De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - Deel 3

Gepubliceerd op 8 juli 2018 om 19:58
De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - Deel 3

De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - De Werelderfgoedlijst van Spanje bevat cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behoudenSpanje staat 46 keer vermeld op de Unesco Werelderfgoedlijst, 41 keer cultureel, 3 keer natuur en 2 keer gemixt. Op deze pagina vind je de volgende 12 Spaanse Unesco Werelderfgoedlijst vermeldingen van 24 t/m 35. 


De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - De Medina Azahara in Còrdoba.

De Medina Azahara in Còrdoba

De Unesco werelderfgoed vermeldingen van SpanjeDe Medina Azahara in Còrdoba. De Medina Azahara zijn de ruïnes van een groot ommuurde Arabische stad gelegen in de Spaanse stad Còrdoba. Het werd tussen 936 en 940 gebouwd in opdracht van Abd al-Rahman III, de heerser van het Kalifaat Córdoba. Binnen de stadsgrenzen bevond zich de regeringszetel van Al-Andalus. Op de rand van de ruïne werd een museum gebouwd. Het museum werd bewust grotendeels ondergrond gebouwd om zo min mogelijk schade aan te brengen aan de ruïnes. Dit museum werd in 2012 uitgeroepen tot Europees museum van het jaar.


De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - Oude Stad Ávila met zijn vestingwerken en kerken in Castilla y León.

Oude Stad Ávila in Castilla y León

De Unesco werelderfgoed vermeldingen van SpanjeOude Stad Ávila met zijn vestingwerken en kerken in Castilla y LeónDe oude stad Ávila werd in de 11e eeuw gesticht om de Spaanse gebieden tegen de Moren te beschermen. Het wordt ook wel de ‘Stad van de Heiligen en Stenen’ genoemd. De stad is de geboorteplaats van Sint Teresa en de begraafplaats van de grootinquisiteur Torquemada. Ávila heeft zijn middeleeuwse soberheid behouden, nog steeds zichtbaar in de gotische kathedraal en de vestingwerken. De vestingwerken zijn met hun 82 halfronde torens en negen poorten de meest complete in Spanje. Kenmerkend voor de stad zijn de kerken die buiten de stadsmuren (extra muros) liggen. De stad Ávila staat sinds 1958 op de Unesco lijst.


De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - Oude stad van Salamanca in Castilla y León.

Oude stad van Salamanca in Castilla y León

De Unesco werelderfgoed vermeldingen van SpanjeOude stad van Salamanca in Castilla y LeónDeze universiteitsstad ten noordwesten van Madrid werd in de 3e eeuw voor Christus veroverd door de Carthagers. Daarna werd het een Romeinse nederzetting, om vervolgens tot de 11e eeuw geregeerd te worden door de Moren. De universiteit, een van de oudste in Europa, bereikte zijn hoogtepunt tijdens de gouden eeuw van Salamanca. Het historische stadscentrum bevat Romaanse, gotische, Moorse, renaissance en barok monumenten. Vooral de Plaza Mayor is indrukwekkend, met zijn galerijen en arcades. Salamanca is een essentieel centrum van de Churriguera, een dynastie van architecten, decorateurs en beeldhouwers uit Catalonië. Hun stijl heeft in de 18e eeuw grote invloed gehad op de Latijns-Amerikaanse landen. Het prachtige Salamanca staat sinds 1986 op de Unesco lijst.


De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - Mudéjar architectuur van Aragón in Aragón.

Mudéjar architectuur van Aragón

De Unesco werelderfgoed vermeldingen van SpanjeMudéjar architectuur van Aragón in AragónDe Mudejar kunst ontwikkelde zich in de 12e eeuw in Aragon, als resultaat van de politieke, sociale en culturele omstandigheden die Spanje domineerden na de Reconquista. De kunstsoort werd beïnvloed door de islamitische traditie, maar weerspiegelt ook hedendaagse Europese stijlen, in het bijzonder die van de gotiek. Mudéjar kunst was aanwezig tot het begin van de 17e eeuw en uitte zich in de architectuur door een uiterst verfijnd en inventief gebruik van baksteen en geglazuurde tegels, vooral terug te zien in de klokkentorens. De Mudéjar kunst van Aragon symboliseert het vreedzame samenleven van de islamitische, christelijke en joodse cultuur en de onderlinge uitwisseling van kennis en ervaringen. De Mudejar kunstwerken staan sinds 1986 op de Unesco lijst.


