Ontdek Spanje » Granada » De wijk Sacromonte


De wijk Sacromonte

De wijk Sacromonte - Sacromonte is een historische zigeuner wijk in de stad Granada. De wijk grenst aan de anderenoude Arabische wijk El Albaicín. De wijk is vooral bekend om zijn grotwoningen en ligt op de heuvels van Valparaiso. De wijk ligt ten noordoosten van de historische Arabische wijk El Albaícin.


Deze zigeunerwijk wordt door de locals van Sacromonte ook wel Sacramonte genoemd. Sacromonte is de plaats waar In de 15e eeuw ging hier een grote groep zigeuners ging wonen. Deze zigeuners werden ook wel Gitano`s of Roma's genoemd. Er is een museum waar je goedkoop tickets kunt kopen.

El Sacromonte, een historische zigeunerwijk in de historische stad Granada

El Sacromonte, een historische Zigeuner wijk in de historische stad Granada

Sacromonte is de oude zigeunerwijk van de Spaanse stad Granada. De Sacromonte wijk heeft haar naam te danken aan de Sacromonte Abdij. Deze werd hier in de 17e eeuw opgericht op de heuvel Valparaiso, net buiten de oude stad. De wijk ligt op de heuvels van Valparaiso. Sacromonte staat bekend om de grotwoningen.

De gitano's in Sacromonte hebben het nog steeds niet makkelijk. De wijk is een echte volkswijk de zigeuners leven nog steeds op de stoep voor de deur. 's avonds klinkt de zambra. De zambra mora is een combinatie van flamenco en de sensuele Arabische buikdans. Deze bruidendans heeft een geschiedenis die terug gaat naar de tijd van de Moren.

Een deel van de grotwoningen zijn ondertussen gerestaureerd en hier in vindt u nu restaurants en tablo's ( bars waar u flamenco kunt kijken). In elf van deze woningen vind je het Museo Cuevas del Sacromonte. In dit museum kun je de geschiedenis, tradities en de leefomstandigheden van de zigeuners zien.

Museo Cuevas del Sacromonte

Adres:

Barranco de los Negros, Sacromonte

Openingstijden:

15 oktober tot 14 maart: Dagelijks van 10.00 uur t/m 18.00 uur
15 maart tot 14 oktober: Dagelijks van 10.00 uur t/m 20.00 uur

Website: Museo Cuevas del Sacromonte

Entreeprijs: € 5,00


Het was de armste wijk destijds van Granada. In deze berg met grotwoningen woonden de gitanos de armste van de armsten.

Sacromonte abdij

Sacromonte betekent letterlijk heilige berg. De abdij ligt boven op de heuvel Valparaiso. In de 15e eeuw werden hier overblijfselen gevonden waarvan die afkomstig zouden kunnen zijn van de patroonheilige San Cecilio. De weg die naar de abdij loopt heeft 7 bochten. Het verhaal gaat dat twee mannen op 15 maart 1594 een grote loden plaat vonden met teksten over het martelaarschap van St. Tesiphon.Vanwege deze vondst liet de aartsbisschop meer opgravingen uitvoeren. Er werden nog meer loden platen gevonden over de dood van de martelaren H Cecilio, St. Tesiphon en St. Hiscus. Er werden andere dingen gevonden zoals een oven en zelfs as in die oven. 4 jaar later werd er een huis gebouwd en nog 2 jaar later, in het jaar 1600 begon men met de bouw van een kerk. 

In het jaar 1610 werd het aartsbisschop overgedragen aan Sevilla. De hele constructie was nog niet af en men bewaarde de plannen. Deze plannen zijn nog steeds te zien. Helaas is het nooit ten uitvoer gebracht. In plaats daarvan deed het gebouw dienst als school en universiteit. Maar een deel van het gebouw was nog steeds een kerk. De oven is bewaard gebleven in dit laatste deel.

Een bijkomend voordeel van deze heuvel met de abdij is dat je een heel mooi uitzicht hebt over verschillende wijken van Granada en het Alhambra.

Hoe kom ik in Sacromonte 

Je kunt de wijk bereiken te voet. Echter kan het best een stevige klim worden want de buurt ligt op een heuvel. Hierdoor zijn de straten in Sacromonte best steil. De hoofdstraat is Camino del Sacromonte en loopt midden door de wijk Sacromonte. 
Je kunt ook met het openbaar vervoer de heuvel/berg op naar de wijk Sacromonte. Vanuit het centrum vanaf Plaza Nueva van Granada kun je bus 34 pakken en zo de wijk bereiken. TIP: De wijk Sacromonte heeft een heerlijke specialiteit, als je het mag, namenlijk de Tortilla del Sacromonte. Het lijkt een beetje de Spaanse omelet. Dit typisch lokale gerecht is daarom ook alleen voor fijnproevers, dan het bevat traditioneel  schapen en/of of varkenshersenen. Eet smakelijk!

Adres: Camino del Sacromonte 4, Granada
Openingstijden: dinsdag tot zondag: van 11:00 uur t/m 13:00 uur en van 16:00 uur t/m 18:00 uur