Guadix Granada Andalusie

Gepubliceerd op 5 april 2019 om 18:17

Guadix is een typisch stadje in Andalusië met grotwoningen.Dat gelegen is niet ver van Granada, Andalusië, midden in een een ruw berglandschap diep door klooft met ravijnen en rivieren. Lees hier waar je in het stadje Guadix en omgeving op een bijzondere manier kunt overnachten.Guadix het  'grottendorp' ligt op een half uurtje rijden van Granada. Dit plaatsje is vooral bekend geworden door zijn vele grotwoningen. In deze grotwoningen in Guadix wonen ook nog steeds mensen, dan de grotwoningen hebben grote voordelen in deze regio van Spanje.

Guadix het  'grottendorp'

Deze woningen bieden een goede bescherming tegen kou en warmte  en zijn dus zonder airconditioning in de zomer heerlijk koel. Deze regio rond Guadix is het grootste nog bewoonde 'grotten gebied' van heel Europa, hier wonen nog rond de 2000 'grotbewoners'. De inrichting van deze grotwoningen zijn heel verschillend van luxe tot bescheiden.

 

Guadix, dochter van de Sierra Nevada

Het levendige stadje Guadix ligt in de noordelijke uitlopers van de Sierra Nevada - een prima uitvalbasis dus om te genieten van de bergen!

Het duikt plots op als een aangename verrassing na een lange rit over een vlak plateau, lange en rechte Romeinse wegen, en kilometers olijf-en wijngaarden. Een plaatje, omgeven door besneeuwde bergtoppen!

 

Route door het dorp en de grotwijk

Guadix is een typisch gezellig Spaans dorpje dat rust biedt middenin een adembenemende natuurlijke omgeving. Wie hier verblijft, ontsnapt aan elke vorm van stress!

Men loopt er niet, men kuiert. Dat kan bijvoorbeeld heerlijk langs de hoofdstraat omzoomd met bomen. Inkopen doe je gewoon in lokale winkeltjes. Net als in die goede oude tijd..!

Ondanks de dorpsrust hoef je je er zeker niet te vervelen. Guadix is bijvoorbeeld het dorpje van de Spaanse schrijver en dichter Pedro Antonio de Alarcón (1974: El sombrero de tres picos - De driekante steek). Hij werd er geboren in 1833. En dan is er de bijzondere grottenwijk..! Volg ons op onze route door Guadix!


Maak hier in Spanje je vakantie dan hier schijnt de zon


De kathedraal als startpunt

Een duidelijk startpunt, zichtbaar vanuit vrijwel elke hoek van het stadje, is de kathedraal. Ze is gebouwd in gotische stijl, maar kreeg een barok kleedje in de 16de eeuw. Zoals dat in het zuiden gebruikelijk is, werd ze opgericht waar vroeger een moskee stond.

De kathedraal is binnenin te bezoeken, en met audiogids in het bijhorende museum. Van buitenaf is het vooral mooi om te zien hoe de roodachtige zandsteen ervan glinstert in de warme gloed van de Andalusische zon!

Vermoeide voeten? Dit is ook de plek waar je om het halfuur op een toeristisch treintje kunt springen, voor een rit van zowat 30 minuten voor een vijftal euro. 

 

Een voordelige lunch aan het plein

Links van de kathedraal kun je oversteken en doorheen een van de bogen het centrale plein in, gekend als Las Palmas of Plaza de la Constitución. Daar vind je trouwens de dienst toerisme, waar je een kaart en allerlei tips kunt krijgen voor een verkennende wandeling!

Ook zijn er tal van kleine gezellige bars en cafés onder de bogen, die met een typische Menu del Día de beste deal bieden: slechts 8€ - 10€ voor een driegangen-lunch, netjes in krijt geschreven op een uithangbord.

Het eten is er lokaal, eenvoudig en bereid volgens het seizoen. Schelpdieren in look en sherrysaus bijvoorbeeld is er een smakelijk tapas gerecht. 

 

Op bezoek bij de Flintstones

Na de lunch is het hoog tijd om de ultieme attractie van Guadix te ontdekken: de grottenwijk of Barrio de las Cuevas, ook wel Barrio de Santiago genoemd.

Plots ben je in een andere wereld! Een wonderlijke wereld van torentjes en witte schoorstenen die als paddestoelen uit de met gras bedekte hellingen steken, want iedereen leeft hier gewoon onder de grond. Alsof de tijd er sinds de prehistorie al heeft stilgestaan..

Ben je op stap met kinderen, dan kun je doen alsof je bij de Flintstones op bezoek bent: je zult het met gemak zelf beginnen te geloven! De Mirador en het grottenmuseum

Heel leuk is ook om over de grottenwijk uit te kijken vanaf de Mirador (uitkijkpunt). Je krijgt er een 360-graden uitzicht, en als je vandaaruit afdaalt naar het plein naast de kerk, kun je er het grotten museum bezoeken (2,60€ per persoon). 

Een videoshow beschikbaar in het Engels biedt er interactieve displays en een schat aan informatie. In een uurtje kun je ongeveer alles zien.

De bemeubelde kamers geven er ook een idee van hoe bewoners uit vroegere tijden hun grotwoning inrichtten. Het kon behoorlijk 'basic' zijn: een slaapkamer, een keuken, een voorraadkamer. Een werkruimte met gereedschap en soms zelf een varkensstal, aangezien de dieren gewoon binnen leefden bij de families.

