Een paar lekkere manieren om je hoofd koel te houden

Gepubliceerd op 26 mei 2019 om 19:46

Een paar lekkere manieren om je hoofd en lichaam koel te houden tijdens je zomervakantie in Spanje - In je zomervakantie in Spanje kan het echt warm zijn en de temperaturen liggen zo tussen de 30 á 35 graden en soms zelfs hoger.Dan is het wel lekker om hoofd en lichaam koel te houden. Je kunt natuurlijk in het zwembad of zee springen of een douche nemen.

 Een paar lekkere manieren om je hoofd en lichaam koel te houden tijdens je zomervakantie in Spanje - In je zomervakantie in Spanje kan het echt warm zijn en de temperaturen liggen zo tussen de 30 á 35 graden en soms zelfs hoger. Dan is het wel lekker om

Maar er zijn ook andere manieren die je doen afkoelen, wat dacht je van onderstaande gerechten? Ze smaken heerlijk en misschien weet jij er nog wel meer?

Gazpacho

Gazpacho De klassieker onder het afkoelende voedsel (of drank) in Spanje, de koude soep. Veel toeristen zijn nog steeds onbekend met de koude tomaten/groente soep en klagen erover bij het hotelbuffet “the soup is cold” roepen ze dan. Wat deze toeristen da

De Gazpacho wordt gemaakt van rauwe groenten en kruiden, meestal met tomaat, maar in de originele versie beslist zonder vlees of bouillon. Deze soep wordt niet verwarmd maar behoort ijskoud gegeten te worden. Gazpacho stilt de honger, lest de dorst en voorziet het lichaam van de nodige vitamines en zout. Het gerecht wordt zowel als amuse, voorgerecht, hoofdgerecht, tapa of als tussendoortje gegeten. De Gazpacho bestaat uit tomaten, rode paprika, komkommer, uien, water, azijn, knoflook, zout en croutons (de rode paprika, uien en croutons worden meestal apart erbij gegeven maar het kan ook zonder).

Tip: Probeer eens meloen met Gazpacho, heerlijk!

Ajoblanco

Ajoblanco

De Ajoblanco is tevens een koude soep die veel gegeten wordt in het warme zuiden van Spanje. Ajoblanco wordt ook wel vaak omschreven als de witte gazpacho vanwege de kleur. De smaak is echter anders aangezien er ook iets andere ingrediënten gebruikt worden. Ajoblanco wordt gemaakt van brood, amandelen, knoflook, water, olijfolie, zout en soms azijn. De Ajoblanco kan goed los gegeten worden als voorgerecht en is heerlijk als deze gecombineerd wordt met druiven of meloen.

Papas Aliñás

Papas Aliñás

Dit typische zuid Spaanse gerecht uit de regio Cádiz heeft als hoofdingrediënt de aardappelen en kan of los als gerecht of als tapa gegeten worden. Papas Aliñás bestaan uit aardappelen, olijfolie, azijn, uitjes en peterselie en kan gegeten worden met tonijn en andere specerijen. Wat belangrijk is, is het feit dat de aardappelen weliswaar gekookt worden en gemaakt worden als warm gerecht maar daarna af moeten koelen en koud geserveerd worden.

Salmorejo

Salmorejo

Salmorejo

De Salmorejo is typisch voor de regio Córdoba en is vergelijkbaar met de bekendere Gazpacho. Er zijn echter wel verschillen zoals de textuur van het gerecht die veel romiger is. Salmorejo wordt meestal geserveerd als voorgerecht en wordt gemaakt van brood, knoflook, olijfolie, azijn, zout en tomaten. De Salmorejo wordt op vele manieren geserveerd, los als koude soep, met een gekookt ei of met croutons. Ook is het normaal om blokjes Jamon Serrano in de Salmorejo te doen, iets wat overigens erg lekker is.

Spanje autohuur

Horchata

Horchata

Horchata

Met name in de regio Valencia maar ook steeds meer daar buiten wordt gedurende de zomermaanden de koude drank Horchata gedronken. Het gaat hier om een melkachtige drank die erg koud geserveerd wordt en bestaat uit aardamandelen (of tijgernoten), water en suiker. De Horchata heeft een typische smaak en je moet er van houden of niet. Naast Spanje wordt de Horchata ook gedronken in Italië, Malta en Frankrijk. De koude Horchata wordt vaak gecombineerd met de Fartons, een lang smal broodje met een suikerlaagje erop die men in de Horchata dompelt maar ook los gegeten kunnen worden (ze zijn verkrijgbaar bij o.a. de Mercadona in Spanje).

Granizado

Granizado

Het koude drankje Granizado wordt op vele manieren en diverse smaken geserveerd en is eigenlijk te vergelijken met het schaafijs wat ook in andere landen buiten Spanje te vinden is. De meest bekende Granizados zijn die met een citroensmaak en aardbeismaak. Overigens drink je de Granizado door een rietje, iets wat moeilijk is aangezien het drankje redelijk dik geserveerd wordt. Daarnaast moet je oppassen dat je het niet te snel naar binnen drinkt want het is zo koud dat dit behoorlijk zeer doet in de keel.

