Ontdek Spanje » Castilla-León › Provincie Avila › De stad Avila


Reisimpressies van de stad Avila

Spanje • Castilië en León • provincie Ávila • Stad Ávila - De Stad Ávila ligt in de regio Castilië en León en is gelijktijdig de hoofdstad van de provincie Ávila.

Avila is de stad van Santa Theresia en ligt op de hoogvlakte van de Meseta. Het is de hoogst gelegen stad van Spanje, 1130 m hoog. Avila is de bedevaartplaats van Santa Theresia, mystica en hervormster van de orde van de Karmelietessen. Zij heeft hier in de 16de eeuw geleefd.Vakantie in de stad Avila in Spanje - Ontdek en beleef de stad Avila met de leukste tips en de mooiste bezienswaardigheden, vakantietips, reisinformatie, weer, klimaat, openbaar vervoer, monumenten, gebouwen, leuke informatieve informatie en en nog veel meer informatie!.

 

De stadsmuren
De stad is omgeven door de best bewaarde machtige stadsmuren van Europa. Ze zijn 2.5 km lang, 12 m hoog en 3 m dik, hebben 9 poorten en 90 bastions en gekanteelde torens. De muren zijn in trapezium vorm opgetrokken. De San Vincente en de Puerto del Alcázar poorten verdienen uw aandacht.

Santa Teresa de Jesús
In de stad Ávila die door een volksdichter "land van heiligen en keien" genoemd werd, verkrijgt de Spaanse taal een intieme spirituele nuance dankzij Santa Teresa en San Juan de la Cruz. De aanwezigheid van "de Heilige", zoals Theresa van Cepeda hier genoemd wordt, is op vele plekken in de stad merkbaar die door allerlei herinneringen verbonden zijn aan deze grote mystica en schrijfster.

 

De Vier Zuilen
Het mooiste uitzicht op deze kleine gezellige hoofdstad, die in 1985 tot Werelderfgoed werd verklaard, heeft men vanaf het uitkijkpunt van De Vier Zuilen aan de weg naar Salamanca. Deze heuvel is een ideale plek om de beroemde middeleeuwse stadsmuur van Ávila te bewonderen, de best behouden gebleven stadswal van Europa, die meer dan twee kilometer lang is. Volgens een legende werden op deze plek de kleine Theresa en haar broer Rodrigo teruggevonden toen zij in hun kinderlijke fantasie besloten van huis weg te lopen om de marteldood te sterven in handen van de Saracenen.


Boek je hotel en huurauto vlug, goed en goedkoop

Ontdek Spanje op een leuke en gemakkelijke manier

Zoek je hotel in Spanje

Hier vind je de beste accommodaties in Spanje, hier vind je van goedkope overnachtingen in een hostel tot 5 sterren hotels in Spanje Reserveer hier een overnachting vlug, goed en voordelig tegen de laagste tarieven en de beste aanbiedingen! Vergelijk en  reserveer voor de beste prijs .. Boek nu en betaal Later!

Booking.com

Huur een huurauto zonder zorgen

Met een huurauto van Sunny Cars hoef je je nergens druk om te maken. Je huurauto is namelijk standaard optimaal verzekerd. Dus ook tegen schade aan glasbanden-bodem-dak en diefstal. Gaat er toch iets mis? Geen paniek. Tenzij je het zelf wel heel bont gemaakt hebt, betalen we het eigen risico gewoon aan je terug.

Het klooster van La Santa
werd gesticht in 1636 dankzij de Graaf-Hertog van Olivares, op de plek van het huis waar Teresa de Jesus op 28 maart 1515 geboren was. Het vertrek waar zij ter wereld kwam is intact gehouden en tegenwoordig is dit een kapel. Ook is een deel van de moestuin van de familie Cepeda bewaard gebleven.
Buiten de muren van de stad bevindt zch het klooster van La Encarnación waar Teresa de Jesús zevenentwintig jaar lang als kloosterlinge woonde totdat zij dit in 1562 verliet om nieuwe kloosters te gaan stichten. In het uit de zeventiende eeuw daterende bouwwerk is de cel van de mystica nog steeds te zien, voorzien van talrijke voorwerpen uit haar tijd. Bij de communiebank bevindt zich de biechtstoel van Sint Jan van het Kruis, het uit Fontiveros (provincie Ávila) afkomstige genie dat bevriend was met Theresa en die met haar samengewerkt heeft bij de hervormingen van de karmelietenorde. Deze rasechte geïnspireerde schrijver schreef onder meer het werk Cántico Espiritual dat beschouwd wordt als een van de hoogtepunten van de Spaanstalige dichtkunst in de renaissanceperiode. Overal in de stad zijn sporen en anekdotes van de Heilige terug te vinden, zoals bijvoorbeeld in de kerk van San Juan waar zij gedoopt werd, of het klooster van San José in Herrerastijl dat een klein museum herbergt met schilderijen, geschriften en andere herinneringen aan de heilige Theresa.


Kunst en monumenten
De Kathedraal waarvan de constructie dateert uit eind twaalfde eeuw naar een ontwerp van bouwmeester Fruchel, heeft de opmerkelijke vorm van een militaire vesting en de enorme abscis vormt zelfs een van de bekendste torens in de stadsmuur, "El Cimorro" genoemd. De hoofdgevel vertoont een mengeling van gotische en barokke elementen en het interieur bestaat uit drie schepen van witte en roodachtige steen. Bijzonder de moeite waard is het koor in renaissancestijl, het lange hoofdaltaarstuk en het albasten graf dat Vasco de la Zarza maakte voor El Tostado, een bisschop van Ávila in de vijftiende eeuw. In het kathedraalmuseum zijn als grootste schatten een zilveren monstrans van de hand van Juan de Arfe en de verzameling koorboeken van Juan de Carrión te zien.