Monumenten van Oviedo en het Koninkrijk van Asturië in Asturië.

Monumenten van Oviedo in Asturië.

De Unesco werelderfgoed vermeldingen van SpanjeMonumenten van Oviedo en het Koninkrijk van Asturië in AsturiëIn de 9e eeuw werd het christendom in stand gehouden op het Iberisch schiereiland, onderdeel van het kleine Koninkrijk van Asturië. Hier werd een vernieuwende pre-Romaanse bouwstijl ontwikkeld, uniek omdat het noch een metamorfose van paleo-christelijke kunst, noch een kenmerk van Karolingische kunst was. De hoogtepunten worden gevormd door de kerken in en rond de oude hoofdstad Oviedo: de Santa María del Naranco, San Miguel de Lillo, Santa Cristina de Lena, de Cámara Santa en San Julián de los Prados. Bij de kerken hoort het bijzondere waterwerk La Foncalada. De Asturische bouwstijl heeft grote invloed gehad op de religieuze architectuur van het schiereiland. De monumenten in Asturië staan sinds 1985 op de Unesco lijst.


De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - Escorial klooster en omgeving in Madrid, Comunidad de Madrid.

Escorial klooster in Comunidad de Madrid.

De Unesco werelderfgoed vermeldingen van SpanjeEscorial klooster en omgeving in Madrid, Comunidad de MadridHet Escorial klooster staat in een uitzonderlijk mooie omgeving in Castilië. Het werd gebouwd aan het eind van de 16e eeuw volgens een plattegrond in de vorm van een rooster, het instrument dat staat voor het martelaarschap van Sint Laurentius. De sobere architectuur van het klooster – een breuk met voorgaande stijlen – had aanzienlijke invloed op de Spaanse architectuur gedurende meer dan een halve eeuw. Het klooster was de plek waar de koning zich terugtrok en werd tijdens de laatste jaren van het bewind van koning Philips II het centrum van de grootste politieke macht in die tijd. Het Escorial staat sinds 1984 op de Unesco lijst.


De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - Las Médulas in León, Castilla y León.

Las Médulas in León, Castilla y León

De Unesco werelderfgoed vermeldingen van SpanjeLas Médulas in León, Castilla y LeónHet noordwestelijke deel van het Iberisch schiereiland werd als laatste door de Romeinen veroverd. In de 1e eeuw na Christus begonnen de Romeinse keizerlijke autoriteiten met het winnen van goud in deze regio, waarbij ze een op waterkracht gebaseerde techniek gebruikten. Na twee eeuwen werken op de plaatsen met goudafzetting, vertrokken de Romeinen en lieten een verwoest landschap achter. Aangezien er geen verdere industriële activiteiten waren in het gebied, zijn de dramatische sporen van deze opmerkelijke oude technologie nog te zien als ‘gezichten’ in de berghellingen en de uitgestrekte gebieden, die tegenwoordig gebruikt worden voor de landbouw.


De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - La Lonja de la Seda de Valencia in Comunidad Valenciana.

La Lonja de la Seda de Valencia

De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - La Lonja de la Seda de Valencia in Comunidad ValencianaDeze groep van gebouwen werd gebouwd tussen 1482 en 1533 en oorspronkelijk gebruikt voor de handel in zijde (vandaar de naam zijde-uitwisseling) Ook daarna is het altijd een centrum voor handel geweest. Het is een seculier meesterwerk van laatgotische architectuur. Vooral de grandioze Sala de Contratación (de handelshal) illustreert de macht en rijkdom van deze grote mediterrane koopmansstad in de 15e en 16e eeuw. La Lonja de la Seda is qua architectuur uniek in zijn soort. Daarbij werd het vijf eeuwen lang gebruikt voor hetzelfde doeleinde, waarmee het een weerspiegeling is van het commerciële en financiële verleden van de stad Valencia. Deze monumenten in Valencia staan net zoals Cuenca sinds 1996 op de Unesco lijst.


