

Midden in het oude centrum van Nerja ligt ‘Balcon de Europa’, een met bomen omsloten plein, waar een klif 23 meter boven de zee ligt hier kun je genieten van een prachtig uitzicht over de Middellandse zee. Balcon de Europ heeft haar naam te danken aan Koning Alfonso XII.

Die bij zijn bezoek aan de stad na de verwoestende aardbeving van 1884, was hij zo onder de indruk dat hij het officieel ‘Balcon de Europa’ benoemde. Hier staat ook een levensgroot standbeeld van de Koning Alfonso XII.

 

Het Balkon van Europa is gebouwd op een voormalig fort en het enigste wat daarvan nog overgebleven is zijn twee roestige kanonnen.

Tegenwoordig heerst hier op Balcon de Europa een leuke en ontspannensfeer!
Omgeven met bars, restaurants, cafés en ijssalons. Zeker in de zomer valt hier veel te beleven van concerten tot straatkunstenaars die proberen een paar euro's te verdienen

Historisch Centrum Van Nerja

Hier niet ver vandaan bevindt zich ook het prachtige historische gedeelte van Nerja, waar je heerlijk door de nauwe straatjes van de gerestaureerde en goed onderhouden gebouwen en straten kunt genieten.

Kerk Iglesia El Salvador
Aan het eind van Balcon de Europa bevindt zich de kerk El Salvador. De barok-neoklassieke stijl werd voltooid in 1697, de klokkentoren werd toegevoegd in 1724 en verder uitgebouwd aan het eind van de 18e eeuw. In 1997 vond de laatste restauratie plaats.

Het locale treintje van Nerja ook wel Wally Trolley genoemd
Rijd van het centrum naar de grotten van Nerja waarbij ook wordt gestopt bij het pittoreske dorp Maro, in Spanje vooral bekend uit de televisieserie Verano Azul waarbij langs de beroemde boot van Chanquete wordt gereden.

Las Cueva de Nerja

Even buiten Nerja liggen druipsteengrotten "Las Cueva de Nerja" waar vele vele archeologische vondsten zijn gedaan en waar muurschilderingen van zo'n 20.000 jaar oud. Deze druipsteen grotten werden door toeval door spelende kinderen ontdekt in 1959.

De geschiedenis van Nerja

De eerste keer werd de naam Nerja genoemd rond het jaar 917 en wel door de wetenschapper Almacarri de Tremecen en de arabische Poet en Geographen Ibn Sadí met de naam Nerja, naricha, Narixa en Narija wat zoveel betekend als  ''rijke water quelle". De Moren bouwden een kleine vesting hier aan de kust, nadat de Hertog van Nájera de stad Vélez-Málaga in jaar 1487 veroverde, werdt Nerja weerstandloos door de Christene in genomen. In 1509 werdt de bouw van de vesting van de stad Nerja gereed, dit zou helpen om zich tegen de Barbaren te verdedigen. In 16 jaarhondert zijn vele arabische inwoners weggetrokken of verjaagd dit gebeurde vooral door de nieuwe inwoners uit Vizcaya, Galizien, Valencia, Sevilla en andere delen van Andalusiens, maar ook door de Morisken-opstand in 1568.

In 1812 werdt de stad vernietigd door de Engelse vloot, de stad was toen bezet door Napoleon.

1875 werden alle wijnvelder verwoest door de reebluis, wat een economische nood situatie tot gevolg had.

Op 25 december 1884 werden grote delen van Axarquía (oostelijk deel van de provincie Málaga ) en delen van de provincie Granada door een aardbeving verwoest, wat 900 doden tot gevolg had. In Nerja werden vele huizen verwoest, op grond hiervan bezocht Alfonso XII op 20 januari 1885 dit stadje, en hield een rede op het  Balcon de Europa, deze promonade bestond toen al.

Vandaag de dag leeft Nerja hoofdzakelijk van de toeristen.Hier nog een kleine foto impressie