Ontdek Spanje » Granada » Het Paleis van Karel V in Granada


Het Paleis van Karel V in Granada

Paleis van Karel V - Boven op de heuvel Assabica ligt het Paleis van Karel V in het Spaans: Palacio de Carlos V,  het paleis ligt binnen de Nasrid-fortificatie van het Alhambra in de Spaanse stad Granada.Keizer Karel V trouwde met Isabella van Portugal in 1526 in de Magisch stad Sevilla. Karel V en Isabella van Portugal  verbleven tijdens hun wittebroodsweken in de Nasrid-paleizen van het Alhambra in Granada. De keizer besloot om hier te gaan wonen en te vestigen en vroeg de architect Pedro Machuca een leerling van Michelangelo om hier een paleis voor ze te bouwen.


Het Paleis van Karel V in Granada

De schaal, stijl en gebruikte materialen staan in scherp contrast met het Nasrid-complex. De architect koos voor een paleis dat aansloot bij de toen gebruikelijke bouwstijl in Europa. Hij was opgeleid in Italië en liet een majestueus gebouw van twee verdiepingen in Renaissancestijl optrekken, gebaseerd op een vierkantig grondplan met zijden van 63 m en een cirkelvormige patio (30 m diameter) voorzien van Ionische en Dorische zuilen. Het werk werd gedeeltelijk gefinancierd door moslims die zich bekeerden tot het christelijk geloof en zo hun verblijf in Granada veilig stelden. De bouwactiviteiten startten in 1527.

Een van de toegangspoorten is voorzien van een reliëf dat herinnert aan de overwinning van Karel V op de Franse koning Frans I. Op de tweede verdieping is anno 2011 het Museo de Bellas Artes de Granada ondergebracht.


Spanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt