De prachtigste pleinen van Spanje?

Gepubliceerd op 19 oktober 2018 om 09:27

Spaanse Plaza’s - De mooiste pleinen en pleintjes van Spanje liggen meestal in het bruisende centrum van de steden of dorpen, omringd door prachtige architectuur mooie fonteinen en standbeelden omringt met terrassen.Op deze pleinen is het altijd wel gezellig met mensen die op een terrasje lekker  zitten te praten, kinderen spelen op het plein. En zo heeft elk plein wel zijn eigen charme.

Spaanse Plaza’s - De mooiste pleinen en pleintjes van Spanje

Zo heeft elke stad en dorp wel zijn “Plaza Mayor” het mooiste, het grootste, het hoofdplein van elke stad of dorp. Hier vind vaak de markt plaats maar ook festiviteiten. Deze pleinen zijn vaak omringt door prachtige arcaden, gemeentehuis, kerk of andere mooie gebouwen vaak uit een ver verleden.

Plaza de la Virgen in Valencia

Plaza de la Virgen in Valencia

Het romantische en levendige plein in de oude wijk El Carmen is een must visit als je in  Valencia bent. Rond het plein staan drie bijzondere gebouwen: Basílica de la Virgen de los Desamparados, het Gotische paleisgebouw en de kathedraal van Valencia. Plaza de la Virgen is de ideale plek om een terrasje te pakken en de levendigheid van dit plein in je op te nemen. Tip: elke donderdag om 12 uur wordt op het plein bij de Puerto de los Apostoles een watertribunaal gehouden.

Plaza de España in Sevilla

Plaza de España in Sevilla

Het meest imposante plein van Sevilla is zonder twijfel Plaza de España. Het halfcirkelvormige plein ligt aan de rand van het groene María Luisa Park. Rondom het plein bevindt zich een prachtig gebouw met zuilengalerij. Bewonder zowel de mix van art deco en renaissance stijlen als de kleurrijke keramische tegeltjes die je overal aan de buitenkant van het gebouw kunt zien. Je bezoek aan Sevilla is niet compleet zonder dat je dit overweldigende plein gezien hebt.

Plaza del Pilar in Zaragoza

Plaza del Pilar in Zaragoza

Plaza del Pilar vormt het kloppend hart van Zaragoza. Aan het langste plein van Europa vind je de Basilica de Pilar, La Lonja en de kathedraal van Salvador. Naast deze bijzondere en historische gebouwen kom je rondom dit plein leuke winkeltjes, restaurantjes en terrasjes tegen. Ben je gek op pleinen, dan moet je hier geweest zijn!

Plaza de Pedraza in Segovia

Plaza de Pedraza in Segovia

Het Plaza de Pedraza is gelegen in de gelijknamige plaats en is een echt middeleeuws plein met arcaden, kerk en een plein bedekt met eeuwenoude stenen. De gemeente Pedraza bevindt zich op 37 kilometer van de stad Segovia in de deelstaat Castilla y León. Net zoals veel oude pleinen is dit ook een arcaden of bogen plein. Aan het plein ligt de San Juan Bautista kerk. Gedurende de eerste twee zaterdagen van de maand juli wordt op dit plein het Concierto de las Velas georganiseerd waarbij er meer dan 35.000 kaarsen op het plein worden aangestoken.

Plaza de Almagro in Ciudad Real

Plaza de Almagro in Ciudad Real

In 1796 werd de stad Almagro gesticht, precies tussen de steden Toledo en Granada in. Volgens velen ligt de oorsprong bij een Arabisch kasteel. Het plein is rechthoekig gevormd en heeft als kenmerken de groene houten huizen gebouwd op arcaden, het gemeentehuis en het Palacio Maestral. Het is een van die pleinen waar je heerlijk op een terras in het zonnetje kan zitten en kan genieten van het Spaanse leven.

Plaza Puerta del Sol in Madrid

Plaza Puerta del Sol in Madrid

Het Plaza Puerta del Sol is genoemd naar een poort die in de middeleeuwen aan de oostelijke kant van het plein stond. Het ovaalvormige plein is een van de levendigste in Madrid. Slenter rond en bewonder de prachtige oude gebouwen, kijk hoe de Madrileños er hun dag doorbrengen en vergaap je aan de iconische beelden.

