Ontdek Spanje » Castilla-León · Province of Salamanca · Salamanca ·  Bezienswaardigheden in Salamanca 


Reisimpressies van de stad Salamanca

De oude stad Salamanca is de hoofdstad van de gelijknamige provincie  Salamanca. De stad Salamanca is een heerlijke, warme en charmante studentenstad, met een fijne en gezellig autovrij stadscentrum.De stad Salamanca ligt aan de aan de rivier de Tormes en behoort tot de regio Castilië en León.

Salamanca is een levende, wervelende, dynamische en hartverwarmende studentenstadt... Hier vindt u leuke tips, informatie en de bezienswaardigheden van Salamanca.

 

Salamanca

Salamanca is de hoofdstad van de gelijknamige Spaanse provincie Salamanca, gelegen in de regio Castilië en León, circa 200 km ten westen van Madrid.
 
Als wij via Calle Rua Mayor richting Catedral Nueva lopen, komen wij eerst bij Plaza Anaya aan, een leuk park voor de kathedraal. Catedral Nueva, gebouwd van de 16e- tot de 18e eeuw, is hoofdzakelijk gebouwd in 2 bouwstijlen: Gotisch en Barok. Direct naast de nieuwe kathedraal bevindt zich de Catedral Vieja, gebouwd in de 12e eeuw in Romaanse stijl. Catedral Vieja is wel één van de mooiste Romaanse kathedralen van Spanje met een unieke Byzantijnse koepel en een collectie van meer dan 100 schilderijen.

Geschiedenis
Het gebied werd al in de zesde eeuw v.Chr. bewoond door de Kelten. De stad is gesticht rond 400 v.Chr., mogelijk als versterking door Carthaagse bezetters. Toen de Romeinen in de 2e eeuw v. Chr. het Iberisch Schiereiland veroverden werd het gebied rondom Salamanca bewoond door de Vacceos, een van oorsprong Keltische stam. Om hun gebied te verdedigen bouwde de Vacceos twee versterkingen aan de oostelijke zijde; de Ocelo Durii en de Salmantica (Salamanca). Het gebied werd tevens bewoond door een andere stam met een Keltische oorsprong, de Vettonen. In 200 v.Chr. belegerde Hannibal Salamanca. Na de val van Carthago in 146 v. Chr. consolideerden de Romeinen hun macht en werd Salamanca belangrijker. De stad was een belangrijk halte op de Ruta de la Plata, de Zilverroute. Salamanca diende als oversteek voor de rivier de Tormes. De Puente Romana een Romeinse brug uit de 1e eeuw is voor de helft bewaard gebleven. De Zilverroute liep van de mijnen in Asturië tot aan het zuiden van Spanje. Na het verval van het Romeinse Rijk werd de streek bezet door de Alanen, gevolgd door de Visigoten. In de 4e eeuw breidden de Visigoten de stadsmuur uit met twee torens.

Salamanca heeft veel geschiedenis, maar is ook modern, vermakelijk en dynamisch. De studenten zorgen 24 uur per dag voor leven en beweging in de stad.Plaza Mayor
Salamanca heeft vele mooie plaza's maar het plein der pleinen van Salamanca is het Plaza Mayor. Als wij het plein oplopen is er een kleine demonstratie, maar het heeft zo een aantrekkingskracht en is van zo een grootsheid. Op de vele en grote terrassen zitten vele toeristen en Spanjaarden. In de 18e eeuw onder leiding van Andrés García de Quiñones gebouwd. Vanwege de omvang en de bouwstijl wordt het Plaza Mayor als het belangrijkste plein van Spanje beschouwd. Het geheel is omgeven door een zuilengang van arcaden, op twee kolommen rustende bogen. Het werd gebouwd tussen 1729 en 1755 en aan de westkant bevindt zich het Koninklijk Paviljoen met een borstbeeld van Filips V. Het ligt in het centrum van Salamanca. Het is een van de mooiste en gezelligste barokke pleinen van Spanje.

Het oude centrum van Salamanca

In het oude centrum van Salamanca ligt alles op enkele minuten van elkaar en voor wij het weten staan we voor de beroemdste en oudste universiteit van Spanje. Salamanca is een universiteitsstad bij uitstek: de Universiteit van Salamanca was de eerste universiteit in Spanje en de Universiteit van Salamanca is één van de oudste van Europa. In haar grootste bloeiperiode behoorde de universiteit tot de topuniversiteiten van Europa. De Universidad de Salamanca werd gesticht in 1218 door koning Alfons IX van León.

Maar eerst het verhaal van de kikker, een mythe. Wie namelijk de kikker in de voorgevel van de universiteit spot, zal gezegend worden met veel geluk. De kikker is uitgegroeid tot het stadssymbool van Salamanca en in elke souvenirwinkel in allerlei vormen te koop.

Bezienswaardigheden:

  • Plaza Mayor
  • Oude kathedraal en nieuwe kathedraal
  • Museo de Art Nouveau y Art Decó Casa Lis de Salamanca
  • Casa de las Conchas
  • Convento de las Dueñas
  • Convento de San Esteban
  • Escuelas Mayores (hoofdgebouw van de universiteit van Salamanca)
  • Palacio de Monterrey, een van de bekendste voorbeelden van de platereske stijl

Moderne tijd

Het oude centrum van de stad hoort sinds 1988 bij het Werelderfgoed van de UNESCO. De overeind gebleven gebouwen behoren tot de romaanse stijl en de gotiek, maar toch vooral de bloeitijd van de Spaanse renaissance. Het ademt volgens de bewoners van de agglomeratie eromheen, de studenten en de vele toeristen de intimiteit van een dorp.
Aantrekkelijk aan de stad is ook de beperkte omvang en het overzichtelijke karakter. Het historisch centrum, de attracties waaronder de universiteit, de kathedraal en Plaza Mayor liggen allemaal op loopafstand van elkaar. Salamanca is verder zo Spaans als het Spaans kan zijn, het klimaat - onberispelijk blauw en zonnig en warm hierbij inbegrepen. En last but not least wordt in Salamanca het beste en zuiverste Spaans gesproken.

De Romeinse brug
Vijftien van de 27 bogen van de gerestaureerde Puente Romano zijn nog oorspronkelijk Romeins, uit de 1e eeuw na Christus. De brug over de rivier Tormes lag op de Romeinse Zilverroute van Sevilla naar Astorga en biedt een prachtig uitzicht op de oude stad.

Salamanca ligt aan een kruispunt van wegen. De Zilverroute, de oude Romeinse route die het noorden en het zuiden van Spanje verbond, loopt door Salamanca.

Als je na heerlijk zwervend door deze prachtige stad moe en tevreden een leuk plekje zoekt om uit te rusten, loop dan over de oude Romeinse brug. Ga aan het eind van de brug linksaf en volg het voet- en fietspad langs de oever van rivier Tormes. Rechts zie je een leuke kerk maar een stukje verder staat een klein restaurantje met een terrasje met een prachtig uitzicht over de rivier en de sky van Salamanca. Op de achtergrond hoor je een watervalletje, hier heerst een heerlijke rust en met een glaasje wijn kun je nog eventjes lekker nagenieten.

Salamanca moet je zowel overdag als 's nachts leren kennen. Maar vooral bij het vallen van de avond. De ondergaande zon verguld het materiaal waaruit de monumenten zijn gebouwd: De steen van Villamayor.Spanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt