Ontdek Spanje » Giralda de klokkentoren van Sevilla


Giralda de klokkentoren van Sevilla

Giralda de klokkentoren van Sevilla - Giralda, de 104 meter hoge klokkentoren is één van de mooiste en oudste bezienswaardigheden van de stad Sevilla.

Giralda de klokkentoren van Sevilla was eens de hoogste minaret van de wereld, gebouwd door de Almohaden in 1184-1195.

U vindt de klokkentoren, Giralda in het historisch centrum van de magische stad van SevillaDe Giralda, een klokkentoren in de stad Sevilla,

De Giralda, een toren in de Spaanse stad Sevilla, is door de Almohaden in 1184-1195 gebouwd en was toen de hoogste minaret ter wereld. De toren staat naast de kathedraal van Sevilla en de patio de los Naranjos. Tijdens de Reconquista en de verovering van Sevilla door de christenen in 1248 werd de aangrenzende moskee vanaf 1401 verbouwd tot kathedraal. De Giralda werd geïntegreerd als klokkentoren.

Giralda de klokkentoren van Sevilla

De bouwgeschiedenis van de toren Giralda

De constructie van de minaret begon in 1184 onder leiding van Ahmed Ben Baso en was in 1198 klaar. De Hassan Toren in Rabat en de toren van de Koutoubia-moskee in Marrakesh dienden als voorbeeld. Oorspronkelijk was deze minaret, toen 76 m hoog, bekroond met vier grote gouden (of koperen) bollen waarvan men zei dat ze van op een afstand van 40 km te zien waren. De Giralda was zo belangrijk voor de moslims dat ze, bij de overgave van de stad, toelating vroegen om de toren af te breken. De Spaanse commandant antwoordde met een zin die bewaard is in de Spaanse geschiedenis: Als er maar één steen van de toren wordt weggenomen worden ze allemaal gedood.

 

De funderingen van de Giralda zitten tot 15 m diep in de bodem en het materiaal hiervoor was afkomstig van Romeinse ruïnes in Sevilla en Itálica. De toren is opgetrokken uit baksteen en als decoratie zijn er aan iedere muur vier grote panelen met sebkamotieven (figuren uit baksteen vervaardigd) aangebracht. Het midden van de muren is voorzien van lobvormige vensters die afgesloten zijn met Romeinse kolommen.


Boek je hotel en huurauto vlug, goed en goedkoop

Ontdek Spanje op een leuke en gemakkelijke manier

Zoek je hotel in Spanje

Hier vind je de beste accommodaties in Spanje, hier vind je van goedkope overnachtingen in een hostel tot 5 sterren hotels in Spanje Reserveer hier een overnachting vlug, goed en voordelig tegen de laagste tarieven en de beste aanbiedingen! Vergelijk en  reserveer voor de beste prijs .. Boek nu en betaal Later!

Huur een huurauto zonder zorgen

Met een huurauto van Sunny Cars hoef je je nergens druk om te maken. Je huurauto is namelijk standaard optimaal verzekerd. Dus ook tegen schade aan glasbanden-bodem-dak en diefstal. Gaat er toch iets mis? Geen paniek. Tenzij je het zelf wel heel bont gemaakt hebt, betalen we het eigen risico gewoon aan je terug.

Booking.com

De toren verloor zijn oorspronkelijke bekroning bij een aardbeving in 1356. De bollen waren naar beneden gekomen en werden vervangen door een klok met erboven een kruis. Omdat Sevilla het alleenrecht had op de handel met het pas ontdekte Amerika ontwikkelde ze zich vanaf het begin van de 16e eeuw tot een der rijkste steden van het westen. De kerkelijke autoriteit besloot dan ook om de toren van een nieuwe top te voorzien en liet tussen 1558 en 1568 dit werk door Hernán Ruiz de Jonge in renaissancestijl uitvoeren.

In plaats van trappen is er een hellende gang die via 35 platforms naar de top voert en die door de muezzin, als hij de gelovigen vanaf de top van de toren tot gebed opriep, per paard beklommen kon worden.

 

Giraldillo

Boven op de toren staat een vier meter hoog koperen beeld dat het Geloof voorstelt, bijgenaamd de Giraldillo. De echte naam van deze vrouwelijke figuur is: Triomf van het overwinnend geloof. Het beeld werd in 1568 geplaatst en in 1997 vervangen door een kopie in brons. Na de restauratie die 600.000 euro kostte werd het origineel teruggeplaatst en kreeg de kopie een plaats voor de zuidzijde van de kathedraal. Het beeld op de toren draait mee met de wind en heeft de toren zijn bijnaam gegeven (Giralda = windvaan). Het beeld weegt 2000 kg. De toren is, inclusief de Giraldillo, 97 m hoog.

In de toren hangen 25 klokken waarvan de oudste in 1400 werd gegoten.Justa en Rufina

Justa en Rufina zijn twee heiligen uit de 3e eeuw die in Spanje vereerd worden als martelaressen. Volgens de legende woonden zij in het stadsdeel Triana waar zij in hun levensonderhoud voorzagen door het bakken van aardewerk. Hun verering is vooral sterk in Sevilla. Volgens de traditie beschermden zij de Giralda tijdens de aardbeving van 1755 in Lissabon. Een aantal Spaanse schilders zoals Bartolomé Murillo en Francisco Zurbarán kozen dit als thema voor een van hun werken.

 

Giralda's in de wereld

De architecten van de Ferry Building in San Francisco (VS), van de Wrigley Building in Chicago en van de Universiteitsbibliotheek in Leuven lieten zich inspireren door de Giralda. De torens in de Spaanse plaatsen Lebrija en Carmona worden Giraldillas genoemd.

 

Uitzicht vanaf de Giralda

Deze toren werd voeger door de muezzin te paard beklommen om  de mensen op te roepen voor het gebed. Dan je beklimt de toren niet via trappen maar over een soort hellingen, maar eenmaal boven aangekomen heb je een prachtig uitzicht over de stad, de rivier Guadalquivir en de prachtige monumenten van SevillaAdres en openingstijden

La Giralda 
Calle Mateo Gago 1, Sevilla


Openingstijden:

maandag t/m zaterdag: 11.00 uur tot 17.00 uur,

zondag: 14.30 uur tot 18.00 uur.

Entree:

koop een combinatie ticket voor de toren en de kathedraal.

Prijzen: 8 euro.

Gepensioneerden en studenten tot 26 jaar: 2 euro. 

Gratis voor:

werklozen, kinderen tot 16 jaar, Sevillianen en inwoners van Sevilla en invaliden.

Tip: Bij de Sevilla City Pass zijn tickets is een skip-the-line voor het Real Alcazar inbegrepen. en de hop-on hop-off bus, een leuke cruise over Guadalquivir en daarbij nog eens je transfer van het vliegveld naar je hotel.  KLIK HIER voor de Sevilla City pass

Misschien ook interessant in Sevilla:

 

Bron: Wikipedia