De mooiste overdekte markthallen in Spanje

Gepubliceerd op 21 oktober 2018 om 10:42

Een mercado is in Spanje een overdekte versmarkt. In Spanje zijn veel van deze mercados te vinden. Je kunt er verse vis, schaal- en schelpdieren kopen. Er is ook vaak een afdeling met verse groenten, fruit, vlees en gevogelte. Heerlijke kazen, worsten en hammen, noten en gedroogde vruchten, brood en meer! Op de markt is meestal alles vers en van een goede kwaliteit. Hier een overzicht van de mooiste en bekendste overdekte markthallen in Spanje.De mooiste overdekte markthallen in Spanje

Overdekte markthallen in Madrid

In de Spaanse hoofdstad Madrid zijn natuurlijk een flink aantal overdekte markten te vinden. Wij lichten er hier 4 uit, namelijk Mercado de San Miguel, Mercado de La Paz, Mercado San Anton en Mercado de Maravillas. 

Mercado San Miguel

Sinds 1916 staat dit gebouw in het centrum van Madrid. Uitgeroepen tot cultureel erfgoed is dit een speciale plek. Gerestaureerd in 2009 is het is een versmarkt voor gourmets. Je kunt ter plekke proeven, ga zitten met een glas wijn en een tapa en geniet! Perfect voor toeristen al komen de lokalen hier ook graag.

Adres: Plaza de San Miguel

Openingstijden: 10:00 - 24:00, vrijdag en zaterdag open tot 01:00

Mercado de la Paz

Deze mercado ligt in de wijk Salamanca. De wijk staat al bekend als chique, deze markt is het ook. De buurt, de mensen en het aanbod maakt dit de meest chique overdekte markt van Madrid! Je vindt niet alleen vers groente, fruit, vlees en vis maar ook een kleermaker, een schoenmaker en gezelligheid!

Adres: Calle de Ayala, 28B

Openingstijden: 09:00 - 20:00, op zaterdag open tot 14:30 en op zondag gesloten

Mercado San Anton

Deze markt bestaat uit meerdere verdiepingen! Beneden vind je vooral gangbaar voedsel dat je op de meeste mercados kunt vinden: vis, vlees, groente en fruit. Een verdieping hoger is het gourmet gedeelte. Delicatessen uit landen van Griekenland tot Japan. Wijnen, oesters, sushi en cupcakes vind je hier. Een verdieping hoger, tevens de hoogste, vind je restaurants. Ook kun je hier op een terrasje een tapas eten, of een oestertje wegprikken. 

Adres: Calle de Augusto Figueroa, 24B

Openingstijden: iedere dag van 10:00 - 24:00

Mercado de Maravillas

De grootste overdekte markt van Europa! Meer dan 200 kraampjes zijn hier te vinden. De markt is open sinds 1942 en is gebouwd op de plek waar in in 1931 een christelijke school in vlammen op ging. In 1933 gaf de burgermeester van Madrid de opdracht aan architect Pedro Muguruza om hier een marktgebouw te realiseren. Je vindt hier tegenwoordig van alles; van regionale specialiteiten tot en met het meest gangbare groente en fruit. Van kruiden uit zuid-Amerika tot saffraan van La Mancha. Er luidt een oud gezegde uit Madrid: ‘Als je op zoek bent naar iets, ga dan naar Maravillas. Als je het daar niet kunt vinden, dan bestaat het niet.’

Adres: Bravo Murillo 122

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 09:00 - 14:00 en van 17:00 - 20:00. Op zaterdag open van 09:00 - 15:00.


Overdekte markthallen in Barcelona

De bekendste overdekte markten in Barcelona zijn Mercat de la Boqueria, Mercat de la Concepció en Mercat Santa Caterina. Deze overdekte markten zijn allemaal vrij authentiek, vergeleken met de stad Barcelona zelf.

