Ontdek Spanje » De wijk El Albyzin


De wijk El Albaicín

Geniet van de geweldige wijk El Albaicín, een historische Arabische wijk in de stad Granada, u komt in een mengeling van Spaanse maar vooral Moorse invloeden. Het Albaicín is bekend om zijn mooie plekjes. Die ons aan de Islamitische oorsprong doen herinneren.El Albaicín, een historische Arabische wijk in de historische stad Granada

Albaicín is de oude Arabische wijk van de Spaanse stad Granada. De wijk ligt op een heuvel recht tegenover het Alhambra dat met de wijk is verbonden via een aantal bruggen over de rivier Darro.

Het Albaicín is bekend om zijn mooie plekjes. Die ons aan de Islamitische oorsprong doen herinneren. Met de Darro rivier die er doorstroomt, is het een van de vele plekjes die van Granada een zo bijzondere stad maakt. Het Albayzin is onderverdeeld in het boven en laag Albaicín. Als je van het Plaza Nueva en Santa Anna die bijna in elkaar overgaan wandelt langs de Carrero del Darro naar Paseo de los triestes loopt U door een van de mooiste gedeelte van deze wijk met leuke restaurantjes en voor deze wijk typische islamitische winkeltjes.

Tot de verovering van Granada door het katholieke koningspaar was er een dertigtal moskeeën in de wijk gevestigd, teken van de Moorse overheersing. Later werden op de plek van de meeste van deze moskeeën kerken gebouwd:

    * de Iglesia de San Nicolás met het uitzichtpunt Mirador de San Nicolás over de Sierra Nevada en het Alhambra
    * de Iglesia de San Pedro y San Pablo
    * de Iglesia de Santa Ana y San Gil
    * de Iglesia de San Cristóbal
    * de Iglesia del Salvador

Het Albaicin handhaaft het stedelijk weefsel uit de Nasriden tijd, met smalle straatjes en pleintjes en witgekalkte huizen, in een ingewikkeld weefsel dat zich uitstrekt vanaf het hoogste deel (San Nicolas) tot aan de loop van de rivier Darro en tot aan de Puerta de Elvira die je kan vinden aan de Plaza Nueva.

Over het ontstaan van de naam Albaicin wordt veel gespeculeerd. Sommigen hebben het over het "district van de valkenier" omdat dit een beroep was dat vroeger veel beoefend werd. Anderen zeggen dat het verwijst naar de naam van de oorspronkelijke bewoners die in de dertiende eeuw vanuit Baeza naar Granada vluchtten. Maar de meest voor de hand liggende uitleg is wel dat het "wijk op de heuvel" betekend. Na de Christelijke verovering in 1492 was de wijk ook nog een tijd de Joodse wijk van Granada.

Daarna slenter je door een wirwar aan kleine straatjes naar beneden naar de Carrera del Daro, een straat die langs het water loopt. Hier zijn verschillende bezienswaardigheden te bezoeken, waaronder een oud Arabisch badhuis "El bañuelo", het Santa Catalina klooster en de Santa Ana kerk die gebouwd is in mudéjarstijl.

Deze straat leidt je ook naar Sacromonte, de wijk waar vroeger de zigeuners in grotten in de hellingen woonden. Tegenwoordig worden er 's avonds voor de toeristen flamenco-uitvoeringen opgevoerd.

De wijk Albaicin werd in 1994 bijgeschreven op de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO.

Er is in deze wijk één enkel paleis overgebleven, namelijk het Dar al-Horra. Nochtans bevatte deze wijk vroeger vele paleizen. Ook de Moorse baden, El Bañuelo, zijn een belangrijke attractie. Aan de Plaza Nueva ligt de Real Chancillería de Granada, het hooggerechtshof opgericht door het katholieke koningspaar in 1505.

In deze wijk van Granada is in de Casa de Castril ook het Archeologisch Museum gelegen.

Het was kenmerkend voor deze wijk de kanalisering en de distributie van drinkbaar water door middel van waterreservoirs, er zouden in het totaal een 28 van dergelijke reservoirs geweest zijn.
Deze waterreservoirs aljibes genoemd in deze wijk zijn nog diversen aljibe aanwezig zoals: de aljibe de San Nicolas bij de voornoemde kerk, de aljibe del Rey en de aljibe Plaza del San Salvador zijn voorbeelden van deze typisch Spaanse waterputten.

In de wijk vinden we een groot aantal monumenten en een verzameling monumenten uit verschillende tijdperken, meestal uit de Nasriden tijd maar ook uit de renaissance.

  • Palacio de los Córdova: Momenteel is het gebouw het gemeentearchief.
  • Casa del Chapiz: hier is de school voor Arabische studies gevestigd.
  • Mirador de San Nicolás: dit terras van de Iglesia de San Nicolás biedt een adembenemend uitzicht op het Alhambra en op de wit besneeuwde toppen van de Sierra Nevada.
  • Arco de las Pesas: deze typisch Moorse poort uit de 11de eeuw maakte ooit deel uit van de oude alcazaba.
  • Iglesia de San José: deze kerk staat op een plaats waar vroeger een moskee stond en de minaret is omgebouwd tot klokkentoren.
  • Carmen de los Cipreses: de bomen waaraan de villa haar naam dankt zijn zichtbaar vanaf de straat.
  • Museo de San Juan de Dios: de stichter van de orde van de Hospitaalridders overleed in 1550 in dit paleis.


In 1984 werd Albaicín bijgeschreven op de lijst van het werelderfgoed.

Het paleis Dar Al-Horra
 

In het verleden waren er in El Albaicín vele paleizen te vinden, maar daar is er maar een van overgebleven het Dar al-Horra. Dit in de vijftiende eeuw gebouwde paleis heeft twee verdiepingen en op het noorden staat een toren.  Leuk detail is dat er binnenin vele overblijfselen van de Moorse cultuur, zoals de Arabische inscripties.

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 10:00 – 14:00
Zaterdag, zondag & feestdagen: gesloten

Entree; Gratis

Iglesia de San Nicolas en Plaza de San Nicolas
Op Plaza de San Nicolas bevindt zich Iglesia de San Nicolas welke zeker een bezoek waard is in El Albaicín.
Deze kerk gebouwd in de zestiende eeuw in opdracht van het katholieke koningspaar op de plaats waar vroeger een moskee stond. In 1932 werd een groot deel van de kerk verwoest door een grote brand. De kerk is weer geheel gerestaureerd en ligt in het hart van Albaicín, aan de rand van Plaza de San Nicolas. Waar je een prachtig uitzicht over  stad, Alhambra en de Sierra Nevada hebt.

Openingstijden
Maandag t/m woensdag: 13.00 – 15.30 en 19.30 – 23.30
Donderdag t/m vrijdag: 13.00 – 15.00 en 19.30 – 23.30

Weekend: 13.00 – 15.30 en 19.30 – 00.00
Spanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt