Ontdek Spanje » Kerst vieren in de hoofdstad Madrid


Kerst vieren in Madrid

Grandioos Madrid de stad van ‘Feliz Navidad, prospero año y felicidad’. Bent u tijdens de kerstdagen in Madrid? Hier op Grandioos Madrid vindt u wat er allemaal te beleven valt tijdens de kersttijd in Madrid.

U zult in deze grandioze stad een heerlijk kerstsfeer aantreffen.  De stad is door een indrukwekkende sterrenhemel van duizenden en duizenden lichtjes versierd en verlicht, kerststallen, kerstbomen, trouwens de grootste kerstboom staat op plaza Puerta del Sol maar ook op Plaza San Juan de la Cruz en Plaza España, Red de San Luis (Gran Vía-Montera), Calle Fuencarral, Plaza de Callao en Plaza de Colón (Calle Génova) staan prachtige kerstbomen te pronken.

 

Belenes, kerststallen

Een fundamenteel onderdeel van de kerstviering zijn de zogenaamde belenes, kerststallen, een diepgewortelde kersttraditie in heel Spanje. Overal duiken ze op: op straat, in kerken, culturele centra en etalages. In Madrid staan 4 kerststallen met een hoge artistieke waarde op bekende plekken: in el Palacio de Cibeles, Casa de la Villa, el Museo de los Orígenes en Museo de la Historia. Leuk is de route langs 30 wonderschone kerststallen die in onder meer kerken en culturele centra verspreid door heel Madrid zijn te bewonderen.


Kerstvakantie in Madrid


Lichtspektakel in Madrid Río

Voor het eerst doet Madrid Río, het grootste binnenstedelijke park ter wereld aan de oevers van de rivier Manzanares, mee aan de kerstviering. Op 26, 27 en 28 december zal vanaf 18.00 uur in dit deel van Madrid een spectaculaire lichtshow te zien zijn die een verfijnde mix laat zien van design, cultuur en sport in een stedelijke omgeving. Het spektakel heeft een Hollands tintje: Madrid Río is een ontwerp van het Nederlandse architectenbureau West8.

 

Lichtjestour
Het hele centrum van Madrid, van Plaza de Oriente, Gran Via, Paseo de Castellana, Calle Alcalá tot Puerta de Alclá is vanaf eind november spectaculair verlicht. Ieder jaar mogen bekende ontwerpers en kunstenaars een deel van Madrids kerstverlichting ontwerpen en ieder jaar slagen ze daar bijzonder goed in. Een wandeling door een donker, magisch verlicht Madrid is een absolute december-must-do!

Geen zin om veel te lopen? Pak je dan warm in, koop een kaartje voor de speciale Navibus -een variant op de rode toeristenbus- en ga boven in de cabriodubbeldekker zitten. De route van de bus duurt ongeveer 50 minuten en er zijn geen stops.

De route: De bus vertrekt vanaf Plaza Colon (calle Serrano 30) en gaat via Plaza de la Independencia (Puerta de Alcalá), calle Alcalá, plaza de Cibeles, Gran Vía, Callao, calle Jacometrezo, plaza de Santo Domingo, San Bernardo, Gran Vía, calle de Alcalá, plaza de Cibeles, calle de Alcalá, plaza de la Independencia, calle Velázquez, calle José Ortega y Gasset y Serrano. Een kaartje kost € 2 en kinderen t/m 7 jaar mogen gratis mee.


Booking.com

Kerstwandeling op Paseo del Prado

Sinds september 2015 wordt de enorme boulevard die het centrum van Madrid doorkruist op zondagochtenden afgesloten voor verkeer. Het is dan het domein voor voetgangers en fietsers. Speciaal in de kerstperiode, mag iedereen hier van 10.00 tot 20.00 uur wandelen, fietsen, skeeleren, hardlopen, relaxt een kerstbroodje eten en chocolademelk drinken zonder voorbijrazende auto’s. Nieuw dit jaar op de paseo is Discopatín Neptuno. Een plek waar je rolschaatst op muziek van dj’s voorzien van kleurige lichtshows, gratis toegang.

