Kerstmarkten in Spanje

Gepubliceerd op 20 november 2018 om 08:56


Kerstmarkten in Spanje

Kerstmarkten in Spanje

De leukste, mooiste en beste kerstmarkten van Spanje

 

Kerstmarkten in Spanje - In december worden vele steden en dorpen in Spanje omgetoverd in een fonkelende en betoverende kerstdecor. Dan in Spanje weet man ook hoe kerstmis gevierd moet worden en dat gaat gepaard met vele Kersttradities. Dan de maand december is ook in Spanje een grote feestmaand wat gepaard gaat met kerststallen ( Belenes), kerstverlichting en kerstmarkten.

Vooral de grote steden zoals Madrid, Málaga, Valencia en Barcelona geven jaarlijks veel geld uit om de straten en pleinen prachtig te verlichten.

 

De kerst komt eraan en ook Spanje maakt zich klaar voor de feestelijkheden. Op veel plaatsen wordt de kerstverlichting al opgehangen om straks de straten helemaal in kleur te zetten. 

Buiten die mooie straatverlichting zijn er ook veel traditionele kerstmarkten die net zo leuk zijn om te bezoeken als de bekende kerstmarkten in landen als Duitsland of Oostenrijk. Bij deze dan ook een overzicht van de meest bekende van Spanje.

 

Kerstmarkten in Madrid

De hoofdstad van Spanje Madrid viert kerstmis altijd uitbundig. Niet alleen zijn de straten mooi verlicht met allerlei vormen en kleuren maar er zijn ook enkele kerstmarkten waarvan de bekendste op het mooiste plein van de stad, de Plaza Mayor. Op dit plein zal vanaf eind november tot en met 31 december een kerstmarkt het plein vullen met meer dan 100 kramen die van alles en nog wat verkopen. De kerstmarkt op de Plaza Mayor is elke dag geopend van 10 tot 23 uur.

Net naast het grote plein Plaza Mayor vindt op het kleine plein Plaza de Santa Cruz ook een kerstmarkt plaats die geheel gewijd is aan leuke met de hand gemaakt ambachtelijke snuisterijen. Daarnaast is er ook een kerstmarkt op de Plaza España waar de wat duurdere en exclusievere ambachtelijke producten verkocht worden. Deze kerstmarkt is geopend van half december tot 5 januari, de dag voor Driekoningen.


Kerstvakantie in Spanje


Kerstmarkten in Barcelona

Ook de Catalaanse hoofdstad doet gretig mee met de kerstvreugde en de belangrijkste straten worden wonderlijk mooi verlicht door duizenden lampen in allerlei vormden. Het leukste van Barcelona is dat je hier de kerst kunt combineren met een bezoek aan een strand of een van die mooie gebouwen van Gaudí. Er zijn echter ook enkele kerstmarkten waarvan de bekendste plaatsvindt rondom de Kathedraal van de stad.

De Fira de Santa Llúcia of in het Spaans de Feria de Santa Lucia, is wellicht de oudste en meest traditionele kerstmarkt van Barcelona en heel Catalonië. Op het Plaza Nova voor de Kathedraal en rondom de grootste kerk van Barcelona in de smalle straten staan honderden kramen met allerlei kerstproducten.

Het verschil tussen deze kerstmarkt en die van bijvoorbeeld Madrid is het feit dat er tientallen kraampjes staan met de zogenaamde Catalaanse beeldjes Caganer. Dit zijn de kleine poepende beeldjes van bekendheden zoals de Messi, Paus, Barack Obama of de Catalaanse naar Brussel gevluchte afgezette regiopremier Carles Puigdemont. Ook worden er de Caga Tios verkocht, aangeklede houtblokken die voornamelijk worden gebruikt om de cadeautjes onder een kleedje te verstoppen. De kerstmarkt rondom de Kathedraal vindt plaats tussen eind november en 23 december van 10 tot 22 uur.

Een andere bekende kerstmarkt in Barcelona is die van de Fira de Reis de la Gran Via, een van de langste en spectaculairste van de stad. Langs de lange straat Gran Vía, tussen de straten Muntaner en Rocafort, kan men langs tientallen kraampjes struinen op zoek naar dat ene originele cadeau. Deze kerstmarkt is onderverdeeld in twee gedeeltes, een waar vooral speelgoed verkocht wordt en de andere ambachtelijkheden. De Fira de Reis de Gran Vía vindt plaats van half december tot 5 januari..

Een derde bekende kerstmarkt is diegene die voor de Sagrada Familia plaatsvindt. Wat betreft grootte en aantal kramen absoluut niet te vergelijken met de andere kerstmarkten maar het is de enige kerstmarkt ter wereld met de Sagrada Familia op de achtergrond.Kerstmarkten in Valencia

Ook de stad Valencia viert de kersttraditie met diverse kerstmarkten waarvan de bekendste ongetwijfeld de Mercadillo del Mercado Central is. Deze kerstmarkt met meer dan 60 kramen vindt plaats rondom de oude en zeer bekende markthal tussen begin december en 6 januari.

Er is daarnaast ook nog een speciale korte kerstmarkt, of eigenlijk meer een Driekoningen markt, die plaatsvond tussen 3 en 6 januari, net voor Driekoningen. De Mercado de Reyes is de grootste van de stad met meer dan 250 kramen en vindt plaats rondom de Cabanyal.

Andere kerstmarkten in Valencia zijn de Mercado de Colón en de Feria de Artesanía ARTEVAL op de Plaza de la Reina, naast de Kathedraal.

 

Kerstmarkten in Andalusië

Ook de grotere steden in Andalusië doen mee met de kerst gekte en er zijn dan ook verschillende kerstmarkten waar men terecht kan voor die leuke en originele kerstcadeaus.

 

Sevilla

De grootste kerstmarkt van Andalusië is te vinden in  Sevilla op het Plaza de la Alameda en daar rondom. De meer dan 100 kramen zijn geopend van begin december tot en met 5 januari.

 

Granada 

Ook de stad Granada heeft haar eigen kerstmarkt op de Plaza Bib Rambla waar ongeveer 30 kramen zorgen voor een gezellige en knusse kerstsfeer. Ook bij de Puerta Real, naast de Kathedraal staan 22 kramen waar de gebruikelijk cadeaus en kerstspullen verkocht worden. Deze kerstmarkten vinden plaats van begin december tot en met 5 januari.

 

Málaga

Ook in Málaga is een kerstmarkt maar niet zo spectaculair en groot als in andere Andalusische steden. De kerstmarkt in Málaga vindt plaats langs de Paseo del Parque waar tientallen kramen staan met de typische kerstspulletjes en ambachtelijkheden. De stad Málaga heeft daarnaast ook mooie kerststallen die overal door de stad zijn geplaatst. Het zijn de broederschappen en andere organisaties die verantwoordelijk zijn voor de kerststallen.

Weet jij nog een bijzondere kerstmarkt die ergens in Spanje plaatsvindt en niet hierboven vermeld is. Alvast FELIZ NAVIDAD!

 

Bron: Spanje Vandaag


Bijzondere vakanties boek je bij Eliza was here