MORGEN IS HET WERELD TAPAS DAG DOE JE OOK MEE?

Gepubliceerd op 18 juni 2019 om 12:02

Wereld tapas dag - Het is weer zover morgen 19 juni is het weer Wereld Tapas Dag. De wereld beroemde Tapas, deze kleine hapjes worden dan weer uitbundig gevierd met hun eigen internationale tapas feestdag.HeerlijkTapas eten bij een lekker koel glaasje bier of wijn is een diepgewortelde gewoonte in de Spaanse cultuur. Dit is een typisch Spaanse populaire, culinaire en zeker een sociale ervaring. Het vakantieland Spanje, eigenlijk logisch toch,  heeft de meeste aantal bars per Spaanse inwoner in de wereld elke 175 inwoners heeft eigenlijk een tapa bar en in de meeste van deze bars kun je een lekkere tapa eten en in 58% van deze bars krijg je bij bestelde drankje een tapa gratis.  

Wereld tapas dag

Doe je ook mee dit jaar?

Een recente studie heeft aangetoond dat de tapas gewoonten van Spanjaarden en toeristen heel erg verschillen. De vakantieganger haal je er gemakkelijk uit, aangezien hij van een sangria geniet bij zijn tapas, terwijl Spanjaarden een lekker fris biertje verkiezen (73%) of een glas wijn. De populairste tapas onder toeristen zijn tortilla en paella. Serranoham en “patatas bravas” (gefrituurde aardappeltjes met een pikante tomatensaus) zijn zowel onder toeristen als onder de locals populair.

 

De favoriete tapas van de locals zijn onder andere “croquetas” (warme, krokante kroketjes met een romige bechamelsaus en een vulling van ham), “calamares” (gefrituurde inktvisringen) en “ensaladilla rusa” (verwarrend genoeg Russische salade genoemd) gemaakt met aardappelen. Weekends zijn het favoriete moment om tapas te eten (84,6%). Het populairste tijdstip om tapas te eten is zaterdagavond met vrienden of op zondag met familie.

 

Het gemiddelde aantal tapas dat gegeten wordt, bedraagt 1-3 tapas, maar dit neemt toe tijdens het piekmoment op zaterdagavond (tussen 20 en 22 uur) tot meer dan 5 tapas per persoon. Misschien is het geheim om niet te dronken te worden een tapa per drankje?Maar … wat is een tapa?

Een tapa (meervoud: tapas) is de aanduiding voor een Spaans aperitiefhapje. Traditioneel is een tapa een eetlust opwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een alcoholhoudend drankje (bier, wijn, sherry) wordt genuttigd. Soms worden in Spaanse cafés (met name in Andalusië en in het binnenland) bij het bestelde drankje automatisch één of meerdere tapas gratis gegeven.

 

De oorsprong van de tapa is omstreden maar vast staat dat het woord “tapa” (meervoud tapas) is afgeleid van het Spaanse werkwoord “tapar” hetgeen afdekken of bedekken betekent. “Tapa” is dan ook letterlijk te vertalen als “deksel”.

Op basis van deze betekenis wordt vaak verondersteld dat tapas zijn ontstaan uit de gewoonte om een drankje letterlijk met een stuk brood en/of een plakje ham af te dekken, dit om te voorkomen dat er bijvoorbeeld vliegen in het glas zouden komen.Populairste tapas

Hieronder een kort overzicht van de populairste tapas in Spanje, ongetwijfeld ken je ze en heb je ze wel eens gegeten.

  • Patatas Bravas – Heerlijke aardappelblokjes in een schaal of op een bord met daarover pittige rode saus. Heerlijk als voorgerecht of als tussendoortje als een tapa.

 

  • Jamon Iberico – De traditionele Spaanse ham kan zowel los gegeten worden alsook met brood. Let wel op want de goede Spaanse ham kan veel geld kosten maar het is wel lekker.

 

  • Croquetas – De kroketten maar dan op Spaanse wijze gemaakt dus niet met het gebruikelijke vlees zoals in Nederland maar met ham, kaas of vis.

 

  • Chorizo – Nog zo’n lekkere Spaanse pittige worst die dun gesneden heerlijk te eten is als een tapa. Men denkt dat de Chorizo als een van de eerste tapas werd gebruikt.

 

  • Olivas – Een potje of schaaltje met olijven gaat er altijd wel in, gevuld of niet.

 

  • Tortilla de Patata – De gebruikelijke aardappelen-omelet vult goed maar kan ook als kleine tapa gegeten worden, gesneden in een punt van de grote tortilla of als moderne blokjes met een stokje erin.

 

  • Ansjovis – De ansjovis wordt fijn gefileerd als tapa gegeten, soms met citroen erbij.

 

  • Albondigas – De gehaktballetjes in saus, vaak tomatensaus maar dat kan ook een andere saus zijn, dat ligt aan de kok.

 

  • Pulpo a la gallega – Inktvis op Galisische wijze bereid, gekookt in zout water en dan klein gesneden en geserveerd met olijfolie en pittige paprika. Je moet er van houden maar als tapa wordt het veel gegeten.

 

  • Gambas al Ajillo – Vers gekookte gambas met olijfolie en knapperig van buiten maar zacht van binnen.

De mooiste ontdekkingen van Spanje:

Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Ieder plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’


Er zijn er uiteraard nog veel meer op te noemen maar men moet er niet over schrijven maar men moet het gaan proberen in de plaatselijke tapas bar. Vergis je echter niet, want als de tapa op een broodje geserveerd wordt, in allerlei originele formaten en vormen, dan spreekt men niet meer van een tapa maar van een pincho of pinxo, een Baskische vorm van tapas eten die erg populair is in Spanje en eigenlijk net zo lekker.

Misschien ook interessant: