Ontdek Spanje » Granada » Provincie Granada

De provincie Granada

Beleef de provincie Granada. Ontdek het klimaat, het openbaar vervoer en natuurlijk de bezienswaardigheden, in zowel de stad Granada als daarbuiten! Alles voor een heerlijke vakantie naar de provincie Granada.

Snelle links (zo hoef je niet te scrollen)

Wat kun je zien en doen in Granada

Geschiedenis van Granada

Sierra Nevada

Las Alpujarras

Costa Tropical

GuadixWat kun je zien in Granada

Granada is een provincie in het zuidoosten van Spanje, onderdeel van de regio Andalusië. De hoofdstad van deze provincie is de stad Granada. Deze stad is fantastisch om te bezoeken, want vroeger was het de hoofdstad van het Rijk van Granada. Daarvoor was het de hoofdstad van Al-Andalus, een Moors rijk. 

Er zijn weinig provincies die zo divers zijn. De provincie bezit namelijk een deel van de costa Tropical met kuststeden als Motril en Almuñécar. In het binnenland is de Sierra Nevada; de grootste bergpieken van Spanje vind je hier. Je kunt hier ook skiën! De enige Spaanse bergtop die hoger is dan die in de Sierra Nevada, is El Teide op het Canarische Eiland Tenerife.

Er staan prachtige monumenten in deze provincie zoals in Granada het Alhambra kasteel en het Arabische badhuis.

Een beknopte geschiedenis

Vroeger was Granada de hoofdstad van Al-Andalus, een Moors Rijk. De Moren vonden Granada dus een belangrijke stad. Dat was niet direct zo. Toen Granada in het jaar 713 werd veroverd op de Visgoten, kreeg het de naam Elvira. Een kleine 30 jaar later ontstonden hier opstanden die hardhandig werden onderdrukt door het Moorse leger. Elvira was helemaal niet zo belangrijk, en lag niet op de plaats van het huidige Granda. Een Joodse gemeenschap stichtte een dorpje met de naar Gárnata. Dit was echter een gehucht vergeleken met het grotere dorp Elvira. De Berberse vorst Zawi Ibn Ziri veranderde dat allemaal. In de 11e eeuw vestigde hij zich in Elvira. Maar ook hij zag in dat Elvira slecht te verdedigen was. Het dorpje Gárnata daarentegen... 

Hij verhuisde zijn residentie naar de Joodse wijk. Dit gehucht werd ineens een belangrijke plaats. De wijk Albaicín werd gebouwd, met nog een aantal andere monumenten. In 1066 vond een grote moordpartij plaats op duizenden joden. De Joodse wijk werd grotendeels weggevaagd. Dit was niet de enige oorlog om Granada, er zouden nog vele onrustige jaren volgen. In 1232 kwam er relatieve rust, toen Alhamar van de Nasriden-dynastie regeerde. 

In het jaar waarin Columbus Amerika ontdekte, 1492, viel ook het Moorse Rijk. Granada was de laatste stad die viel, toch was dit zonder al te veel bloedvergieten. Ondertussen waren er belangrijke gebouwen gebouwd zoals het Alhambra, het Arabische badhuis en nog veel meer. De mensen moesten Spaans spreken, moskeeën werden kerken en kathedralen. Bekeerde je je niet dan moest je of weg, of je werd vermoord. Het zorgde er wel voor dat Granada in de 15e en 16e eeuw een van de rijkste steden van Europa was. De oprichting van de universiteit van Granada in 1531 zorgde voor nog meer prestige. In de 17e eeuw werd het Alhambra uitgebouwd. 

De Sierra Nevada

De Sierra Nevada is een gebergte in de provincie Granada, onderdeel van de Betische cordillera waartoe ook het rifgebergte in Marokko behoort. Je vindt hier veel hoge bergtoppen; maar liefst 16 bergen komen boven de 3000 meter uit! De Mont Blanc van Spanje heet de Mulhacén (3482 meter). Overigens is dat wel andere koek dan de Mont Blanc in Frankrijk, die is namelijk nog hoger dan 4800 meter. 'Sierra Nevada' betekent in het Spaans letterlijk: besneeuwde bergketen. In de winter kun je er zelfs prima wintersporten, bij het dorpje Pradollano ligt een skigebied met meer dan 100 kilometer aan piste.

Las Alpujarras

Las Alpujarras is een berg gebied aan de zuidkant van de Sierra Nevada. Vruchtbare dalen worden hier afgewisseld met bergen die erg indrukwekkend zijn. Het terrein kan ruig zijn maar ook erg mooi. De valleien gaan van de Sierra Nevada (zie hierboven) welke zich ten noorden bevinden, tot de Sierras Almijara en Gádor in het zuiden. 

De belangrijkste dorpen / steden van de Alpujarra zijn Capileira, Bubión en Pampaneira. Ze liggen bij de Poqueira kloof. Ook Lanjarón is vrij bekend door het mineraalwater dat hier vandaan komt. Verder hoort ook Treveléz bij de Alpujarras. Het is met haar 1746 meter de hoogste gemeente van Spanje en staat bekend om de jamón die hier vandaan komt.

Costa Tropical

De Costa Tropical is vertaalt: de tropische kust. Dit is zo omdat er een grote hoeveelheid aan tropische vruchten worden gekweekt. Denk aan avocado of mango, maar ook bananen en papaja. Het klimaat is natuurlijk ideaal in dit gebied. De kust loopt van iets ten oosten van Nerja (costa del Sol) tot en met La Rábita. Daar gaat het over in de costa Almería. Je kunt een prima vakantie hebben aan de costa Tropical. 320 zondagen per jaar en een gemiddelde temperatuur van 20 graden Celsius. De kust wordt nog niet zo massaal bezocht door toeristen. Almuñecar, Salobreña en la Herradura zijn dorpen die nog vrij authentiek zijn. Je ziet er nog geen hoogbouw.Guadix

Guadix is een mooi stadje met een rijk verleden. Er bevinden zich hier namelijk heel veel grotwoningen. Deze zijn ontstaan na de reconquista, toen de katholieken het land overnamen van de Moren en hun uit het gebied verdreven. Er staat in Guadix ook een mooie kathedraal. Je ziet hier veel bouwstijlen ineen. Iets verder staat een indrukwekkend kasteel met de naam Calohorra. Deze ligt aan de voet van de Sierra Nevada.


Vergelijk gratis goedkope vliegtickets