De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - Deel 4

Gepubliceerd op 8 juli 2018 om 13:01
De Unesco werelderfgoed vermeldingen van spanje

De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - De Werelderfgoedlijst van Spanje bevat cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behoudenSpanje staat 46 keer vermeld op de Unesco Werelderfgoedlijst, 41 keer cultureel, 3 keer natuur en 2 keer gemixt. Op deze pagina vind je de eerste 11 Spaanse Unesco Werelderfgoedlijst vermeldingen van 35 t/m 46. 


De Unesco werelderfgoed vermelding - Alhambra, Generalife en Albayzin in Granada, Andalusië

Alhambra, Generalife en Albayzin in Granada

De Unesco werelderfgoed vermeldingen van SpanjeAlhambra, Generalife en Albayzin in Granada, Andalusië. De Zuid Spaanse stad Granada is voor velen de bakermat van Moorse overblijfselen en het mooiste voorbeeld daarvan is het Alhambra paleis. Sinds 1984 staan het Alhambra, het Generalife zomerpaleis met tuinen en de Albaicin wijk op de Unesco lijst. Het Alhambra is een middeleeuws paleis en fort van de Moorse heersers van het koninkrijk Granada in Andalusië. Het bevindt zich op een heuvelachtig plateau aan de zuidoostelijke grens van de stad Granada.

Naast het Alhambra bevindt zich het Generalife, een zomerpaleis en landhuis van diverse Sultans van Granada. Het paleis en de tuinen werden gebouwd tijdens de regering van Mohammed III (1302-1309) en is een van de oudste bestaande Moorse tuinen.

De Albaicín is de oude Moorse wijk van de Spaanse stad Granada. De wijk ligt op een heuvel recht tegenover het Alhambra dat met de wijk is verbonden via een aantal bruggen over de rivier Darro. Albaicín bestaat uit een doolhof van vele typische smalle straatjes en pleintjes en witgekalkte huizen. Aan de westelijke zijde geeft de Puerta de Elvira toegang tot Albaicín.


De Unesco werelderfgoed vermelding - Dolmen van Antequera in Málaga

Dolmen van Antequera 

De Unesco werelderfgoed vermeldingen van SpanjeDolmen van Antequera in Málaga, Andalusië. De Dolmen van Antequera  zijn een Archeologische Verzameling van de Dolmen. En bestaat uit drie megalitische monumenten. Vanaf 2016  staande dolmen op de UNESCO werelderfgoed lijst. Buiten het feit dat in Antequera het prachtige natuurgebied El Torcal te vinden is bezit Antequera een archeologisch waardevol erfgoed dat teruggaat tot 2.500 v.Chr. In de wijken ten oosten van de stad ligt een van de grootste grafheuvels van Spanje, de Dolmen de Menga daterend uit de Bronstijd, met ondergrondse kamers die tot een diepte van 20 m zijn opgegraven. Daarnaast kan men nog twee grafheuvels bezoeken: Dolmen de Viera en Dolmen del Romeral.


De Unesco werelderfgoed vermelding - Cultuurlandschap van Aranjuez in Madrid

Cultuurlandschap van Aranjuez in Madrid

De Unesco werelderfgoed vermeldingen van SpanjeCultuurlandschap van Aranjuez in Madrid. In Aranjuez bevindt zich het Palacio Real de Aranjuez, ooit de zomerresidentie van de Spaanse koningen, dat werd gebouwd tijdens de regeerperiode van Filips II van Spanje. De plaats ligt circa 47 kilometer ten zuiden van Madrid, op de plaats waar de Taag en de Jarama samenvloeien. Het rechthoekige stedenbouwkundige ontwerp dateert uit de tijd van Karel III van Spanje. Aranjuez staat sinds 2001 op de Unesco lijst.