De Mercat de la Boqueria

Dit is de meest kleurrijke versmarkt, gelegen in het centrum van Barcelona. Officieel heet deze markt Mercat de Sant Josep. Het ligt aan de Rambla de Sant Joseph. De mercado staat internationaal gezien goed bekend. Je loopt vanaf de Ramblas zo de Mercat de la Boqueria binnen. Het is een toeristische trekpleister die ook veel lokale inwoners van Barcelona trekt, dat betekent dat het geen toeristische val is!

Adres: La Rambla 91

Openingstijden: 08:00 - 20:30, gesloten op zondag

Mercat de la Concepció

Deze markt ligt in de wijk Eixample, aan Carrer Aragó. Geopend in het jaar 1888 is het een vrij oude markt. De kerk ernaast draagt dezelfde naam, de markt heeft de naam dan ook aan deze kerk te danken. In het midden van de 18e eeuw ontstond de markt zelf, de markthal is dus een stuk jonger. In 1998 werd deze markthal helemaal gerenoveerd. Vis, vlees, groente, fruit, zaden, elektronica en bloemen vind je op de markt. Het is dan ook een beetje een vlooienmarkt.

Adres: Carrer d'Aragó, 313

Openingstijden: 08:00 - 15:00, gesloten op zondag en op dinsdag t/m vrijdag open tot 20:00

Mercat Santa Caterina

Deze markt is een oude versmarkt, gelegen in het centrum in de wijk (Ciutat) Vella. De markt opende in het jaar 1848 en staat op de plaats waar vroeger klooster Santa Caterina stond. Achter de markt vind je nog wat overblijfselen van dit oude klooster. In 2005 is het helemaal gerenoveerd, in dezelfde lijnen als vroeger. Het is een veelzijdige markt met behalve de normale groente, fruit, vis en vlees ook andere waren. Het dak en de ramen van deze overdekte markt in Barcelona zijn erg mooi.

Adres: Avinguda de Francesc Cambó, 16

Openingstijden: 07:30 - 15:30, gesloten op zondag en op dinsdag, donderdag en vrijdag open tot 20:30


Overdekte markthallen in Sevilla

In Sevilla vind je een aantal overdekte markthallen. Ze zijn soms heel oud, soms heel nieuw en bij andere overdekte markthallen in Sevilla zijn de gebouwen wel nieuw, maar gaat de geschiedenis ver terug.

Mercado del Arenal

Het gebouw van Mercado del Arenal is even imposant als mooi. In de wijk El Arenal in Sevilla staat dit gebouw dat werd voltooid in 1947. Vroeger stond hier het klooster van Pópulo, met later ook een gevangenis. In 1974 werd het gebouw gerenoveerd. Er zijn regelmatig wijnproeverijen binnenin de overdekte Mercado del Arenal. Er is ook een veganistische bakker te vinden.

Adres: Calle Pastor y Landero, 4

Openingstijden: 06:00 - 24:00, gesloten op zondag

Mercado de Feria

Dit is de oudste overdekte markt van Sevilla! De mercado zelf bestaat al sinds het jaar 1719. Er is een hele grote hoeveelheid verse vis, vlees, groente en fruit beschikbaar. Je kunt op de markt ook ter plekke iets eten. Een tapas met verse vis is hier heel goed te doen!

Adres: Feria, s/n

Openingstijden: 08:00 - 24:00, gesloten op zondag

Mercado Encarnación

De markthal zit in de metropol parasol van Sevilla en stamt uit 2010. De markt zelf is echter veel ouder. Dit was vroeger dé markt van Sevilla! Kraampjes gingen over van vader op zoon. Tegenwoordig ziet het er niet zo traditioneel uit, maar daardoor wel schoon en ruim. 

Adres: Plaza de la Encarnación

Openingstijden: 08:00 - 15:00, gesloten op zondag

Mercado de Triana

In de wijk Triana ligt deze markt. De mercado vind je vlakbij de Trianabrug. De gangbare dingen vind je er maar het is een ideale markt om veel te proeven! Van kazen, worst en speciale bieren tot en met andere dingen zoals bloemen en ambachtelijke producten. Het gebouw is in 1992 nog opgeknapt.