San Vincente


het weer in Avila


Bij de noordelijke hoek van de stadswal bevindt zich de basiliek van San Vincente . Is in Romaanse stijl gebouwd met gekleurd zandsteen in de 12de eeuw. Zuidelijk portaal heeft een prachtige kroonlijst. De figuren stellen de worsteling voor tussen de zonden en de deugden. In het westelijke portaal zien we apostelbeelden. het belangrijkste Romaanse bouwwerk van Ávila. De uiterst elegante westelijke gevel is zo fraai dat deze wel vergeleken wordt met de gevel van de kathedraal van Santiago de Compostela. Binnen is het de moeite waard even stil te staan bij het schitterende praalgraf van San Vicente en diens zusters Sabina en Cristeta, versierd met een reliëf waarop de marteldood van deze kinderen op 27 oktober van het jaar 306 is afgebeeld.

Burgerlijke bouwkunst
Op het gebied van de burgerlijke bouwkunst biedt Ávila het paleis van de familie Velada, het huis van Don Blasco Nunez de Vela, een mooi bouwwerk in renaissancestijl waar tegenwoordig het Provinciaal Gerechtshof is gevestigd, en niet te vergeten het Huizencomplex van de familie Dávila, gevormd door paleizen uit de dertiende tot de zestiende eeuw die als residentie en tegelijkertijd als verdedigingswerk fungeerden.

 

Musea
Het museum van Ávila, gevestigd in het fraaie Huis van de Decanen, bezit een afdeling archeologie die de periode van het Stenen Tijdperk tot en met de Middeleeuwen omvat; in de zalen de gewijd zijn aan de Schone Kunsten kan men keramiek, wapentuig en kostbare Vlaamse panelen bewonderen; de afdeling volkenkunde biedt de bezoeker een reis door de tijd langs de gewoonten, kleding en huishoudelijke voorwerpen van het platteland van Ávila.Het Koninklijk Klooster van Santo Tomás
dat iets van het centrum verwijderd ligt, werd met steun van het Katholieke Koningspaar gesticht op 11 april 1482. In de prachtige kerk met de afmetingen van een kathedraal bevinden zich in een grafstede van Carraramarmer de stoffelijke resten van prins Don Juan, de enige zoon van het belangrijkste koningspaar uit de geschiedenis van Spanje. Een bijzondere vermelding verdient het schitterende hoofdaltaarstuk met panelen van Pedro Berruguete.In een van de zijvleugels van het klooster, waarvan de vertrekken gebouwd zijn rondom binnenplaatsen met namen als "patio van het noviciaat", "patio van de Stilte" en "patio van de Koningen", is het Oosters museum gevestigd met een verzameling exotische voorwerpen die door de dominicaner monniken bijeengebracht werden tijdens hun missiewerk. Een van de vertrekken is gewijd aan een verzameling dieren die uit allerlei delen van de wereld afkomstig zijn.

Feesten en braderieën
Het drukke programma van festiviteiten in Ávila, wanneer de spreekwoordelijke Castiliaanse soberheid plaatsmaakt voor een wat speelsere karaktertrek van de inwoners, is gebaseerd op de christelijke heiligenkalender. Zo is het patroonfeest van San Segundo, elk jaar op de tweede mei, ter ere van de eerste bisschop van Ávila, beschermheilige van de stad en van het bisdom. Plechtige ingetogenheid is karakteristiek voor de Paasweek met als hoogtepunt de processie van de Christus der Terechtgestelden op Goede Vrijdag. Met de zon en het goede weer wordt ook de monotonie doorbroken met de zogenaamde "Zomerfeesten", waarbij men kan genieten van volksdansen, tentoonstellingen van kunst en stierengevechten. Ook de bedevaart ter ere van de Maagd van consoles, patrones van het dal van Amblés, zorgt ervoor dat talrijke enthousiaste inwoners van Ávila samenkomen bij de kapel iets buiten de stad. Het belangrijkste feest van Ávila is uiteraard gewijd aan de alomtegenwoordige Teresa de Jesús. Een hele week lang, van 7 tot en met 15 oktober, wordt het leven van alledag onderbroken om de festiviteiten rond deze grote heilige van de stad op gepaste wijze te vieren.

 

Toeristisch treintje, Murallito, door Avila
De rit begint bij de San Vincente Basiliek in Romaansgotische stijl. Via de poort “Arco de San Vincente” komt men binnen de stadsmuur en rijdt men langs een groot aantal renaissance- paleizen naar het plein “Mercado Chico”.

Avila

Op dit plein wordt nog iedere vrijdag een groente- en fruitmarkt gehouden.Verder gaat het langs de “Mercado de Abastos”, via het plein voor de kathedraal naar het uitkijkpunt “El Rastro”. Het uitzicht over de nabijgelegen Sierra de Gredos is indrukwekkend. Dan gaat het onder de poort “Arco de El Rastro” door, langs de kerk van de Heilige Theresia en de rit eindigt tenslotte bij de Parador. Naast rondritten overdag is het ook mogelijk om ‘s avonds een stadsrondrit met de “Murallito” te maken.

Misschien ook interessant:

De mooiste ontdekkingen van Spanje:

Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Ieder plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’!