 

Ontdek culinair Madrid!

Kerstmis is ook een kennismaking met Spaanse tradities. Nochebuena, kerstavond, is het belangrijkste kerstmoment voor Spaanse families. Daarna is er één kerstdag, dus niet twee zoals in Nederland. Op kerstavond kom je samen met iedereen die je dierbaar is. En daar hoort bij: lekker en goed eten. Wat je eet? Traditioneel: kalkoen, lam, zoete amandelsoep, artisjokken, besugo (zeebrasem), en jamón (ham). Natuurlijk vergezeld door vino (wijn), cava of sidra (cider). Uit eten? In Madrid kunnen foodies, waar dan ook, hun hart ophalen. Wil je toch een tip? Eatandlovemadrid raadt Bache aan, het nieuwste project van chef Álex Alcántara. Type keuken: streekmarkt met wereldse invloeden.

 

Schaatsen op Plaza de Colón

Bij de feestvreugde mag een ijsbaan niet ontbreken. In de decembermaand verrijst op Plaza de Colón een grote ijsbaan van 28 meter lang, in de middagen en in de weekenden geopend. Voor de allerkleinsten is er een mini-ijsbaan voor de nodige winterpret. Zwieren en zwaaien kan tot en met 6 januari.Traditionele kerstmarkt

Kerstartikelen, ambachtelijke producten, streekspecialiteiten om te proeven en leuke cadeautjes. De enige echte traditionele niet te missen kerstmarkt in Madrid is die op de fraai verlichte Plaza Mayor, in hartje centrum. Geopend van maandag tot en met donderdag, van 10.00 tot 22.00 uur, vrijdag tot en met zondag tot 23.00 uur.

 

Alternatieve kerstmarkten

Alternatieve kerstmarkten zijn er ook. Ga tussen 11 december en 5 januari naar de Mercadillo del Gato in el Centro Cultural de los Ejércitos in het centrum, Gran Vía nummer 13. Voor de leukste kinderkleding, vintage items, sieraden, lekker eten en livemuziek. En de kerstuitsmijter: The Hovse, een creatieve winkel met meer dan 50 designers die duizenden ‘regalos’ (cadeautjes) verkopen. Van meubels, boeken, sieraden tot uitdagende Spanish fashion. De deuren zijn iedere dag geopend van 11.00 tot en met 21.00 uur, tot en met 24 december.


Je stedentrip begint pas écht met de Madrid Fietstour langs de belangrijkste bezienswaardigheden!


Bedevaartsoord voor zoetekauwen: Turrón

Verslavend lekker is de kerst lekkernij turron, een soort nougat van amandelen en honing. Bij tal van banketbakkerijen en patisserieën koop je niet te versmaden, ambachtelijk gemaakte turron. Een daarvan is Casa Mira (Carrera de San Jerónimo, 30) dat al sinds 1855 bestaat, het wordt ook wel het bedevaartsoord voor zoetekauwen genoemd. La Mallorquina is een andere, heel bekende banketbakkerijketen die je op meerdere plekken in Madrid vindt. Onder meer op Puerta del Sol, midden in het centrum van Madrid.

 

Cadeautjes van los Reyes Magos, Driekoningen

Met kerstmis geven de Spanjaarden elkaar geen cadeautjes. Die worden traditioneel gebracht met Driekoningen, el día de los Reyes Magos nadat de Spanjaarden eerst Nochevieja (Oud en Nieuw) hebben gevierd. Dan trekt een cabalgata door de stad, een optocht met een soort praalwagens en de drie koningen Melchior, Caspar en Balthasar inclusief kamelen. Op 5 januari om 18.30 uur rijdt deze vanaf Plaza de San Juan de la Cruz naar het bekende Cibeles. Bij het ontbijt op 6 januari krijgen de kinderen cadeautjes die de koningen hebben gebracht. Met dit jaar extra begeleiding door El Pelotón fugaz, een peloton fietsers die samen op hun verlichte fietsen de vallende ster symboliseren.

 

Bron: Skyscanner