Adres: Calle San Jorge, 6

Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 09:00 - 15:00


Overdekte markthallen in Málaga

In Málaga zijn meerdere overdekte markthallen te vinden. De bekendste zijn toch wel Mercado Atarazanas en Mercado de Salamanca. Deze twee markthallen staan ook in de meeste toeristenboekjes als bezienswaardigheden van Málaga. 

Mercado de Slamanca

Ook deze markthal kan tot de neo-Mudejar stijl wordne toegeschreven. Hij is wel wat nieuwer, geopend in 1925. In het centrum van Málaga vind je deze overdekte markthal, ontworpen door architect Daniel Rubio Sánchez. Verse waren, ook veel jamon behoort tot de vele dingen die er op deze markt te koop zijn.

Adres: Calle San Bartolomé, 1 in de wijk Capuchinos in Málaga

Openingstijden: maandag - zaterdag 08:00 - 15:00.

Mercado de Atarazanas

In het centrum van Málaga ligt deze overdekte markt. Mercado de Atarazanas is een hele mooie markthal, gebouwd tussen 1876 en 1879 in neo-Mudejar stijl. Je herkent de ingang als een sleutelgat, het symbool van de Moren die vele jaren voor de bouw van deze markthal over het gebied regeerden. De achtergevel is van mooi gekleurd glas gemaakt. In de hal vind je behalve vers voedsel ook heel veel verschillende soorten jamon, een specialiteit uit Málaga.

Adres: Calle Atarazanas, 10 in het centrum van Málaga

Openingstijden: maandag - zaterdag 08:00 - 15:00.


Overdekte markthallen in Valencia

De bekendste overdekte markten in Valencia zijn Mercado Central, Mercado de Ruzafa, Mercado Colón (of: de Columbus markt) en Mercado Cabanyal. Het is voor de meeste mensen een geweldig belevenis om deze markthallen te bezoeken!

Mercado Central

Deze markt is overdekt en staat in het oude centrum van Valencia. De Spaanse architect Francesco Guàrdia i Vial ontwierp het gebouw in 1914. Pas 14 jaar later opende het gebouw officieel. Het staat symbool voor de handel in Valencia aan het begin van de 20e eeuw. De ijzeren koepel is 30 meter hoog.

Adres: Plaza del Mercado

Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 07.30 - 15.00.

Mercado Colón

Deze Spaanse markt wordt ook wel de Columbus markt genoemd. Je vindt de mercado in de Valenciaanse wijk L’Eixample. Het gebouw is ontworpen door een leerling van Antoni Gaudí. Gebouwd aan het begin van de eerste wereldoorlog is het meer dan een markthal. Het is een overdekt centrum met modezaken, souvenirs en ook terrassen en restaurants. Door velen wordt dit het gastronomisch centrum van Valencia genoemd doordat je hier topwijnen, goed vlees en de beste tapas kunt vinden.

Adres: Calle Cirilio Amoros s/n 

Openingstijden: iedere dag van 07:30 - 02:00, donderdag, vrijdag en zaterdag tot 03:00


Overdekte markthal in Cadiz

Mercado Central

De centrale markthal van Cádiz is een van de oudste overdekte markthallen van Spanje! Je vindt dit gebouw op het terrein van waar vroeger een klooster stond: klooster los Descalzos. Het gebouw stamt uit 1837 en heeft als een van de in het oog springende factoren een zuilengalerij van 4 meter hoog.

Adres: Calle Santa Lucia 10 te Cádiz

Overdekte markthal in Jerez de la Frontera

Mercado Central de Abastos

Deze markt vind je op de plaats waar vroeger het klooster van San Francisco was. De markthal is gebouwd in neoklassieke stijl tussen 1873 en 1885 door een ontwerp van de architect Manuel Esteve Guerrero. De markt is door de jaren heen verschillende keren gerenoveerd, de laatste keer in 2007.

Adres: Plaza de Abastos te Jerez de la Frontera