Het Hogueras feest in Alicante

Gepubliceerd op 20 juni 2019 om 07:58

Tussen 20 en 29 juni (2019) wordt er in de stad Alicante een week lang feest gevierd. Eigenlijk is er al vanaf begin juni een gezellige feeststemming in de stad maar de klimax het hoogtepunt is het “Hogueras de San Juan” of in het Valenciaans “Fogueres de Sant Joan” feest tussen 20 en 24 juni.Zoals overal hebben de Hogueras feesten in Alicante net als vele andere feesten de bekende elementen zoals natuurlijk vuurwerk dat ontbreekt nooit op een Spaans feest en de knallende mascletà, neem daarbij de metershoge monumenten (niet Fallas genoemd maar Hogueras) die gebouwt worden en tentoonstelt, het typische bloemenoffer (ofrenda) aan de Virgen del Remedio en de folkloristische parade en als laatste dag in de nacht van 24 op 25 juni de zogenaamde “cremà” ofwel het verbranden van de Hogueras in de verschillende wijken.

Hogueras Alicante

Het woord Hogueras betekent eigenlijk letterlijk vreugdevuren en heeft alles te maken met het feest ter ere van San Juan, in het Nederlands bekend als Johannes de Doper. De naam van de festiviteiten “Hogueras de San Juan” betekent dus “vreugdevuren van Johannes de Doper’’.

 

Elk jaar bij elk feest vinden dezelfde activiteiten op dezelfde volgorde plaats zoals:

 

  • De “Plantà” op 20 juni ofwel het plaatsen van de beelden/monumenten (Hogueras)

 

  • De “Desperta distritos fogueriles” tussen 20 en 25 juni is een wekdienst elke morgen om 8 uur om alle feestgangers in de stad te wekken.

 

  • De “Ofrenda de flores” ofwel het bloemenoffer op 21 en 22 juni.

 

  • De “Desfile Folclórico Internacional” ofwel de folklorische parade met klederdracht op 23 juni.

 

  • De “Mascletàs” tussen 20 en 25 juni op de Plaza de Los Luceros, ofwel het knal vuurwerk spektakel wat tevens een wedstrijd (concurso) is en waar de makers prijzen meer kunnen winnen.
  • De “Palmera” vuurwerkshow in de nacht van 24 juni die wordt afgestoken op de Monte Benacantil (om middernacht).
  • De “Cremà” ofwel het verbranden van de beelden/monumenten in de nacht van 24 op 25 juni.


Vuurwerkwedstrijd

Direct na de Hogueras de San Juan festiviteiten tussen 20 en 25 juni beginnen op de avond van de 25e juni de Concurso Internacional de Fuegos Artificiales ofwel de internationale vuurwerkwedstrijd. Elke avond om middernacht tussen 25 en 29 juni wordt er een vuurwerkshow gegegeven door verschillende bedrijven die dus ook meedoen aan een wedstrijd.

 

Andere plaatsen

De Hogueras is niet iets exclusiefs voor de stad Alicante, de hoofdstad van de provincie, maar iets wat op meerdere plaatsen plaatsvindt zoals in Torrevieja, Guardamar del Segura, San Juan de Alicante, San Vicente del Raspeig, Dénia, Jávea, Calpe, Benidorm en Elche.

De mooiste ontdekkingen van Spanje:

Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Ieder plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’

Misschien ook interessant: