Home » evenementen » Fallas - feest


Fallas - feest

Las Fallas Valencia - Het mooiste, grootste en bekendste feest dat Valencia rijk is. Las Fallas is een traditioneel feest ter ere van Sint Jozef dat ieder jaar in de stad Valencia (Spanje) wordt gehouden. Las Fallas (Catalaans: Les Falles) is in Spanje een nationaal bekend festival, dat 19 dagen duurt. Traditioneel wordt het feest afgesloten in de nacht van 19 maart ter ere van Sint-Jozefsdag en trekt honderdduizenden mensen uit heel Spanje. Elke buurt van de stad heeft haar eigen ‘festivalorganisatie’, de zogenaamde “Casal Faller”. De verschillende "Casal Fallers” zamelen het gehele jaar door geld in, door het houden van feesten en verschillende soorten paella-diners, ook al is diner in dit geval een erg groot woord. Met het geld maakt elke “Casal Faller” uiteindelijk een ‘falla’, die bestaat uit een enorme pop van piepschuim (de kleintjes van papier maché) op een enorm stuk karton of hout volgehangen met vuurwerk. Al deze ‘fallas’ vormen eerst een grote parade en worden daarna massaal afgebrand door het afsteken van het vuurwerk, wat een spektakel en enorm veel lawaai oplevert. Het feest mag dan heel traditioneel zijn, in 2005 waren onder meer George W. Bush en Shrek twee van de fallas. Vanaf 1 maart tot en met 19 maart wordt elke dag om 14.00u bij plein waar het stadhuis staat de zogenaamde mascleta's aangestoken. Dit is voornamelijk knalvuurwerk. Op meerdere avonden worden vuurwerkshows gegeven, die als de grootste ter wereld gerekend kunnen worden. Vooral de 'Nit del Foc' (de nacht van het vuur), het klapstuk van alle vuurwerkshows, trekt ieder jaar weer honderdduizenden toeristen naar Valencia.

 

Las Fallas (Spaans: [faʎas]) of Falles (Valenciaans:. [faʎes]) is een traditioneel feest ter ere van Sint-Jozef dat ieder jaar in de stad Valencia (Spanje) wordt gehouden. De term Fallas verwijst naar zowel het feest als ook naar de beelden (van hout en piepschuim) die speciaal voor het feest worden gemaakt. Las Fallas begint officieel de laatste zondag van februari met een openingsfeest ‘La Crida’ bij de karakteristieke Torres de Serrano en eindigt op 19 maart met ‘La Crema’, het verbranden van de voor het feest vervaardigde beelden. Elke wijk van de stad heeft een fallas-vereniging, Casal Faller (of een comissió fallera), die het hele jaar fondsen werft om het feest en de productie van de beelden te kunnen bekostigen.


Veilig, vertrouwd en 100% zorgeloos een auto huren doe je bij Sunnycars

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Fallas en ninots
Elke falla bestaat uit een aantal ‘ninots’ (poppen). De fallas worden op 15 maart door de leden van de fallas-verenigingen opgebouwd. Er zijn twee verschillende types fallas. De ‘Fallas Infantiles’ en de ‘Fallas’. Eerstgenoemde kinder-fallas zijn kleinere beelden, met hoogtes tot circa 1,8 meter. De gewone fallas zijn juist enorm, sommige zelfs tot 30 meter hoog. In 2015 werden in totaal 385 fallas opgezet ter waarde van 6,8 miljoen euro.

Gebeurtenissen tijdens Las Fallas

La Mascletà: Vanaf 1 maart tot en met 19 maart wordt elke dag om 14.00u bij het stadhuis (Plaza Ayuntamiento) de zogenaamde mascleta's aangestoken. Dit is heftig knalvuurwerk dat in verschillende ritmes ontploft.

