Andalusië Córdoba Judería de Joodse wijk

Gepubliceerd op 5 april 2019 om 19:05

Judería in Cordoba - Bezoek deze oude Joodse wijk Juderia in Córdoba dan dit is één van de leukste en kleurrijkste wijken van Córdoba. Slenterend door de smalle steegjes en prachtige kronkelende straatjes omzoomt met witte huizen en kleurrijke bloempotten aan de muur in de vele verborgen patio's vol met bloemen en planten.Calle de la judería de Córdoba

De Judería de Córdoba , 'de Joodse wijk van Córdoba', is het gebied van de Spaanse stad Córdoba waar de joden tussen de 10e en 15e eeuw leefden. Het ligt in het historische centrum van Córdoba, noordoostelijk van de Mezquita kathedraal, in de buurt van de bekende straten: Deanes , Manríquez, Tomás Conde, Judíos, Almanzor en Romero.

Judería in Cordoba - Bezoek deze oude Joodse wijk Juderia in Córdoba

Het is een van de meest bezochte gebieden,  niet ver van de de moskee vind je de Synagoge, de Zoco Municipal (de gemeentemarkt van Zoco) en het Museo Taurino (stierenvecht museum). Het historische centrum van Córdoba staat sinds 1994 op de UNESCO werelderfgoed lijst.


Vakantie in Spanje - Geniet van een verzorgde vakantie naar Spanje dan daar schijnt de zon

ontdek Spanje ontdek Spanje ontdek Spanje
ontdek Spanje ontdek Spanje Eliza was here! ontdek Spanje ontdek Spanje

 Wandelend door de Joodse wijk, langs de Calle de los Judíos, vinden we een bronzen standbeeld gewijd aan Maimónides , de grote Joodse filosoof en dokter uit Córdoba. 

Historici praten met bewondering over Córdoba, de hoofdstad van het Omajjaden Kalifaat, dat een prachtig cultureel centrum was geworden met zijn parken, verbazingwekkende paleizen en moskeeën.

Córdoba was de stad van de dichters en filosofen, mannen van letteren en wetenschap.

In de 10e eeuw was Córdoba het grootste economische en culturele centrum van de westerse wereld en een voorbeeld van coëxistentie tussen joden, christenen en moslims.

In 756 n.Chr.  Veranderde de Umayyad Abd-al-Rahman I Córdoba in de hoofdstad van het islamitische Spanje en gedurende de volgende 250 jaar veranderde Córdoba in één van de grootste commerciële en intellectuele centra ter wereld.  In 929 na Christus, riep

In 756 n.Chr.

Veranderde de Umayyad Abd-al-Rahman I Córdoba in de hoofdstad van het islamitische Spanje en gedurende de volgende 250 jaar veranderde Córdoba in één van de grootste commerciële en intellectuele centra ter wereld.

In 929 na Christus, riep Abd-al-Rahman III  het kalifaat uit en de stad bereikte de hoogste pracht op Damascus en Bagdad na, Córdoba was het centra van grote economische en intellectuele welvaart.

Vanaf de 11e eeuw ging een deel van het culturele succes van Córdoba verloren door de desintegratie van de islamitische macht in Spanje, hoewel het een centrum bleef voor mensen van literatuur en geleerden.

 In 1236 nam Fernando III el Santo (de heilige) de stad in en integreerde deze in het koninkrijk Castilië.