Plaza Reial in Barcelona

Plaza Reial in Barcelona

Het plein is omringd door oude architectonische gebouwen en door bogen en passages waar zich talloze eetgelegenheden en bars bevinden. Je kunt hier uren lang sangria drinken, tapas eten en mensen kijken. Loop voorbij de Font de les Tres Gràcies en bewonder de eerste werken van Gaudí voor Barcelona: twee gaslantaarns. Het plein ligt vlakbij La Rambla in de wijk Barri Gotic. Het is bijna onmogelijk om dit plein tijdens je stedentrip naar  Barcelona te missen.

Plaza Mayor in Salamanca

Plaza Mayor in Salamanca

In veel Spaanse steden vind je een Plaza Mayor, een centraal gelegen plein in de stad. Voor veel Spanjaarden is het Plaza Mayor in Salamanca het mooiste plein van heel Spanje. Het werd ontworpen door de broers Churriguera en gebouwd in barokke stijl. De stad wordt ook wel de ‘Gouden Stad’ genoemd door zijn schitterende architectuur van glimmend zandsteen. Het zonovergoten plein herbergt enkele prachtige gebouwen waaronder het rijk versierde gemeentehuis met zijn klokkentoren.

Plaza Mayor in Madrid

Plaza Mayor in Madrid

Plaza Mayor, in het Nederlands het grote plein is misschien wel het bekendste en gezelligste plein van Madrid, dan Plaza Mayor is het trefpunt van de Madrileños. Dit arcaden plein is het hart, het centrum van MadridHet Plaza Mayor (grote Markt) is aangelegd tijdens de Habsburgse periode en is een centraal gelegen plein in de stad Madrid, Spanje. Het ligt slechts een paar honderd meter van een ander beroemd plein, de Puerta del Sol.  Er komen in totaal negen wegen uit op het plein. Het Casa de la Panadería, waar gemeenschappelijke en culturele activiteiten plaatsvinden, is een belangrijk ijkpunt op het plein.

Plaza Mayor de Trujillo in Cáceres

Plaza Mayor de Trujillo in Cáceres

Buiten het feit dat de hele gemeente Trujillo in de provincie Cáceres in Extremadura de moeite waard is om te bezoeken is ook het Plaza Mayor de moeite waard om te bekijken. Eigenlijk kom je niet om dit prachtige plein heen bij een bezoek aan Trujillo en nodigt het plein en de vele terrasjes je vanzelf uit om plaats te nemen. Naast het beeld van Francisco Pizarro staan er statige herenhuizen langs het plein, is er een kerk te vinden en kun je boven de daken uit het kasteel zien. Een juweel van een plein.

Plaza Mayor de Aínsa  in Huesca

Plaza Mayor de Aínsa  in Huesca

Gelegen tegen de Pyreneeën vinden we de gemeente Aínsa in de provincie Huesca. Het Plaza Mayor is voor veel bezoekers de reden dat ze naar dit dorp komen omdat het gezien wordt als een van de mooiste van Spanje. Buiten het middeleeuwse Plaza Mayor plein zijn ook de straten Calle Mayor en Calle Santa Cruz interessant om te bekijken. Naast het mooie plein en de oude gebouwen die eraan gelegen zijn, vind je ook het gemeentehuis aan een kant en aan de andere kant het oude kasteel. Ook de kerk is mooi om te bekijken.

Plaza Jaume I de Monells in Girona

Plaza Jaume I de Monells in Girona

Monells is een kleine gemeente met slechts 182 inwoners gelegen in de provincie Girona in Catalonië. Tot voor kort was Monells niet meer dan een van die dorpen die je bezoekt of langsrijdt maar sinds dat de populaire film “Ocho apellidos Catalanes” hier werd opgenomen is het een toeristische attractie geworden. Het Plaza Jaume I is een fantastische plaats om even op adem te komen en te genieten van al het moois. Verder heeft het dorp veel smalle en oude straatjes met mooie oude huizen die versierd zijn met bloempotten.

Plaza del Obradoiro in Santiago de Compostela

Plaza del Obradoiro in Santiago de Compostela

Het Plaza del Obradoiro is wellicht het bekendste plein van Spanje vanwege het feit dat hier niet alleen de mooie Parador gelegen is in een oud paleis maar ook vanwege het feit dat dit een van de meest bezochte punten is van de vele duizenden pelgrim wandelaars van de Route de Santiago de Compostela. Het hoogtepunt van dit plein is echter de Kathedraal van Santiago de Compostela, het eindpunt voor veel pelgrim gangers.

 

Bron: Zoover.nl en Spanje Toptien