Ontdek Spanje » Granada » De wijk Sacromonte


De wijk Sacromonte

De wijk Sacromonte - Sacromonte is een historische zigeuner wijk in de stad Granada. De wijk grenst aan de anderenoude Arabische wijk El Albaicín. De wijk is vooral bekend om zijn grotwoningen en ligt op de heuvels van Valparaiso. De wijk ligt ten noordoosten van de historische Arabische wijk " El Albaícin"Deze zigeunerwijk wordt door de locals van Sacromonte ook wel Sacramonte genoemd. Sacromonte is de plaats waar In de 15e eeuw ging hier een grote groep zigeuners ging wonen. Deze zigeuners werden ook wel Gitano`s of Roma's genoemd. Er is een museum waar je goedkoop tickets kunt kopen.

El Sacromonte, een historische zigeunerwijk in de historische stad Granada

El Sacromonte, een historische Zigeuner wijk in de historische stad Granada

Sacromonte is de oude zigeunerwijk van de Spaanse stad Granada. De Sacromonte wijk heeft haar naam te danken aan de Sacromonte Abdij. Deze werd hier in de 17e eeuw opgericht op de heuvel Valparaiso, net buiten de oude stad. De wijk ligt op de heuvels van Valparaiso. Sacromonte staat bekend om de grotwoningen.

De gitano's in Sacromonte hebben het nog steeds niet makkelijk. De wijk is een echte volkswijk de zigeuners leven nog steeds op de stoep voor de deur. 's avonds klinkt de zambra. De zambra mora is een combinatie van flamenco en de sensuele Arabische buikdans. Deze bruidendans heeft een geschiedenis die terug gaat naar de tijd van de Moren.

Een deel van de grotwoningen zijn ondertussen gerestaureerd en hier in vindt u nu restaurants en tablo's ( bars waar u flamenco kunt kijken). In elf van deze woningen vind je het Museo Cuevas del Sacromonte. In dit museum kun je de geschiedenis, tradities en de leefomstandigheden van de zigeuners zien.

Museo Cuevas del Sacromonte

Adres:

Barranco de los Negros, Sacromonte

Openingstijden:

15 oktober tot 14 maart: Dagelijks van 10.00 uur t/m 18.00 uur
15 maart tot 14 oktober: Dagelijks van 10.00 uur t/m 20.00 uur

Website: Museo Cuevas del Sacromonte

Entreeprijs: € 5,00


Het was de armste wijk destijds van Granada. In deze berg met grotwoningen woonden de gitanos de armste van de armsten.

Sacromonte abdij

De Sacromonte abdij, Sacromonte wat letterlijk betekend  ´heilige berg` ligt boven op de heuvel Valparaiso. In de 15e jaar honderd werden hier overblijfselen gevonden waarvan die afkomstig zouden kunnen zijn van de patroonheilige San Cecilio.

De weg die van hierboven naar beneden loopt heeft zeven bochten. Op 15 maart 1594 vonden hier twee mannen in een grot loden platen waar in het Arabisch geschreven stond over het martelaarschap van St. Tesiphon.De aartsbisschop liet verdere opgravingen uitvoeren en er werden meer platen gevonden met de beschrijving van de marteldood van H Cecilio, St. Tesiphon en St. Hiscus, en ook een oven en as werd gevonden. In 1598 werd er een huis gebouwd om de relieken te bewaren, en in 1600 werd begonnen met de kerk. De bouw stopte in 1610 toen de aartsbisschop overgedragen werd aan Sevilla, maar alleen de binnenplaats, het zuidelijke schip, en de kerk die nog bestaat waren gebouwd. De oorspronkelijke plannen voor de gehele constructie (die nooit werden uitgevoerd) kunnen gezien worden in de bibliotheek. Aan het begin van de 20e eeuw werden verdiepingen toegevoegd voor de school en universiteit. De as van de gemartelde heiligen worden bewaard onder hun beelden in de kerk. Het is ook mogelijk een bezoek te brengen aan de catacomben onder de kerk. Met elkaar verbonden door lage, smalle doorgangen, zijn er een aantal kleine kapellen, waar je verschillende schilderijen en beelden kunt zien. Ook de oven is te zien.

Trouwens van hieruit hebt u een prachtig uitzicht over de vallei, de wijk El Albaicín en het Alhambra.

Hoe kom ik in Sacromonte 

Je kunt de wijk bereiken te voet. Echter kan het best een stevige klim worden want de buurt ligt op een heuvel. Hierdoor zijn de straten in Sacromonte best steil. De hoofdstraat is Camino del Sacromonte en loopt midden door de wijk Sacromonte. 
Je kunt ook met het openbaar vervoer de heuvel/berg op naar de wijk Sacromonte. Vanuit het centrum vanaf Plaza Nueva van Granada kun je bus 34 pakken en zo de wijk bereiken. TIP: De wijk Sacromonte heeft een heerlijke specialiteit, als je het mag, namenlijk de Tortilla del Sacromonte. Het lijkt een beetje de Spaanse omelet. Dit typisch lokale gerecht is daarom ook alleen voor fijnproevers, dan het bevat traditioneel  schapen en/of of varkenshersenen. Eet smakelijk

Adres: Camino del Sacromonte 4, Granada
Openingstijden: dinsdag tot zondag: van 11:00 uur t/m 13:00 uur en van 16:00 uur t/m 18:00 uur