17 en 18 maart L'Ofrena de flors - bloemenoffers aan de Virgen de los Desamparados (de heilige maagd van de hulpbehoevenden). Meer dan 100.000 leden van de verschillende fallas-verenigingen lopen in traditionele klederdracht in een parade door de straten van Valencia. De meisjes en dames dragen elk een bosje rode, roze of witte anjers. De bloemen worden op het Plaza de la Virgen (Plein van de Maagd) aangeboden aan de Virgen de los Desamparados. Op het plein staat een gigantisch houten raamwerk opgesteld met daarop het hoofd van Maria. De bosjes bloemen worden overhandigd aan een groep vrouwen en mannen die de bloemen vervolgens aan het raamwerk bevestigen. Binnen 2 dagen verandert het kale houten lijf van Maria in een prachtige bloemenmantel. 18 maart Nit del Foc - de nacht van het vuur. Vanaf 15 tot en met 18 maart worden vuurwerkshows gegeven, die iedere nacht een beetje spectaculairder worden. Op 18 maart tijdens de 'Nit del Foc' vindt de grootste vuurwerkshow plaats. 19 maart Cabalgata del fuego, een vuuroptocht van Calle Colón tot Porta de la Ma. 19 maart Cremá, verbranding van de fallas.

De meisjes en dames dragen elk een bosje rode, roze of witte anjers. De bloemen worden op het Plaza de la Virgen (Plein van de Maagd) aangeboden aan de Virgen de los Desamparados. Op het plein staat een gigantisch houten raamwerk opgesteld met daarop het hoofd van Maria. De bosjes bloemen worden overhandigd aan een groep vrouwen en mannen die de bloemen vervolgens aan het raamwerk bevestigen. Binnen 2 dagen verandert het kale houten lijf van Maria in een prachtige bloemenmantel. 18 maart Nit del Foc - de nacht van het vuur. Vanaf 15 tot en met 18 maart worden vuurwerkshows gegeven, die iedere nacht een beetje spectaculairder worden. Op 18 maart tijdens de 'Nit del Foc' vindt de grootste vuurwerkshow plaats. 19 maart Cabalgata del fuego, een vuuroptocht van Calle Colón tot Porta de la Ma. 19 maart Cremá, verbranding van de fallas.

La Fallera Mayor

De Fallera Mayor (de koningin van de Fallas) wordt door elke falla-vereniging voor een jaar gekozen. Zij is de belangrijkste vertegenwoordigster van de vereniging. Onder alle falleras mayores wordt door een jury de Fallera Mayor de Valencia gekozen. Zij is de ambassadrice van het fallas-feest voor de hele stad Valencia, een uiterst prestigieuze en eervolle functie. La Fallera Mayor is bij alle officiële activiteiten tijdens Las Fallas aanwezig. Evenzo wordt er ook een Fallera Mayor Infantil de Valencia gekozen - de Kinderkoningin.


Een zonvakantie in Spanje is meer dan alleen heerlijke tapas, flamenco dans en fruitige sangria: Zoveel goede zorgen, dat verwacht je niet voor zo'n prijs. .... Lees meer »

 Spanje heeft eigenlijk geen introductie meer nodig. In dit zon overgoten vakantieland vind je alles waar je zo naar hebt uitgekeken. Ontdek de verborgen plekjes.... Lees meer »

Een goedkope vakantie Costa del Sol boekt u eenvoudig en snel op Arke.nl. Bekijk ons uitgebreide aanbod voordelige alle vakanties Costa del Sol online .... Lees meer »

De zon als vriend!

Vertrek voor een zonvakantie Spanje en beleef hier net als Messi en Ronaldo uw hoogtijdagen! Geniet met volle teugen van de zon, het strand en de relaxte sfeer. Bezoek één  .... Lees meer »

Vakantie aan de zonovergoten kust

Proef het goede leven onder de Spaanse zon! Uitgestrekte stranden, tapas, sangria, golfbanen; de Costa del Sol heeft het allemaal. Geef u over aan het Spaanse levens .... Lees meer »

Vergelijk gratis goedkope vliegtickets


Spanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt