WERELDTAPASDAG - WELKE VAN DEZE TAPAS VINDT JIJ NU HET LEKKERST

Gepubliceerd op 19 juni 2019 om 07:54

Dat de Spanjaarden van tapas houden dat weten we nu wel  maar welke tapas vinden de Belgen en de Nederlanders nu lekker, dan dat wij van de Spaanse tapa-cultuur houden dat weten we nu wel maar welke tapa vinden we het lekkerst.Natuurlijk heeft een ieder een andere smaak en een ieder zo zijn/haar eigen voorkeuren voor eten maar er zijn toch enkele tapas die omschreven kunnen worden als echte typisch Spaanse tapas en die door ons erg geliefd zij.

Dat de Spanjaarden van tapas houden dat weten we nu wel  maar welke tapas vinden de Belgen en de Nederlanders nu lekker, dan dat wij van de Spaanse tapa-cultuur houden dat weten we nu wel maar welke tapa vinden we het lekkerst.

Natuurlijk is het erg moeilijk om een complete lijst te maken van de door de Belgen en Nederlanders gewaarde tapas te maken maar we proberen het.

 

Voor de echte tapas liefhebber zal het ongetwijfeld een bekende lijst zijn en wellicht wel een beetje cliché maar mocht je als lezer en tapa kenner nog tips hebben dan horen ik dat uiteraard graag. Bij deze onze top 10 van de door ons meest geliefde tapas.

 

Tortilla de patatas

De Tortilla de patatas of tortilla Española is niets meer dan een dikke omelet met aardappelen. Dit kan gemengd worden met ui, paprika en zelfs Spaanse chorizo worst. De tortilla de patatas kan daarna als een geheel worden gegeten maar aangezien we hier over tapas schrijven wordt deze ook gesneden in punten of blokjes en daarna aangeboden met of zonder brood.

 

Patatas bravas

“unas bravas por favor” is een zin die je in menig Spaanse bar vaak hoort. De patatas bravas zijn aardappelblokjes die in olie gefrituurd of gebakken zijn waarna er een pittige saus overheen wordt gegoten. De originele patatas bravas zijn gebakken blokjes aardappelen van ongeveer 2 centimeter die warm geserveerd wordt met daaroverheen een pittige tomatensaus. Er zijn echter vele varianten waaronder de Patatas con alioli, dezelfde aardappelblokjes maar dan met een knoflooksaus.Jamon serrano of iberico

De echte Spaans gesneden ham is een duur culinair hoofstandje waarbij de jamon iberico de duurste versie is. Een bordje met enkele dun gesneden plakken jamon iberico kan al snel 20 euro of meer kosten maar, het is dan ook wel erg lekker. Eet deze ham met je vingers of op brood.

 

Pan con tomate

Pan con tomate is brood van de gril met daaroverheen gewreven knoflook, tomaat en dan olijfolie en zout. Deze pan con tomate kan dan als tapa gegeten worden, als starter of tussendoor bij de barbecue of maaltijd. Het brood met tomaat kan gecombineerd worden met jamon of met alioli (knoflook mayonaise). In Spanje worden voor het brood meestal de sneetjes gebruikt van de Pan de Pais, oftewel het brood van het land of boerenbrood, grote ronde broden.

 

Albondigas

Albondigas zijn gehaktballetjes gemaakt volgens oma’s recept of niet. Deze balletjes worden in een kommetje geserveerd met een eigen gemaakte tomatensaus met doperwten en soms aardappelen.

 

Pulpo a la Gallega

Pulpo a la Gallega is voor de visliefhebbers aangezien het hier om octopus gaat, iets wat in Spanje overal te koop is maar in Nederland of België waarschijnlijk wat lastiger te krijgen is. Van oorsprong komt dit gerecht of deze tapa uit de regio Galicië maar tegenwoordig is de pulpo a la Gallega overal in Spanje te krijgen. De pulpo a la Gallega wordt meestal geserveerd met aardappelen en veel olijfolie.

Booking.com

Croquetas

Het gaat hier weliswaar om kroketten maar die hebben niets te maken met de Nederlandse vleeskroketten die we uit de muur trekken. De Spaanse croquetas zijn meestal gevuld met ham, vis, kip of kaas en worden gefrituurd geserveerd op een bordje.

 

Pescaíto frito

De pescado frito is een typisch Andalusische tapa waarbij vis in paneermeel wordt gedompeld en daarna wordt gefrituurd om daarna op een bordje te verschijnen. Volgens Spaanse wijze moet de vis gefrituurd worden in olijfolie omdat dit de smaak ten voordeel doet maar eigenlijk is het frituren in olijfolie redelijk normaal in Spanje.

 

Pincho moruno

Een pincho moruno is een vleesspiesje wat iets pikanter is dan normaal. Deze wordt vaak geserveerd op een sneetje brood of stokbrood met daaroverheen grof zeezout. Het vlees komt meestal van het varken of van de kip en is pikant vanwege de peper die wordt toegevoegd. De pincho moruno komt van oorsprong uit zuid Spanje maar wordt overal in het land gegeten.

 

Boquerones en vinagre

Boquerones en vinagre zijn niets meer dan ansjovissen in azijn. Deze vis wordt op een bordje geserveerd, besprenkeld met azijn, knoflook en peterselie. In principe wordt de vis rauw gegeten maar er gaat een heel proces van soms wel twee dagen aan vooraf om de ansjovissen te marineren met azijn en daarna de andere ingrediënten toe te voegen. De ansjovissen moeten wel ontdaan worden van de ruggengraat en kop.

 

Natuurlijk zijn er nog veel meer tapas te vinden in Spanje en zo heeft ieder wel zijn of haar voorkeur voor tapas. Mocht je nog tips hebben of iets anders in de top 10 wilt zien staan, plaats dan een een reactie. En nu smullen maar!

De mooiste ontdekkingen van Spanje:

Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Ieder plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’

Misschien ook interessant: