Het verschil tussen Spaanse klompen en Nederlandse klompen

Gepubliceerd op 6 april 2019 om 16:15

Het verschil tussen Spaanse klompen en Nederlandse klompen - Spaanse klompen, Ja ook in Spanje kennen ze klompen, wij zijn in Nederland niet het enigste land dat op klompen loopt/liep, in Spanje zijn diversen regio's waar man  klompen, in het Spaans heten ze “zueco” , kent.Het verschil van de Spaanse “zueco” en de Nederlandse “klomp”.

De klomp is een houten schoeisel dat sinds oudheid bestaat en sinds de middeleeuwen op veel plaatsen binnen Europa gedragen wordt. De personen die het meeste gebruik maken van klompen zijn de arbeiders en boeren. Vrouwen en kinderen droegen vaak een ander soort klomp, laag uitgesneden met een leertje over de wreef.

Het verschil tussem Spaanse klompen en Nederlandse klompen

De klompen uit Nederland zijn wereldberoemd en ook in Spanje is het niet vreemd om aan de gevel van een woning klompen met daarin planten of bloemen te zien hangen. Dat gebeurt dan meestel als die personen ooit in Nederland zijn geweest of de klompen als souvenir hebben gekregen.

De traditionele Nederlandse klomp wordt gemaakt van populierenhout en wilgenhout en is vaak in een gele kleur geverfd, wel of niet met versieringen. Als souvenir zijn er vele verschillende klompen in veel kleuren en met verschillende versieringen te vinden


Vakantie in Spanje - Geniet van een verzorgde vakantie naar Spanje dan daar schijnt de zon

ontdek Spanje ontdek Spanje ontdek Spanje
ontdek Spanje ontdek Spanje Eliza was here! ontdek Spanje ontdek Spanje

Spanje

Maar de klomp is niet iets exclusiefs Nederlands want ook in Spanje loopt men in bepaalde delen van het land al eeuwen op klompen. Met name in de autonome regio’s Asturië, Cantabrië, Galicië, de provincie León in Castilla y León en in Baskenland zijn er veel mensen die dagelijks nog gebruik maken van klompen. Ook in de bergachtige delen van Aragon en Catalonië gebruikt men nog klompen.

De klomp in het Spaans heeft over het algemeen de naam “zueco” maar er zijn verschillende benamingen afhankelijk van de regio in Spanje. In het noorden van Spanje zoals in de provincie León en in Asturië worden klompen ook wel “galocha” of “madreña” genoemd terwijl de Catalanen de klomp “esclop”, “galotxa” of “soc” noemen. In Galicië noemt men de klomp “zoca” en in het Baskisch “eskalapoiak” of “kalotxak”.

De Spaanse klompen hebben over het algemeen drie hakken, twee voor en een achter onder de klomp. Deze klompen worden speciaal gebruikt voor het werken op het land.

 

De Spaanse klomp wordt over het algemeen gemaakt van hout van de els, beuk, walnoot, kastanje, populier en wilg bomen. De versierde klompen, die niet geschikt zijn voor het harde werk op het land, worden meestal gemaakt van berk hout.

 

De “zuecos” bestaan uit verschillende onderdelen die verschillende namen hebben zoals de Pico (bovenste deel voorzijde), Papo (voorste kromming), Capilla (bovenste voorste deel dat de tenen bedekt), Boca (opening voor de voet), Flequillo (holte in de klomp waar de voet in glijdt), Calcañar (achterkant) en Pies (de hakken, twee voor en een achter).


Spaanse klompen en Nederlandse klompen

Verschil

De belangrijkste verschillen tussen de Nederlandse en Spaanse klompen zijn de vorm van de klomp waarbij deze bij de Spaanse klompen in een punt omhoog loopt (bij de meeste modellen) in de zogenaamde “papo”. Daarnaast hebben de Spaanse klompen drie houten hakken aan de onderkant waardoor men hoger loopt en men makkelijker op het land kan werken.