Grot van Altamira en Paleolithische rotskunst

Grot van Altamira

De Unesco werelderfgoed vermeldingen van SpanjeGrot van Altamira en Paleolithische rotskunst. Altamira is een grot in Spanje, die bekendstaat om haar rotstekeningen. De grot ligt in Cantabrië, nabij het dorp Santillana del Mar, 30 km ten westen van Santander. In 1985 werden zeventien beschilderde grotten uit het Paleolithische tijdperk op de Werelderfgoedlijst gezet als aanvulling op de Altamira grot. Ze zijn het hoogtepunt van de Paleolithische grot kunst die zich tussen 35.000 en 11.000 voor Christus in Europa ontwikkelde, van de Oeral tot het Iberisch schiereiland. De grotten zijn goed bewaard gebleven doordat ze zich ondergronds bevinden en daardoor afgeschermd zijn van externe klimatologische invloeden. De gedecoreerde grotten gelden als creatieve meesterwerken en als eerste volleerde kunst van de mensheid. Ze getuigen van een culturele traditie en het zijn mooie voorbeelden van een belangrijke fase in de menselijke geschiedenis.


Kathedraal, Alcázar en Archivo de Indias in Sevilla

Kathedraal, Alcázar en Archivo de Indias in Sevilla

De Unesco werelderfgoed vermeldingen van SpanjeKathedraal, Alcázar en Archivo de Indias in Sevilla, AndalusiëDe kathedraal, Alcázar en Archivo de Indias vormen een monumentaal complex in het hart van Sevilla. De kathedraal en het Alcázar – daterend uit de herovering van 1248 tot de 16e eeuw en doordrenkt met Moorse invloeden – getuigen van de beschavingen van de Almohaden en het christelijke Andalusië. De Giralda minaret geldt als meesterwerk van de Alhomaden architectuur. Hij bevindt zich naast de kathedraal die met vijf beuken het grootste gotische gebouw van Europa is en het graf van Christoffel Columbus herbergt. Het oude Lonja – dat Archivo de Indias werd – bevat waardevolle documenten uit de archieven van de Spaanse koloniën in de Amerika’s. Het geheel staat sinds het jaar 1987 op de Unesco lijst.


Catalaans-Romaanse kerken van Vall de Boí in Lleida, Catalonië. 

Catalaans-Romaanse kerken van Vall de Boí in Lleida, Catalonië. 

De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - De Catalaans-Romaanse kerken van Vall de Boí in Lleida, CataloniëDe smalle Vall de Boí vallei ligt in de hoge Pyreneeën – in de Alta Ribagorca regio – en wordt omringd door steile bergen. Elk dorp in de vallei heeft een Romaanse kerk en is omgeven door een patroon van omheinde velden. Op de hogere hellingen liggen omvangrijke seizoensgebonden graslanden. De kerken van Vall de Boí weerspiegelen belangrijke ontwikkelingen in de Romaanse kunst en architectuur en getuigen van een diepgaande culturele uitwisseling in heel middeleeuws Europa, en in het bijzonder in het gebied van de Pyreneeën. De kerken gelden als bijzonder zuivere en consistente voorbeeld van Romaanse kunst in een vrijwel ongerepte landelijke omgeving. Het gebied staat sinds 2000 op de Unesco lijst.


 De Kathedraal van Burgos in Castilla y León. D

De Kathedraal van Burgos in Castilla y León

De Unesco werelderfgoed vermeldingen van SpanjeDe Kathedraal van Burgos in Castilla y LeónDe Kathedraal van Burgos is een rooms-katholieke kathedraal in de Spaanse stad Burgos, toegewijd aan Maria. De officiële naam is La Santa Iglesia Catedral Basílica Metropolitana de Santa María. De bouw van de kathedraal begon in 1221 in opdracht van Ferdinand III van Castilië. Negen jaar later werd de kerk in gebruik genomen, maar de bouw duurde met tussenpozen voort tot 1567, waarmee deze in totaal ruim 330 jaar duurde. Sinds 1984 staat de kathedraal van Burgos ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van Unesco.