De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - Historische ommuurde stad Cuenca in Castilla la Mancha.

De stad Cuenca in Castilla la Mancha

De Unesco werelderfgoed vermeldingen van SpanjeHistorische ommuurde stad Cuenca in Castilla la ManchaCuenca werd gebouwd door de Moren in het hart van het kalifaat van Córdoba. Nadat de stad in de 12e eeuw was veroverd door de Castilianen, werd het een koninklijke stad en een bisdom, rijk aan belangrijke gebouwen. Hieronder vallen de eerste gotische kathedraal van Spanje en de beroemde Casas Colgadas (hangende huizen), opgehangen aan steile kliffen met uitzicht op de Huecar rivier. De oude binnenstad van Cuenca is bijzonder omdat het een middeleeuwse vestingstad is waarvan het oorspronkelijk stadsbeeld nog intact is, samen met vele voorbeelden van religieuze en seculiere architectuur uit de 12e tot de 18e eeuw. Cuenca is sinds 1996 op de Unesco lijst te vinden.


De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - Historische stad Toledo in Castilla la Mancha.

De stad Toledo in Castilla la Mancha

De Unesco werelderfgoed vermeldingen van SpanjeHistorische stad Toledo in Castilla la Mancha. De historische stad Toledo is een verzamelplaats van 2.000 jaar geschiedenis. De stad was achtereenvolgens een Romeins municipium, de hoofdstad van het Visigotische Koninkrijk, een fort van het Emiraat Córdoba, een buitenpost van de christelijke koninkrijken die vochten tegen de Moren en in de 16e eeuw was het de tijdelijke zetel van de hoogste macht onder Karel de Vijfde. Toledo beschikt over een brede variatie van bouwwerken uit de middeleeuwse periode. De meesterwerken zijn ontstaan uit gemengde beschavingen in een omgeving waar drie grote religies – het Jodendom, christendom en de islam – een belangrijke rol speelden. Het historische centrum van de stad Toledo staat sinds 1986 op de Unesco lijst.


De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - Historisch centrum van Córdoba in Andalusië.

Historisch centrum van Córdoba in Andalusië. 

De Unesco werelderfgoed vermeldingen van SpanjeHistorisch centrum van Córdoba in AndalusiëVoor Córdoba begon de periode van grootste roem in de 8e eeuw, na de Moorse verovering. Er werden toen ongeveer 300 moskeeën en ontelbare paleizen en openbare gebouwen gebouwd om te wedijveren met de pracht en praal van Constantinopel, Damascus en Baghdad. In de 13e eeuw werd de Grote moskee van Cordoba – onder de Heilige Fendinand III – veranderd in een kathedraal. Er werden nieuwe verdedigingswerken gebouwd, waaronder Alcázar de los Reyes Cristianos en de Torre Fortaleza de la Calahorra. Het historische centrum van Córdoba bestaat vandaag de dag uit de straten, delen land en huizenblokken rondom de moskee-kathedraal. Het oude centrum van de stad Córdoba staat sinds 1984 op de Unesco lijst


De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - Erfgoed van kwik in Almadén in Ciudad de Real, Castilla la Mancha.

Almadén in Ciudad de Real, Castilla la Mancha

De Unesco werelderfgoed vermeldingen van SpanjeErfgoed van kwik in Almadén in Ciudad de Real, Castilla la Mancha. Dit erfgoed bestaat uit de Spaanse mijn van Almadén, waar kwik werd gewonnen sinds de oudheid.. Het Spaanse gebied heeft bouwwerken die te maken hebben met de mijnbouw geschiedenis, waaronder het kasteel Retamar, religieuze gebouwen en traditionele woningen. De plek getuigt van de intercontinentale kwik handel, die belangrijke uitwisselingen tussen Europa en Amerika genereerde. De mijn van Almadén staat, samen met de mijn van Idrija in Slovenia, sinds 2012 op de Unesco lijst.

 

Bron: Spanje Vandaag


sunweb-zonvakantie-Spanje zonvakantie-tui, Spanje zonvakantie-Spanje Reisburo-zonvakantie
Solmar Zon bestemmingen - Spanje