Er zijn ook ingelijste brieven en verhalen te zien van de oorspronkelijke familie van de grot, met anekdotes en herinneringen aan hoe gelukkig ze waren - ondanks de armoede en de soms moeilijke omstandigheden.

 

Het moderne grottenleven

Ook vandaag leven enkele duizenden mensen nog zoals Fred en Wilma Flintstone, in deze unieke grotwoningwijk! Alleen zijn de armoedige kamers en varkensstal nu veelal vervangen door gezellige luxe, aangevuld met grote plasma tv-schermen en andere moderne technologie.

Toch moet je op je hoede zijn: dit is nog steeds een beetje een 'zigeurnergebied' - terrein van de 'gitanos' - en die durven wel eens om geld bedelen, onder meer in de buurt van de Mirador. Of ze nodigen je uit om hún grotwoning te bezoeken.

*Een goede raad: sla deze uitnodiging beleefd af, en houd je aan de begeleide tours en officiële musea.

 

Een aangenaam stabiele temperatuur

Weer buiten word je bijna verblind door het felle zonlicht, want het contrast met het gezellig gedimde licht in de koele grot is groot. Leuk om even bij te komen, is dan het kleine grotcafé om de hoek, waar je bijvoorbeeld een frisse refresco (frisdrank) kunt bestellen - en je krijgt er nog eens een lekkere tapa bij!

De stabiele grot temperatuur is niet alleen een voordeel in de hete Andalusische zomer maar ook in de winter, want ook dan blijft de binnentemperatuur gewoon rond 18 tot 20 graden schommelen. Veel kosten hebben bewoners er dus niet aan verwarming - en dat terwijl het hier in de buurt van de Sierra Nevada een stuk kouder kan zijn dan in andere plaatsen in Andalusië.

Bovendien bieden de grotwoningen een gezonde leefomgeving. Het is helemaal niet klam of vochtig in de muren.

Grotwoningen in Andalusië (met zowat 5000 bewoners in totaal) zijn nog te vinden op de volgende plaatsen:

- Sacromonte, Granada (bekend van de 'flamenco gitano')

- Baza, Granada

- Gorafe, Granada 

Rioja, Almería

- Benalúa de Guadix, Granada


Boek je hotel en huurauto vlug, goed en goedkoop

Ontdek Spanje op een leuke en gemakkelijke manier

Zoek je hotel in Spanje

Hier vind je de beste accommodaties in Spanje, hier vind je van goedkope overnachtingen in een hostel tot 5 sterren hotels in Spanje Reserveer hier een overnachting vlug, goed en voordelig tegen de laagste tarieven en de beste aanbiedingen! Vergelijk en  reserveer voor de beste prijs .. Boek nu en betaal Later!

Huur een huurauto zonder zorgen

Met een huurauto van Sunny Cars hoef je je nergens druk om te maken. Je huurauto is namelijk standaard optimaal verzekerd. Dus ook tegen schade aan glasbanden-bodem-dak en diefstal. Gaat er toch iets mis? Geen paniek. Tenzij je het zelf wel heel bont gemaakt hebt, betalen we het eigen risico gewoon aan je terug.

Booking.com

Nog even op stap in Guadix

Terug beneden aan de voet van de steile heuvel kun je opnieuw het oude centrum in, om verder op verkenning te gaan. 

Je kunt weer gewoon bij de kathedraal starten, en vandaaruit de smalle straatjes en steegjes in slenteren, met tal van trapjes en gezellige hoekjes die nieuwsgierige bezoekers lokken. Mooi ook voor wie graag foto's maakt!

In het nieuwe gedeelte kun je later een hapje eten of nog snel wat winkels meepikken: ze blijven open tot rond 21.00u! 

 

Samengevat: belangrijkste bezienswaardigheden

  • De Alcazaba - 11de eeuw. Het torent mooi uit over het stadje en biedt prachtige panorama's, zowel over de dorpskern als de fameuze grottenwijk.
  • De kerk Iglesia de Santiago - Mooi om te zien en gemakkelijk te herkennen aan de blauw-witte klokkentoren. 
  • Museum van grotten en aardewerk - Nabij het Alcazaba, met een uitstekende collectie keramiek uit verschillende historische periodes. 
  • Palacio de Los Marqueses de Villalegre - Aristocratische architectuur op zijn best, met twee gelijke torens aan elke hoek. 
  • Palacio de Peñaflor - Middeleeuws adellijk huis, met houten balkon. Het zoveelste exemplaar van het soort architectuur die je overal in Guadix tegenkomt. 

Je merkt het wel, in Guadix heb je niet veel nodig voor een leuk dagje uit. De verbazingwekkende architectuur alleen al zal je er voor altijd bijblijven! Vergeet dus zeker je camera niet, en denk eraan: een verblijf in de provincie Granada is niet compleet zonder een grondige kennismaking met Guadix! 

 

Hoe kom je er?

Guadix ligt tussen de Andalusische steden Jaén en Almería in de provincie Granada, op een vruchtbaar plateau. De grottenwijk is gelegen in het zuiden van Guadix en is bereikbaar met de auto. De wijk wordt overal aangegeven als 'Cuevas de Guadix' of 'Barrio de Santiago'.

Bron: Vakantiehuizenspanje.nl    Author: Emmie Declerck