De wijk - Het Oude Kwartier in Alicante

Alicante - Het Oude Kwartier

De ziel van Alicante bevindt zich in het Oude Kwartier, evenals de meeste toeristische en culturele bezienswaardigheden en het bruisende nachtleven.Deze vooraanstaande wijk ligt rond de hellingen van de berg Benacantil. Bovenop de berg ligt het beroemde Kasteel van Santa Bárbara. De wijk wordt in het noorden en oosten begrenst door de berg, de populaire Rambla de Méndez Núñez ligt ten westen, en de straten rondom het Ayuntamiento (het stadhuis) liggen ten zuiden.

Het Oude Kwartier

El Barrio, zoals de locals het Oude Kwartier noemen, stamt uit de tijd van de Moren. Deze wijk stond vele jaren te boek als het ‘slechte deel van de stad’ vanwege de oude vervallen gebouwen en de verwaarloosde staat van de buurt. Een overheidsinitiatief, dat enkele decennia geleden startte, heeft de oude wijk van een totale ondergang gered. Het doolhof aan straten in El Barrio kwam weer tot leven, en de felgekleurde façades van de huizen werden opgeknapt. De wijk en de grote open pleinen, zoals het populaire Plaza del Carmen, zijn een geliefd ontmoetingspunt voor Alicantino’s geworden. De terrasjes zitten hier altijd vol met mensen.In het hoger gelegen gedeelte van het Oude Kwartier kun je El Barrio de Santa Cruz bezoeken, een rustig en lieflijk buurtje met kleine witte huizen en kleurrijke bloempotten waar je het gevoel hebt midden in Sevilla te staan. Op het hoogste punt in deze buurt ligt het Ermita de Santa Cruz (de Hermitage van Santa Cruz), en iets naar beneden ligt het Ermita de San Roque (Hermitage van San Roque).

 

Als je van beeldende kunst houdt, dan moet je het Museo de Bellas Artes Gravina(MUBAG) bezoeken, of naar het Museo de Arte Contemporáneo (MACA) gaan dat in het Casa de la Asegurada gevestigd is. Dit gebouw, dat uit 1685 stamt, is het oudste gebouw van de stad. Het Museo de Aguas y los Pozos de Gariigós (het Watermuseum en Garrigós Bronnen van Alicante) is ook zeker een bezoek waard. Wil je een echt bijzonder museum bezoeken, ga dan naar het Museo de Belenes de Alicante (het Kerststalmuseum van Alicante).

 

Als je door dit historische deel van de stad wandelt, moet je ook zeker even bij het Ayuntamiento stoppen – een 18e-eeuws barok paleis waar nu het stadhuis in gevestigd is – evenals het Plaza de Santa Faz (het Santa Faz-plein), de 17e-eeuwse Concratedral de San Nicolás (Kathedraal van Sint-Nikolaas), en de Basilica de Santa María (de Basiliek van de Heilige Maria) – het oudste religieuze bouwwerk in de stad dat uit de 14e eeuw stamt.


Ga naar de top van Santa Cruz, de uitzichten zijn adembenemend mooi!

De mooiste ontdekkingen van Spanje:

Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Ieder plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’!

Misschien ook interessant:

Bron: Tix.nl     Author: Francisca Maciá