Archeologische vindplaats van Atapuerca

Archeologische vindplaats van Atapuerca in Burgos, Castilla y León

De Unesco werelderfgoed vermeldingen van SpanjeArcheologische vindplaats van Atapuerca in Burgos, Castilla y LeónDe archeologische vindplaats van Atapuerca, gelegen in oude kalksteen grotten in het Atapuerca Gebergte (Sierra de Atapuerca) in het noordoosten van de Spaanse Hoogvlakte zijn, met een vondst van 32 menselijke voorouders, een invloedrijk bewijs van de aanwezigheid van de mens in het Vroeg paleolithicum in Europa. Om die reden staat het gebied sinds 2000 op de werelderfgoed lijst van de Unesco. Het gaat hier om vondsten van homo antecessor en homo heidelbergensis. De homo antecessor is de belangrijkste vondst.


Archeologische ensemble van Tarraco in Tarragona, Catalonië

Archeologische ensemble van Tarraco in Tarragona, Catalonië

De Unesco werelderfgoed vermeldingen van SpanjeArcheologische ensemble van Tarraco in Tarragona, CataloniëSinds het jaar 2000 staan 14 uit Romeinse tijd overgebleven bouwwerken als een archeologische verzameling op de werelderfgoed lijst van de UNESCO. Tarragona was gedurende de Romeinse jaren de hoofdstad van het Romeinse rijk in het huidige Spanje. Er zijn nog vele monumenten die uit de Romeinse tijd te zien zoals Romeinse stadsmuur van Tarraco, Heiligdom van het Provincie, Forum in Tarraco, Provincie Forum van Tarraco, Romeins circus van Tarraco, Kleine Forum van Tarraco, Romeins theater van Tarraco, Amfitheater van Tarraco en het Vroegchristelijke necropolis van Tarraco.


De Unesco werelderfgoed vermelding -

Archeologische ensemble van Mérida in Badajoz, Extremadura

De Unesco werelderfgoed vermeldingen van SpanjeArcheologische ensemble van Mérida in Badajoz, ExtremaduraMérida is een gemeente in de Spaanse provincie Badajoz en hoofdstad van de autonome regio Extremadura. De stad is gesticht in 25 v.Chr. door de Romeinse keizer Augustus en werd de hoofdstad van de Romeinse provincie Hispania Lusitania. De Romeinse naam van de stad was Emerita Augusta, waar de huidige naam van afgeleid. Mérida groeide uit tot een der belangrijkste van het Romeinse Rijk en vele monumenten uit die tijd zijn bewaard gebleven. Deze vormen samen het Archeologische ensemble van Mérida welke sinds 1993 op de Unesco lijst staan.


Cultuurlandschap van Serra de Tramuntana op Mallorca, Balearen

Cultuurlandschap van Serra de Tramuntana op Mallorca, Balearen

De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - Cultuurlandschap van Serra de Tramuntana op Mallorca, Balearen. Het cultuurlandschap van Serra de Tramuntana ligt op een steil berggebied parallel aan de noordwestelijke kust van het eiland Mallorca. Het landschap is gevormd door duizenden jaren van landbouw in een omgeving met beperkte middelen en toont een verfijnd netwerk van waterwerken in de buurt van boerderijen en gebouwen van feodale oorsprong. Het cultuurlandschap toont de uitwisseling tussen islamitische en christelijke culturen. Door deze culturele interactie ontstond een terrasvormig agrarisch landschap met een netwerk van moestuinen en olijfgaarden. Deze parel op Mallorca staat sinds 2011 op de Unesco lijst.

 

Bron: Spanje Vandaag


sunweb-zonvakantie-Spanje zonvakantie-tui, Spanje zonvakantie-Spanje Reisburo-zonvakantie
Solmar Zon bestemmingen - Spanje