Booking.com

IJs

IJs

IJs

Ja, ijs, heerlijk als het warm is en uiteraard niet iets speciaals Spaans maar wel iets wat ook de Spanjaarden veel eten om af te koelen. IJs is overal ter wereld vergelijkbaar maar Spanje heeft toch enkele smaken die nergens anders te vinden zijn zoals Turron of Dulce de Leche. Op veel plaatsen wordt het ijs zelf gemaakt zoals in de traditionele heladerias maar er is uiteraard ook veel fabrieksijs te vinden, iets wat je zeker ook merkt in de prijs per bolletje (of schep).

Sangría

Sangría

Sangría

Wie kent het niet, dat heerlijke koude Sangría uit de kan. Sangría is een licht alcoholische drank bestaande uit enkele standaard elementen zoals rode wijn, koolzuurhoudend mineraalwater of Fanta naranja/lemon, suiker, stukken vruchten zoals sinaasappel, citroen, appel of perzik en eventueel likeur of brandewijn. In sommige streken van Spanje, zoals Catalonië, maakt men tevens een sangría van mousserende cava in plaats van rode wijn.

Traditiegetrouw wordt de sangría geserveerd in een karaf met daarin ijsblokjes om de drank koel te houden en een houten lepel om zo de vruchten die erin zitten van de bodem te halen. Overigens worden de vruchten er meestal voor de toeristen ingedaan aangezien de Spanjaarden zelf daar niet zo gek op zijn. Sangría koelt weliswaar af in de zomer maar pas op dat je niet teveel drinkt want er zit alcohol in en onder de Spaanse zon komt dat iets harder aan, meestal op het moment dat je wilt opstaan.

Zoekt u een vliegticket?

Op Vliegtickets.nl krijg je snel een overzicht in beeld welke maatschappij de beste tickets voor jou in de aanbieding heeft op een door jou gekozen datum

Tinto de Verano

Tinto de Verano

Tinto de Verano

Deze alcoholische drank moet je niet verwarren met de Sangría. Tinto de Verano wordt ook wel de “Rode Zomer Wijn” genoemd en wordt veel gedronken in Spanje. Tinto de Verano is veel simpeler om te maken dan de Sangria want het enige wat je nodig hebt is een glas rode wijn en een glas gaseosa (soda of koolzuurhoudend water). Soms wordt er rum bij de Tinto de Verano gedaan of ijsblokjes om het extra koud te maken. Op veel plaatsen kun je je eigen Tinto de Verano maken en wordt de fles rode wijn samen met een fles gaseosa geserveerd waarna je zelf kunt gaan mixen.

Café con hielo

Café con hielo

Café con hielo

Wie van koffie houdt wil dat ook in de warme zomermaanden drinken maar soms is het gewoon te warm. Daarom bedacht men in Spanje de Café con hielo, oftewel koffie met ijs. Normaal gesproken wordt er een kopje (of glas) koffie geserveerd, dat kan een Café solo, Cortado, Café con leche of Carejillo zijn met daarnaast een glas met daarin ijsblokjes. Mengen doe je dan zelf. De oorspronkelijke Café con hielo bestaat uit een iets grotere Café solo (zonder melk dus) waarbij er iets meer koffie gegeven wordt en een groot glas met 2 of 3 ijsblokjes. In Valencia heeft Café con hielo een andere benaming en wordt deze ook wel Café del tiempo genoemd waarbij men soms een schijfje citroen toegevoegd.

Zurracapote

Zurracapote

Zurracapote

Zurracapote is een heerlijke noord Spaanse zomercocktail

Wat met warme weer ook lekker is ZURRACAPOTE afgekort als zurra, de voorbereiding duurt wel een beetje langer als SANGRIA

ZURRACAPOTE is een eeuwenoud recept wat uit de wijnstreken van Navarra, La Rioja en Baskenland komt en daar zeer geliefd is, een soort Noord-Spaanse variant op de sangria. En ieder regio heeft weer een eigen versie van Zurracapote, trouwens Zurracapote kun je zowel warm als koud drinken.  Gekoeld wordt deze in aardewerken kruik geserveerd, maar het gaat ook met een grote kan of schotel van glas of aarde werk.

 

BEREIDING:
Kook 2 kaneelstokjes een paar minuten in een beetje water.
Voeg 4 lepels suiker toe als suiker is opgelost voeg 2 flessen rode wijn toe.
vervolgens 2 in stukken gesneden siaasappels en 2 citroenen.
Je kunt ook andere vruchten nog toevoegen zoals perziken bijvoorbeeld.
Laat dit afgedekt een dag of twee staan, niet vergeten regelmatig te roeren.

Serveer op ijs, als het drankje te sterk is voeg wat vruchtsap er bij.
Ook hier bestaan natuurlijk diversen variaties

 

Met Kerst kookt men gedroogde vruchten in de drank.

De drank wordt normaal bereid in grote tanks tijdens lokale festivals met veel lokale variaties in recept. Het is de typische drank van de La Rioja gebied en de nabijgelegen gebieden, zoals het noorden van Burgos, Soria, Ribera Navarra en het Baskenland. Het is ook bereid in andere Spaanse provincies, zoals Albacete, het noorden van Granada, Ciudad Real, Cuenca en Guadalajara.

De mooiste ontdekkingen van Spanje:

Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Ieder plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’!

Misschien ook interessant: