Een Spaanse dagindeling aan de hand van de maaltijden

Gepubliceerd op 15 juni 2019 om 10:34

Ook in Spanje is het huidige levensritme snel,snel geworden, al denken velen mensen van niet, maar ook hier moet gewerkt worden, daarbij moeten de kinderen verzorgd worden en dan heb je ook nog een sociaal leven waar in Spanje veel aandacht aan besteedt wordt. Dus ook in Spanje zijn de dagen hectische geworden en ook vaak nog eens in de weekends.Tussen al deze activiteiten door wordt er ook nog eens gegeten soms een tussen doortje maar vaak ook nog uitgebreid en dan natuurlijk op een goede en gezonde manier. Dit gebeurd tegenwoordig niet altijd meer dat zie je dat ook of moet je zeggen juist in Spanje steeds meer fastfood restaurants er  bijkomen en dat supermarkten en/of andere winkels steeds vaker kant-en-klare maaltijden verkopen.

EEN SPAANSE DAGINDELING AAN DE HAND VAN DE MAALTIJDEN

In Spanje is men trots op het gezonde Mediterraan Dieet met een perfecte balans tussen vlees, vis, groente, fruit, olijfolie en andere natuurlijke producten. Niet iedereen houdt zich echter meer aan dit wereldbekende door UNESCO erkende dieet waardoor de Spanjaarden ook steeds dikker beginnen te worden, een probleem bij met name de kinderen waar steeds meer overgewicht voorkomt.

Er zijn echter net zoals in andere landen enkele momenten van de dag dat men wel eet zoals het hoort zoals bij het ontbijt, de lunch en het avondeten met tussendoor tijd voor tapas en de merienda. Tijdstippen zijn echter wel anders dan in andere landen waarbij het meeste opvalt het warm en uitgebreid eten tussen 14 en 15 uur en het late avondeten tussen 21 en 22 uur.

Uiteraard is dit een ruime en algemene omschrijving van een dagindeling aan de hand van de maaltijden maar over het algemeen vindt dit wel zo plaats. Uiteraard zijn er verschillen en uitzonderingen op te noemen.Eten in het huidige Spanje

De snelheid van het dagelijkse leven is erg veranderd in Spanje maar het middagmaal is nog altijd een zeer belangrijke gebeurtenis. Zelfs in de steden met hun fastfood restaurants, gaan de mensen tussen de middag terug naar huis voor een goed middagmaal en tegelijkertijd kunnen zij genieten van hun siësta na het middageten om nadien terug te keren naar hun werk.

 

Ontbijt (desayuno)

De dag start met de “desayuno”, dat is het ontbijt, en op het eerste zicht geeft dit niet voldoende energie om te overleven tot aan het middagmaal. Het ontbijt bestaat uit “cafe con leche”, koffie met zeer veel melk en brood, toast of “churros”, gefrituurde stokjes met suiker erop. Al worden de churros niet meer overal als ontbijt gegeten.

Het ontbijt voor de kinderen ziet er ook vaak erg magertjes uit bestaande uit een warme drank zoals chocolademelk of warme melk en koekjes die daarin gedompeld worden. Veel mensen slaan het ontbijt echter over en ontbijten pas later rond 10 uur als ze in principe al aan het werk zijn, iets wat heel gewoon is in Spanje.

 

Omdat het normale ontbijt niet genoeg is tot aan het middagmaal neemt praktisch iedereen tussen 10.00 en 11.30 uur een tweede ontbijt, wat voor sommigen dus een eerste ontbijt is. Dit ontbijt is meestal een koffie met een zoet broodje of “pan con tomate” en dat is brood met tomaat.

Er is ook nog de mogelijkheid om een “bocadillo” te nemen en dat is een broodje met beleg. Daarnaast eet men ook veel zoete broodjes zoals croissants, magdalenas en broodjes met spijs-, chocolade- of crémevulling.

 

Tapas

Krijgt men na dit alles toch nog honger en moet men iets eten voor het middagmaal dat tussen 14.00 en 15.00 uur genomen wordt, dan is er nog altijd nog de tapasbar. De tapas worden later op de dag ook wel gegeten tijdens de “merienda”, vaak na het werken en nog voordat men naar huis gaat voor de volgende maaltijd, de “cena”. Bij de tapas wordt meestal wel iets van alcohol gedronken zoals bier of wijn.

Booking.com

Lunch (comida)

De “comida” is het middagmaal en bestaat uit minstens 3 delen, een voorgerecht, een hoofdgerecht en en een nagerecht. Het voorgerecht is meestal een soep, een gerecht met eieren of een salade. Daarna komt het hoofdgerecht met vis of vlees en met aardappelen en daarna is er nog een nagerecht dat dikwijls een stuk fruit of een pudding is.

Veel werkende Spanjaarde eten vaak een “menu del día” in een nabijgelegen restaurant. Dit zijn vaak complete meergangen maaltijden met alles inclusief met zeer gereduceerde prijzen.

 

Merienda (tussendoortje)

In de late namiddag, zoiets van tussen 17.00 en 19.00 uur is er de “merienda”, een licht maal of een snack. Daarom lopen de tapasbars weer vol tot ongeveer 20.00 uur.

 

Diner (cena)

In de grote steden kan het avondmaal of “cena” pas om 22.00 uur geserveerd worden dus heeft men iets nodig tussen het middagmaal en het avondmaal. Behalve als men buitenshuis eet is dit maal veel lichter dan het middagmaal. Over het algemeen eet men echter tussen 21.00 en 22.00 uur.

De mooiste ontdekkingen van Spanje:

Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Ieder plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’

Misschien ook interessant: